Düşük sistem gereksinimli Linux işletim sistemi tavsiyesi

Bende aynı şekilde. Aslında OpenRC ve Runit çok güzeller. Yazın belki @202 izinden gidip Gentoo OpenRC kullanmayı düşünebilirim.

Systemd'nin bir zararını görmedim. Hatta GRUB yerine systemd-boot falan kullanıyorum. Benim zor biraz Systemd'den kopmam.

Systemd'nin bir zararını görmedim. Hatta GRUB yerine systemd-boot falan kullanıyorum. Benim zor biraz Systemd'den kopmam.
Ben de aşırı görmedim ama aslında biraz hadsiz bir init sistemi.

Bu arada systemd-boot niçin kullanıyorsunuz? GRUB varken onu sizden farklı kılan nedir?

Ben de aşırı görmedim ama aslında biraz hadsiz bir init sistemi.

Bu arada ben systemd-boot niçin kullanıyorsunuz? GRUB varken onu sizden farklı kılan nedir?

GRUB'a kıyasla bir tık daha hızlı ve çok sade. Varsayılan haliyle herhangi bir düzenleme yapmama gerek yok.

GRUB'a kıyasla bir tık daha hızlı ve çok sade. Varsayılan haliyle herhangi bir düzenleme yapmama gerek yok.
Kernel Boot Parameters'leri hangi konuma yazıyorsunuz peki? Ben Systemd Boot'ta parametrelerin nereye yazıldığını hiç araştırmadım.

Kernel Boot Parameters'leri hangi konuma yazıyorsunuz peki? Ben Systemd Boot'ta parametrelerin nereye yazıldığını hiç araştırmadım.

/boot/loader/entries bu lokasyon içinde konumlanıyor boot seçenekleri. Düzenlemesi kolay ama sıralamayı nasıl yaptığını tam çözemedim. Şu anda sistemimde bir kernel olduğu için bir düzenleme ihtiyacım olmadı henüz.(bu yaptığımı yapmayın. Sisteminizde ne olur ne olmaz yedek bir tane kernel bulunsun. Mümkünse LTS olursa daha iyi olur yedek kernel.)

Evet kendim Xanmod denerken GRUB güncellememiştim. Tüm sistem anında işe yaramaz hale geldi. Arch Chroot ile sanırım düzeltilebilirdi ama format çakmak o an daha kolay geldi.

Evet kendim XanMod denerken GRUB güncellememiştim. Tüm sistem anında işe yaramaz hale geldi. Arch Chroot ile sanırım düzeltilebilirdi ama format çakmak o an daha kolay geldi.

Bende de vardı o ama yordu artık. O yüzden hata almamak için dua ediyorum. Alırsam da artık öğreneceğiz Chroot'u ne yapalım.

Evet antiX özellikle eski donanımlar için çok büyük bir nimet. Debian tabanlı olması da Debian'da yapabileceğiniz çoğu şeyi antiX'te de yapabileceğiniz anlamına geliyor. Örneğin Steam ve Heroic games Launcher kullanıyorum bunlarda pek sıkıntı yaşamadım üstelik donanım oldukça eski. Birçoğunuzun kaldırıp çöpe atacağı cinsten. Merak eden profilimdeki kasa özelliklerini inceleyebilir. Böyle donanıma sahip olduğumdan bu tarz donanımlarda hangi dağıtım nasıl olur artık iyi bildiğimi düşünüyorum. 4 gb RAM bulunan bilgisayara eski deyip o şekilde Linux Mint, Zorin Lite'ye hafif gözüyle bakanlar olabilir. Aslında haklı da sayılırlar bu zamanda çok büyük bir kesimin gözünde 8 GB sınır, 16 GB zorunluluk, 32 GB gaming sınırı diye geçiyor. Yani çoktan daha altına sırt çevrildi. Dolayısıyla öneri sunanların eski donanımdan ne anladığına da bakmak lazım. Benim 1 GB RAM ile de oldukça çok deneyimim oldu ve önerileri de bu deneyimlerime dayanarak yapıyorum. Şu an piyasada hem gerçekten hafif olup hem de kullanım alanı geniş olan benim bildiğim 3 dağıtım var. Gerisinin çok büyük çoğunluğu ya gerçekten hafif değil ya da çok hafif ama kullanışsız.

antiX (full sürümünü indirebilirsiniz en sorunsuzudur. Haphafif tüy gibi bir debian'dır. Kullanması biraz zor gelebilir. Bazı işlemler için Linux bilgisi ve karışıklığına sahiptir. Ama bu hafifliğe ve işlevselliğe değer. Birkaç günde alışabilirsiniz.)

LXLE (halen Ubuntu 20.04 LTS'de kalıp güncelleme almadı ben de güncellenmesini bekliyorum denemek için lakin eski donanımda da kullanımı kurtaran bir sürümdür bugünde bile. Kullanımı rahattır karmaşık değildir.)

Sparky minimal gui (debian tabanlı hafif başka dağıtım. Masaüstü ortamı yoktur. İsteyen istediği ortamı yüklesin tarzında yapılmıştır ancak masaüstü kurmadan kullanırsanız hafif bir debian kullanmış olursunuz.)

RAM olarak 4 GB var ise çıtayı biraz yükseltebilirsiniz. Zorin ultimate, Linux Mint, Fedora spin edition'lardan mate lxde falan iyidir, Lubuntu, Xubuntu vb tercih edilebilir. Bu ve bu tarz dağıtımları 4 GB RAM bulunmadan denerseniz kasmalar donmalar yavaşlıklar yaşamanız mümkündür. İyi kullanımlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…