Eğitim sistemi nasıl olmalı?

Arkadaşlar genel olarak eğitim sistemimizden memnun olmayan bir halkız. Peki eğitim sistemini siz düzenleyecek olsaydınız nasıl yapardınız? Benim aklımdaki plan şu şekilde:

Her sınıf için bir tane dönem sınavı yapardım, bu sınav lise sınavı gibi kitapçık şeklinde olurdu. Mesela ilk dönem tıpkı liseye geçiş sınavı gibi bir sınav ve ikinci dönem de aynı şekilde. Yıl sonu ortalama planı olarak bu iki sınavın ortalamalarını yapardım. Böylece her öğrenci aynı sınava girer ve lise sınavına hazırlıklı olur. Liseye geldiği zaman ortaokuldaki sınavdaki başarılarına göre öğrenci kimliği oluştururdum ve hangi dersten başarılıysa(matematik varsayalım) o dersin derslerini artırırdım Türkçe derslerini ise matematiğin bir bölü dördü kadar ağırlıklı yapardım böylece matematik hakkında uzman bir öğrenci ortaya çıkarmaya çalışırdım. Üniversite sınavı ve sistemini beğendiğim için pek bir değişiklik yapmazdım.

Yok artık gece aklıma gelmişti, sabah kalkınca tam böyle bir konu açmak demek ayın şeyi düşünmüşüz :)
Bana sorarsan proje ve daha uygulamaya dayalı bir eğitim olabilir. Okulda elektrik dersi veriliyor,
Ama sadece teoride hiç deneye yönelik çalışma yok.
En iyi elektrik çözen öğrenci bile önüne direnç gelse kaç ohm olduğunu anlayamaz aklıma gelen örnek bu oldu şimdilik.
Eğitimiz sadece teoride kalıyor bence en büyük eksikliğmiz bu :(

Son düzenleme:
Öğrencilere edebiyat derslerinde dilin öneminden, dilin yabancı kelimelerden arındırılması ve ari bir dil oluşturmanın öneminden bahsederdim. Mesela sadece Türkçenin kurallarından bahsetmezdim Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu'nun kitaplarını okuturdum, öğrencilere Yakut Türkçesi Lügatı'nı okuturdum. Güneş Dil Teorisi'nden bahsederdim.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bence okullarda yapılan en büyük yanlış, çocukları korkuyla motive ederek bir şey öğretmeye çalışmaktır. Not alma korkusu, sınıfta kalma korkusu gibi. Bir konuya ilgi duyarak öğrenmek ile, korku ile bir şeyi öğrenmek arasında nükleer bir patlama ile bir kıvılcım kadar fark vardır. Stanley Kubrick

Arkadaşlar genel olarak eğitim sistemimizden memnun olmayan bir halkız. Peki eğitim sistemini siz düzenleyecek olsaydınız nasıl yapardınız? Benim aklımdaki plan şu şekilde:

Her sınıf için bir tane dönem sınavı yapardım, bu sınav lise sınavı gibi kitapçık şeklinde olurdu. Mesela ilk dönem tıpkı liseye geçiş sınavı gibi bir sınav ve ikinci dönem de aynı şekilde. Yıl sonu ortalama planı olarak bu iki sınavın ortalamalarını yapardım. Böylece her öğrenci aynı sınava girer ve lise sınavına hazırlıklı olur. Liseye geldiği zaman ortaokuldaki sınavdaki başarılarına göre öğrenci kimliği oluştururdum ve hangi dersten başarılıysa(matematik varsayalım) o dersin derslerini artırırdım Türkçe derslerini ise matematiğin bir bölü dördü kadar ağırlıklı yapardım böylece matematik hakkında uzman bir öğrenci ortaya çıkarmaya çalışırdım. Üniversite sınavı ve sistemini beğendiğim için pek bir değişiklik yapmazdım.
Her öğrencinin kendi yeteneğine göre yargılanabileceği bir eğitim sistemi düzenlerdim. Bilişim ile ilgilenen birine edebiyat dersi vermezdim. Gösterimli dersler işletirdim yani öğrenci kendini dersin tamamen içinde hissedecek şekilde.

Ben olsam öğrencilerin ilkokuldan itibaren yeteneklerini tespit eder ona göre bir lise eğitimi verirdim. Yeteneklerine göre çocuğu geliştirmek ve ona göre istihdam sağlamak isterdim. Hem ülke ekono misine hem de ülkenin eğitim, kültür, refah seviyesine yansıyabilir? Eğitim sistemimiz eşitlik üzerine adalet üzerine değil. Matematiği rezil olan fakat sözelde çok başarılı olan bir çocuğa matematiği dayatırsan bu çocuk bu dersten daha çok kaçacak. Bir file ağaca çıkmasını istemek gibi bir şey bu.

Kim neye meraklı ise onu o yönde yetiştirmek yetecektir. Makine mühendisi olmak isteyen adam sınavda tarih, coğrafya, Türkçe yapamadığı için olamıyor. Veya sağlık meslek lisesinde iyi bir hemşirelik temeli alan kişi KPSS adlı sınavda başarısız olduğu için yapamıyor ve ondan daha kabiliyetsiz daha iyi Türkçe, matematik yapabilen biri atanabiliyor. Yanlış burada. Kediyi uçamadığı için balığı da koşamadığı için başarısız ilan etmek.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı