e-Devlet şifreleri sızdırıldı mı?

brn6161

Centipat
Makaleler
6
indir.png

Fotoğraftaki gibi hocalarım. 100bin kişinin şifreleri falan çalınmış deniyor. Doğru mu sizce?

Son düzenleyen: Moderatör:
@brn6161 TCKN'ı yolda yürüyen birine sor, o bile söyler. Bu işleri ciddiye almıyoruz artık. Sızdırılmayan verimiz kalmadı.

T.C. sızdırıldı ona bir şey diyemeyiz de e-Devlet şifresi biraz bana sahte gibi geldi hocam.

Devlet hiçbir şeyi gözü gibi korumuyor bence hocam. Veri sızıntısı diyor gene orada da.

100bin diyor ama hocam tamamı dese 81m yazardı orada oda var.

100k pek inandırıcı gelmedi. :D

Bana da gelmedi pek inandırıcı.

Eki Görüntüle 2677222

Fotoğraftaki gibi hocalarım. 100bin kişinin şifreleri falan çalınmış deniyor. Doğru mu sizce?
Hepimizin TC kimlik numaraları, e-postaları, ev adresleri, telefon numaraları, banka kartı numaraları her yerde geziyor zaten. Hiç şaşırmadım açıkçası😃

Hepimizin T.C. kimlik numaraları, e-postaları, ev adresleri, telefon numaraları, banka kartı numaraları her yerde geziyor zaten. Hiç şaşırmadım açıkçası😃

Gördüğün bu görsel, genellikle hacker forumlarında paylaşılan ve "datalek" (veri sızıntısı) olduğu iddia edilen tipik bir başlıktır. Ancak bu durum, doğrudan e-Devlet sisteminin hacklendiği anlamına gelmez.
Bu tür paylaşımların perde arkasında genellikle şu durumlar yatar:

Bu veriler nereden geliyor?
  • oltalama (phishing): kullanıcılara "e-Devlet şifreniz güncellendi" gibi sahte e-postalar veya SMS'ler atılarak, kullanıcıların kendi elleriyle sahte bir siteye şifrelerini girmesi sağlanır.
  • zararlı yazılımlar (stealer): bilgisayarınıza veya telefonunuza yüklediğiniz (ücretsiz oyunlar, crackli yazılımlar vb.) Virüsler, tarayıcınızda kayıtlı olan şifreleri kopyalayıp bu forumlardaki kişilere gönderir.
  • eski veri setleri: başka sitelerden (alışveriş siteleri, forumlar vb.) Sızan eski e-posta ve şifre kombinasyonları, e-Devlet verisiymiş gibi paketlenip tekrar satışa sunulabilir.

e-Devlet neden "hacklenemez" deniyor?
e-Devlet sistemi, şifreleri düz metin (örneğin "sifre123" gibi) olarak saklamaz. Şifreler "hash" denilen karmaşık matematiksel kodlara dönüştürülür. Dolayısıyla sisteme sızılsa bile şifrelerin direkt okunması teknik olarak imkansıza yakındır.

Görseldeki iddia sizin için ne ifade ediyor?
Görseldeki "100k" (100 bin) ifadesi, bu yöntemlerle toplanmış bireysel hesap listesini temsil ediyor olabilir. sistem genelinde bir sızıntı değil, dikkatsiz kullanıcıların hesaplarının tek tek ele geçirilmesi söz konusudur.

Bunu Gemini diyor AI mod ile yazdı.

Şifrelerin hashli olması lazım. Hashli şifreler bir halta yaramaz.

Dediğiniz doğru çıktı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı