Eğitim sistemi nasıl olmalı?

Meraklı Çocuk

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba Technopat sosyal kullanıcıları, konu altında hali hazırda bulunan eğitim sisteminin eksiklerini ve bu eksiklerin nasıl kapatılması gerektiği hakkında fikir alışverişi yapmak istiyorum (y)

Öncelikle ben eğitim sistemimizin neredeyse tamamen teorik bilgiye dayandığını, üstüne üstlük bu teorik bilgilerin hepsinin öğrencilere temelsiz bir şekilde verildiğini söylemek istiyorum. Örnek vermek gerekirse, bana 6.sınıfta öğretilen "Negatif ile negatif sayıların çarpımı pozitiftir." bilgisini verebilirim. Bu bilgiyi hepimiz biliyoruzdur. Ama "neden" negatif ile negatif sayının çarpımının pozitif olduğunu birçoğumuz bilmiyordur. Ben bu teoremi temelsiz bir şekilde 6.sınıfta öğrendim. Tam 5 sene öylece kullandım. Teoremi tam olarak 11.sınıfta, hocamdan falan da değil kendim araştırarak öğrendim.

Matematik dışında diğer derslerin çoğunda da aynı şeyi gözlemliyorum. Yazıma içeriksiz MEB kitapları gibi diğer sistem eksiklerini eklemek isterim fakat fazla uzun olup da canınızı sıkmak istemiyorum.

Ben eğitim sistemimizin başlıca açığını yukarıda anlattığım gibi temelsiz teoremler verilmesi olarak görüyorum.
Sizlerin yorumlarını da bekliyorum. İyi forumlar :sinsi:

Eğitim sisteminde gereksiz ve laşkalaşmış fazla konu var.
Konuların özünü neden-sonuç çerçevesi yerine ezberci mantıkla öğretilmesi.
En büyük sorun tutarlı, uzun soluklu bir eğitim sisteminin olmayışıdır.

Öncelikle şunu söyleyeyim. Her sene özellikle lise konuları sınıf değiştiriyor. Mesela Fizik'te 11. sınıfta Manyetizma da anlatılırdı onu 10'a çekmişler ve 11'e Mekanik konularını koymuşlar. 10 ve 11. sınıfta da basıncı anlatıyorlar eskiden anlatılmıyormuş filan. Yani en az üç yılda bir bu konuları değiştiriyorlar. Bana kalırsa bu Fizik, Kimya, Matematik, Biyoloji gibi temel bilimleri - daha iyi anlaşılabilmesi için- düzgünce sıraya koymaları gerekir. Bunu da temel konuları başa koyarak yapacakmalılar. Ha birde bu dersler bilim dalıdır. Yani her an gelişebilir, müfredatta bulunan bilgiler değişebilir. Bu durumda kitabın içeriğinde ufak tefek eklemeler veya çıkarmalar yapılabilir. Ama benim bahsettiğim kitabın 2-3 ünitesinin toptan değiştirilmesi, farklı şekilde anlatılmasıdır. Zaten lise kitaplarında fazla değişiklik olmuyor, üniversite kitaplarında daha fazla ama yine de böyle olması gerekir bence.

Bir anda zirveye çıkmamızı beklemesinler. 10 sınıf'da iken üniversite'ye gidip gidemeyeceğimizi kesinleştiren bir sınav olmalı ve 12. sınıfta ise alanımızın sınavını olmamız gerek bence.

Öncelikle ben 11. sınıftayım ve dış ticaret okuyorum (tamamen mecburiyetten). Eğitim sisteminin sıkıntısı, insanların ileride ki mesleğini yeteneğine göre değil salak salak girdiği sınavlardan aldığı puana göre belirliyor. Ayrıca öğretmen olmanın belli bir standardı olmalı. Çünkü bizim hoca deftere internetten bakıp öyle yazdırıyor.

Herkesin Norveç eğitim sistemini araştırmasını öneririm çünkü ABD'de Norveç eğitim sistemiyle yakından ilgileniyor.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı