Eğitim sistemi nasıl olmalı?

Ne kadar saçma bir düşünce bu, yeteneği olan insan onun üstüne gitmesin mi? İlla matematiği iyi olan mı iyi yerlere gelmeli?
Sence sadece sözeli iyi olan bir insan hayatı boyunca ne kadar gelişebilir? Hiç olmazsa sayısalı da gelişsin de daha iyi yerlere gelsin.

Sence sadece sözeli iyi olan bir insan hayatı boyunca ne kadar gelişebilir? Hiç olmazsa sayısalı da gelişsin de daha iyi yerlere gelsin.
İşte eğitim sisteminin sorunu da tam bu. Matematik bilmiyorsan gelecek hayatında süründürüyorlar seni. Sence bu adaletli mi?

O çocuk kendisi mi istedi Matematik öğrenememeyi?

Sen yetişkin olduğunda günlük hayatında fonksiyon falan kullanacak mısın? (Mühendislik okuduysan işinde kullanırsın, ancak ben ondan bahsetmiyorum.)

Arkadaşlar genel olarak eğitim sistemimizden memnun olmayan bir halkız. Peki eğitim sistemini siz düzenleyecek olsaydınız nasıl yapardınız? Benim aklımdaki plan şu şekilde:

Her sınıf için bir tane dönem sınavı yapardım, bu sınav lise sınavı gibi kitapçık şeklinde olurdu. Mesela ilk dönem tıpkı liseye geçiş sınavı gibi bir sınav ve ikinci dönem de aynı şekilde. Yıl sonu ortalama planı olarak bu iki sınavın ortalamalarını yapardım. Böylece her öğrenci aynı sınava girer ve lise sınavına hazırlıklı olur. Liseye geldiği zaman ortaokuldaki sınavdaki başarılarına göre öğrenci kimliği oluştururdum ve hangi dersten başarılıysa(matematik varsayalım) o dersin derslerini artırırdım Türkçe derslerini ise matematiğin bir bölü dördü kadar ağırlıklı yapardım böylece matematik hakkında uzman bir öğrenci ortaya çıkarmaya çalışırdım. Üniversite sınavı ve sistemini beğendiğim için pek bir değişiklik yapmazdım.
İlk 4 yıl herkese aynı eğitimi verir sonrasında yazılı ve fiziksel sınavlar yapar sonrasında çıkan sonuca göre öğrencileri orta okulda o seçimlerine uygun müfredatı yavaş yavaş önlerine koyardım sonrasında lise için bir sınav daha yapar ve onları fen lisesi vs. ayırırdım.

İşte eğitim sisteminin sorunu da tam bu. Matematik bilmiyorsan gelecek hayatında süründürüyorlar seni. Sence bu adaletli mi?

O çocuk kendisi mi istedi Matematik öğrenememeyi?

Sen yetişkin olduğunda günlük hayatında fonksiyon falan kullanacak mısın? (Mühendislik okuduysan işinde kullanırsın, ancak ben ondan bahsetmiyorum.)
Sayısal sadece Matematik'ten oluşmuyor. Doktor olmak için en çok Biyoloji lazım mesela. Türkçeyi çok iyi bilen biri doktorlukta iyi iş çıkarır mı sence? Mesela mühendislik. Sen Sosyal'i çok iyi biliyorsun diyelim. Ama bu mühendis olunca Geometri bilmeden neyine yarar ki? O mu istedi Matematik öğrenmemeyi konusuna gelelim. Her insanın zeka seviyesi aynıdır kanka. Fakat bir kısım zekasını çok iyi kullanır, diğer kısım ötekiler gibi kullanamaz. Kullanan nasıl kullanıyorsa, yapan da nasıl yapıyorsa her insan yapabilir.

Resim dersini müzik dersini beden dersini teknoloji tasarım dersini kaldırırdım daha çok çocukların ihtiyacı olduğu dersleri verirdim dersler 8 saatten 5 saate düşerdi pazartesi okul olmaz cuma günü namaz sırasında ders işletmezdim. Sınavları kişiye göre yapardım. Ama dersenizki herkes iyi yerler kazanıcak hiç belediye de esnaf kalmayacak temizlikçi kalmıycak biz nereden yemek yiyicez.

Resim dersini müzik dersini beden dersini teknoloji tasarım dersini kaldırırdım daha çok çocukların ihtiyacı olduğu dersleri verirdim dersler 8 saatten 5 saate düşerdi pazartesi okul olmaz cuma günü namaz sırasında ders işletmezdim. Sınavları kişiye göre yapardım. Ama dersenizki herkes iyi yerler kazanıcak hiç belediye de esnaf kalmayacak temizlikçi kalmıycak biz nereden yemek yiyicez.
Hocam müzik, resim olmazsa nereden sanatçı yetişecek.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı