E-Spor Bir Spor mu, Yoksa Bir Saçmalık mı?

Bana göre değil. Tamam kişisel bir şey olmayabilir bu ama ben spor olarak görmüyorum eğlence aracı olarak görüyorum. Satranç,Tavla gibi şeylerde spor sayılıyor. Saçmalık kesinlikle değil ama.

Bırak oyunları üniversitene çalış. Üniversitede zaten bilindik bir yere gidersen espor kulüpleri oluyor orlarda zaman geçirirsin. Orlarda ismin duyulur ise yükselmen çok daha rahat olur üniversite takımlarından. Yoksa evinde otorup oyun oynayarak birisinin seni keşfetmesi zor olanaksız değil ama zor.

Talihsiz bir konu olmuş. Arkadaşların açıkladığı üzere e-spor bir spordur. Bu şekilde bakarsanız satranç da tamamen gereksiz oluyor.

Uykusuzluk veya asosyallik gibi örnekler vermişsiniz. Bu işi mesleği olarak yapanlar zaten normal mesai yapıyormuş gibi çalışıyorlar. Şu an herhangi bir memur sabah 8 akşam 5 şeklinde çalışırken ne kadar yorulup sosyal hayattan geri kalıyorsa e-sporcular da o kadar etkileniyor. Belki de daha az. Çünkü esneklik daha fazla. Zamanında maaşlı oynadığım birkaç takımda da günlük antrenman yapmamız gereken bir saat vardı.

Ayrıca 400 gibi bir saat ile espor konusunda yeteri kadar bilgi edinemezsiniz. Benim 5K saatten fazla Counter-Strike deneyimim var. 2016'dan beri takip ettiğim espor maçları da cabası. Çok rastgele yazılarak açılmış bir konu. Dediğim gibi talihsiz olmuş.

Çoğu oyuncuya bakarsanız genelinin kendine özgü spor programı ve beslenme programları var. Turnuva için gittikleri ülkelerde veya daha alt seviyedekiler icin gittikleri şehirlerde maçlardan sonra geziyorlar. Camia geniş olduğu için rahatlıkla sosyallesiyorlar. Sokağa çıkıp top oynamamalari asosyal olduklari anlamına gelmez.

Hocam aslında benim durumumum da size benzer sosyal bir insanım ama çevre ile aram kötü o yüzden tek hobim oyun oynamak bu sene üniversite sınavına girdim büyük ihtimalle bilgisayar mühendisliği okuyacağım.

Hocam aslında ortalama 19 yaşına kadar iyi bir yere gelirseniz gerçekten e-spor yolunda ilerleyebilirsiniz çoğu e sporcu 24-25 yaşında emekli oluyor ama örnek vermek gerekirse karrigan adlı oyuncu 35 yaşında ve halen tier 1 takımda oynuyor.

Yani ne kadar erken olursa o kadar iyi ama bence zamanınız varken yine de bu yolu deneyin belki olur belki olmaz ama yine de zevk aldığınız bir yaşam tarzı olur.

Veya da üniversite de bölüm tercihini e-spor için de yönlendirebilirsiniz sizi çok sıkmayacak bir bölüm olsa belki e-spor işini ilerletebilirsiniz.

Benim de çok hevesim vardı CS2 olsun Valorant olsun iyi bir geçmişim var Valorant da 1000 saatim var fakat işte bir yerden sonra artık mental kaldırmıyor gerçekten zorlayıcı bir iş.

19 yaş kıstas değil de onu örnek olarak verdim 17 yaşında olup tier 1 takımda oynayan da var.

Bu da böyle bir meslek demek ki. Neden bu kadar takıldınız anlayamadım.

Aklıma satrançta geldi, biraz fazla geç oldu gibi Lakin artık E-Spor'a karşı biraz olsun fikrim değişti. Spor olarak kabul edenleri de haklı bulmak lazım. Tabii şu saatten sonra senin dediğin gibi Üniversite için uğraşacağım kesinlikle. Özellikle ailem ve birde kendim için tabii ki.

Hocam bu arada sizin gibi bu konularda bilgili olan birisi için bir şey sorabilir miyim?

Bazı oyuncular e-spor kariyerine çok erken başlıyor bu nasıl olabiliyor bizim daha ortaokula gittiğimiz yaşlarda adamlar profesyonel bir takımda oynamaya başlıyor.

Örnek vermek gerekirse woxic profesyonel kariyerine 14 yaşında başlamış.

Yeniden çok teşekkür ederim. Sadece durumun içinde ben olsam en azından kesinlikle deneyeceğim bir yol olur E-Spor lakin işin içine aile girince mecbur direkt Üniversite yolu tutmam gerekecek. Ama eğer ki dersleri düzeltirsem senin dediğin gibi deneyeceğim yol olur, cidden söylüyorum. Çünkü aslında çevremde E-Spor ile ilgilenmiş insanlar var her ne kadar da ismini duyurtamasa bile yine bir topluluk inşa edebilmişler. Onlarla birlikte bir şeyler planlayabilirim. Tabii o zamana kadar ölüm kalım olmazsa inşallah.

Gerçekten çok doğru hocam ailenin bu konuda önemi çok fazla hele ki bir de aile çocuğunu bu işe yönlendirse çok güzel olur ama aileler biraz daha yanlış bakıyor onlar da bir yandan haklı aslında üniversite okuyup daha garanti bir meslek sahibi olmamızı istiyorlar.

Benim de bayağı bir hevesim vardı ama işte ülkemiz olsun okul olsun aile yapısı falan derken işler gerçekten çok zor oluyor hayırlısı olsun inşallah güzel bir geleceğiniz olur.

Dediğiniz gibi konuyu keşke daha farklı bir yönden ele alsaydım birazcık daha iyi olabilirmiş. Neyse yazılan yazıldı olan oldu diyelim Tecrübelerini paylaştığın içinde ayrıca teşekkür ederim.

O zamanlar nasıldı bilmiyorum ama şu an kendini göstermen gerekiyor. Bu da turnuvalara katılarak olur. O zamanlara göre şu an imkan çok daha fazla. Çok fazla organizatör var ve son zamanlarda CS espor sahnesi hareketlendi Türkiye'de. Ef hub gibi yerlerde kendini göstermeye çalışabilirsiniz. Tesfed ligi var fakat şu an çok az takım alıyorlar onlar da geneli 3000 elo civarı oyuncular. Yani girmesi biraz zor.

Sağlam bir takım bulup mümkün olan her turnuvaya katılarak isim taninirligi elde edilebilir. Yaşa bağlı olarak umut vaat ediyorsanız akademi veya genç kadroya alınırsınız herhangi bir organizasyon tarafından.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…