E-sporcu olmak istiyorum

LoL'ü bilmiyorum ama CS:GO'da e-sporcu olmak için ilk olarak Faceit başlaman gerek. Premium olarak 10 Level olman lazım. Premium 10 Level'ler arasında ilk 100e girmen lazım. Önceden ilk 100'e girdikten sonra FPL challenger oluyordun hala öyleyse onların arasından da ilk 5'e girmen lazım. İlk 5'e girdikten sonra FPL-C ligine çıkıyorsun. Orada birinci veya ikinci olursan FPL'e çıkıyorsun. Tam olarak bu şekilde olmayabilir, değişmiş olabilir emin değilim. FPL'e çıkana kadar iyi oynadıysan bir takıma girersin. Ama bunlar hiç kolay değil söyleyeyim. FPL'de 4 Türk var sadece. FPL-C'de de 3-4 tane var.
 
Kendi bakış açımdan dedim zaten, elbette zevkli bulmanız doğal. 🙂

Yani bu fena bir fikir değil. Ancak pek anlamasam da e-sporculuk için bayağı bir zamanınızı ayırmanız gerekecektir diye düşünüyorum. Üniversitedeki ders yükü, alanınızda kendinizi geliştirecek diğer çabalarınızın yanında bu kadar oyun antrenmanı (çok garip geldi bu yazarken) zaman olarak nasıl olacaktır bilemiyorum. Kimseyi üzmek istemem ama gerçekler de böyle işte...

Denemek istiyorsanız gidin peşinden, deneyin. Umarım iyi bir üniversiteden donanımlı bir şekilde mezun olurken bir yandan da hayallerinize ulaşıp e-sporcu olabilirsiniz. Olası gelmese de, umarım...

Öncelikle teşekkürler ve okuyacağım bölüme karşı zaten doğal bir yatkınlığım olduğu için zorlayacağını düşünmüyorum insan sevdiği bir şeyi yaparken niye üzülsün / zorlansın ki.
Beni zorlayacak bir bölüm olsaydı kesinlike böyle bir düşünceyi de aklımdan geçirmezdim ama dediğim gibi beni zorlamayacağını düşündüğüm ve sevdiğim / yapabildiğim bir bölüm olduğu için böyle bir fikrim oldu.
LoL'ü bilmiyorum ama CS:GO'da e-sporcu olmak için ilk olarak Faceit başlaman gerek. Premium olarak 10 Level olman lazım. Premium 10 Level'ler arasında ilk 100E girmen lazım. Önceden ilk 100'e girdikten sonra FPL challenger oluyordun hala öyleyse onların arasından da ilk 5'e girmen lazım. İlk 5'e girdikten sonra FPL-C ligine çıkıyorsun. Orada birinci veya ikinci olursan FPL'e çıkıyorsun. Tam olarak bu şekilde olmayabilir, değişmiş olabilir emin değilim. FPL'e çıkana kadar iyi oynadıysan bir takıma girersin. Ama bunlar hiç kolay değil söyleyeyim. FPL'de 4 Türk var sadece. FPL-C'de de 3-4 tane var.

CS:GO arkaplanda iyiyim ama en iyisi değilim kesinlikle sadece fikir olarak söylemiştim ancak gene de cevap için sağ ol.
 
@Neku affedersiniz konu ile alakasız fakat hangi bölüme ve üniversiteye gitmek istiyorsunuz?

Hocam ailem avukatlık istiyor önceden İngilizce öğretmenliği vardı ama kötü dediler çıktı o aklımdan şimdilik dijital oyun tasarımcılığı ile yazılım mühendisliği arası gidip geliyorum.
 
Sizin gibi düşünen, sizin gibi oynayan, sizden daha iyi oynayanlar var. E-spor işini ek olarak yapın, önce kendinize iyi bir iş bulun, güzel bir iş sahibi olun ondan sonra başlayın. Çünkü bu işin garantisi yok, günde en az 5 saatten fazla ekrana bakıyorsunuz.
E-Spor bence iş değil.
 
Sana verebileceğim en iyi tavsiye okumak istediğin mesleğin ve e-sporculuğun iyi ve kötü yanlarını bir kağıda yazıp karşılaştırmak, hangisinin iyi yanları fazla çıkarsa ona yoğunlaşırsın.
 
Hortlatıcam ama e-spora yönelik çok fazla negatif bakış açısı olduğu için birşeyler yazmak istiyorum. Öncelikle hayır, inkar etmicem. E-spor geleceğiniz için kesinlikle çok kötü bir yatırım. Sağlıklı bir insanın vereceği bir karar değil. Bu yüzden daha sağlıklı olması için kendi geleceğiniz adına bir yedek plan oluşturmalısınız.

Örneğin: boş zamanlarınızda kodlama öğrenmek veya herhangi bir uğraş olabilir ama 26-27 yaşlarınıza gelince sizi finansal olarak rahat ettircek birşey olmasına dikkat edin.
Hatırlatmakta fayda var hem e-sporcu olmak için antrenman yapmak hemde boş zamanlarınızda uğraşlarınızla ilgilenmek istinasız bir şekilde sizi sosyal hayattan tamamen koparıcaktır. Hatta günde 5 saat falan uyumanız bile yaptığınız antrenmana göre mümkün olabilir. Bunlar e-sporcu olmanın en olumsuz yönleri. Eğer e-sporcu olmak istiyorsanız tüm bunlara katlanmak zorundasınız.

Bu etkileri biraz hafifletmek için olabildiğince hızlı bir şekilde bir takıma girmelisiniz. Mallesef o zamana kadar tüm bu zorluklara katlanmalısınız. Herneyse, takıma girdikten sonra tavsiyem 1 yıl okulu dondurun. 6 ay falan geçtikten sonra baktın yapabiliyorsun (büyük ihtimalle yedek planınız için diploma gerekmiceği için) direkt okulu bırak. Tüm potansiyelini e-spora odakla, böylece daha yüksek yerlere ulaşabilki kendini bu kadar zorlamana değsin. Bundan sonrası tamamen senin yeteneğine ve çaba bağlı.

Şimdi tüm bu zorluklara rağmen neden e-sporcu olmak istediğini kendine sormalısın? Para içinse hiç gelme. Bu kadar çaba ve zamanla başka bir konuda uzmanlaşsan, ömrünün sonuna kadar çok daha fazla kazanabilirsin. Niye sadece 5-6 yıllık kazanç için böyle bir şey seçesin ki? Eğer mevzu kazanç değilse geriye tek bir şey kalıyor. Bu ortamı sevdiğin için!

Sabah kalkıp, kahvaltı yapıp 10 saat arkadaşlarınla oyun oynamak, günün kalan boş zamanlarında akademik eğitimden uzakta ÖZGÜRCE istediğin her şeyi yapmak ve en önemlisi sınırsız bir global rekabetin içinde olmak... Tüm bunlar sana haz veriyorsa ve heyecanlandırıyorsa işte o zaman e-sporcu olmak mantıklı olur.

Dünayaya bir kere geliyorsun ve bir kaza olmasa muhtemelen 80'lerinde ölüceksin. Gençlik dediğimiz, 18-28 yaş aralığından sadece bir kere geçiyoruz. O yüzden ne yapmak istediğini iyice düşünmelisin. Çünkü bu yaştan sonra yapıcak pek bir şey kalmıyor. İster bu yaşlarında e-sporcu olmak gibi zorlu hayallerinden vazgeçersin ve daha az zorluk çekip, 30'larında rahat ediceğin bir işin olur. İsterse hayallerinin peşinden gidip daha çok zorluk çekip, 30'larında daha az rahat ediceğin bir işin olur. Bu arada sosyal hayatın hangisini seçersen seç tamamen sana bağlı. Yani bir takıma girene kadar evet yoğunluğundan dolayı çok az zamanın olucak ama ondan sonrası farklı. E-spor camiasında çok fazla arkadaş edinebilirsin ve hatta dünyaca ünlü bir oyuncu bile olabilirsin. Hangisini seçersen seç fazla asosyal olma yeter.

Şimdi, bahsetmediğim artılar ve eksiler var. Günün sonunda karar senin. Benim düşünceme gelirsek, ben e-sporcu olmayı tercih ederdim. Genelde çok az farklar olsa da e-sporcuların hayatının nasıl geçtiğini biliyorum. Artılarını ve eksilerini çok iyi biliyorum. Geleceğim için zararlı olucağını da biliyorum. Ama yinede yapmak istiyorum. Çünkü yapmak istediğim şey bu. Hayalim bu. İçinde olmak istediğim hayat bu. 30'larımda rahat ediceğim güzel bir iş için kendi yaşamımın en güzel zamanlarını feda etmek istemiyorim. (Bazılarınıza göre asıl e-spor hayatının en güzel zamanlarını feda etmek ama ne yaparsın zevkler işte xD) Böyle konuşuyom ama kim bilir belki yarın ölüceğiz. Belki 5 yıl, belki 30-40 yıl. Aslında bununda bir önemi yok çünkü ben zaten hayalim peşinden gidiyorum, yapmak istediğim şeyi yapıyorum, bu yüzden ölsemde sorun yok. öhm son cümlelere tekrar baktımda biraz coştum galiba...

Neyse demem o ki yapmak istediğiniz şeyi yapın ama İLERİ YAŞLARINIZDAKİ YAŞIYACAĞINIZ HAYATIDA tamamen HİÇE SAYIP ÇÖPE ATMAYIN! EKSİLERİNİ VE ARTILARI TAMAMEN DÜŞÜNÜN. Eğer tüm eksilere rağmen hâla yapmak istiyorsanız devam edin ve hayalinizin peşinden gidin. Kimse size gençliğinizi geri verip "sen gençliğinde şunu yapmak istiyordun yapmadın. bana xxx$ ver seni geri gönderim, yapamadığın şeyleri yap " demicek...

KAMUSPOTU: Üstteki yazdıklarım sadece e-spor için değil yapmak istediğiniz her şey için geçerlidir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı