Egzoz Amaçlı Fan Tavsiyesi

Berkay528

Centipat
Arkadaşlar merhaba,

Ekran kartımın CoD Warzone'da %95 yük altında çalıştığında aşırı ısındığını gördüm. Junction sıcaklığı 95 derecelere kadar çıkıyor 4000 RPM fan seviyesi dahi ekran kartının sıcaklığını anca 75 derecelerde tutuyor. Fakat kasanın yanını açtığımda neredeyse 15 derecelik bir sıcaklık farkı oldu ve 60-65 derece seviyelerinde oluyor Max yükte dahi ve 165 FPS gayet rahat alıyorum. Kasa yanı kapalıyken FPS 135 geçmiyordu.

Özetle kasanın içerdeki havayı tahliyesi kötü gibi duruyor. 1 tane arkada egzoz fan var ve 3 tane önde havayı içeri alan inlet fanlar var. Egzoz fan %100 RPM'de çalışıyor. Bende kasanın üstüne 2 tane daha egzoz fan almanın durumu çözebileceğini düşünüyorum. Farklı tavsiyeleri olan da varsa tabii ki uygulayabilirim.

Bu sebeple sessiz ve ayarlanabilir olması ön planda olarak fiyat ve RGB olup olmaması ikinci planda iki adet fan almayı düşünüyorum. Tavsiyeleriniz varsa şimdiden teşekkür ederim.

Sistem;
ASUS 24" VG248QG 0, 5 ms Full HD 165Hz FreeSync / G-Sync HDMI DP Gaming (Monitör)
Power Boost VK-G2052S RGB Tempered Glass USB 3.0M (Kasa)
ASUS TUF Gaming X3 Radeon RX 5700 XT OC 8 GB GDDR6 256 Bit (Ekran kartı)
ASUS ROG STRIX B450-E GAMING 4400MHz(OC) DDR4 Soket AM4 RGB Wi-Fi M.2 HDMI ATX (Anakart)
GSKILL 32GB (2x16GB) SniperX Gri Kamuflaj 3200MHz CL16 DDR4 Dual Kit (Ram)
Ryzen 7 3700X 3.6GHz 32MB 8 Çekirdek (İşlemci)
CORSAIR RM750x 750W 80 Plus Gold Full Modüler Beyaz (PSU)

Arkadaşlar merhaba,

Ekran kartımın CoD Warzone'da %95 yük altında çalıştığında aşırı ısındığını gördüm. Junction sıcaklığı 95 derecelere kadar çıkıyor 4000 RPM fan seviyesi dahi ekran kartının sıcaklığını anca 75 derecelerde tutuyor. Fakat kasanın yanını açtığımda neredeyse 15 derecelik bir sıcaklık farkı oldu ve 60-65 derece seviyelerinde oluyor Max yükte dahi ve 165 FPS gayet rahat alıyorum. Kasa yanı kapalıyken FPS 135 geçmiyordu.

Özetle kasanın içerdeki havayı tahliyesi kötü gibi duruyor. 1 tane arkada egzoz fan var ve 3 tane önde havayı içeri alan inlet fanlar var. Egzoz fan %100 RPM'de çalışıyor. Bende kasanın üstüne 2 tane daha egzoz fan almanın durumu çözebileceğini düşünüyorum. Farklı tavsiyeleri olan da varsa tabii ki uygulayabilirim.

Bu sebeple sessiz ve ayarlanabilir olması ön planda olarak fiyat ve RGB olup olmaması ikinci planda iki adet fan almayı düşünüyorum. Tavsiyeleriniz varsa şimdiden teşekkür ederim.

Sistem;
ASUS 24" VG248QG 0, 5 ms Full HD 165Hz FreeSync / G-Sync HDMI DP Gaming (Monitör)
Power Boost VK-G2052S RGB Tempered Glass USB 3.0M (Kasa)
ASUS TUF Gaming X3 Radeon RX 5700 XT OC 8 GB GDDR6 256 Bit (Ekran kartı)
ASUS ROG STRIX B450-E GAMING 4400MHz(OC) DDR4 Soket AM4 RGB Wi-Fi M.2 HDMI ATX (Anakart)
GSKILL 32GB (2x16GB) SniperX Gri Kamuflaj 3200MHz CL16 DDR4 Dual Kit (Ram)
Ryzen 7 3700X 3.6GHz 32MB 8 Çekirdek (İşlemci)
CORSAIR RM750x 750W 80 Plus Gold Full Modüler Beyaz (PSU)
Mevcut Power Boost kasanın resimlerinde önden hava alabileceği pek bir yer göremedim. Sadece yan taraflarda Mesh bir yapı var. Yan panel kapalıyken ön paneli çıkartıp sıcaklıklara bakar mısınız ?

Evet diğer 75 derece diye belirttiğim anlık sıcaklık zaten. Onda 15 derecelik bir fark oluyor
5700XT'ler arasında soğutması kötü olarak bilinen bir modelle 75 derece alıyorsunuz(ki gayet iyi) ben hala hiçbir sorun olmadığını savunuyorum. Alacağınız 2 adet top-exhaust fan size en fazla 2-3 derece fark yaratacak haberiniz olsun :)

5700XT'ler arasında soğutması kötü olarak bilinen bir modelle 75 derece alıyorsunuz(ki gayet iyi) ben hala hiçbir sorun olmadığını savunuyorum. Alacağınız 2 adet top-exhaust fan size en fazla 2-3 derece fark yaratacak haberiniz olsun :)
TUF modelin GPU soğutması çok kötü değil. VRAM soğutması konusunda problemli bir kart.

Mevcut Power Boost kasanın resimlerinde önden hava alabileceği pek bir yer göremedim. Sadece yan taraflarda Mesh bir yapı var. Yan panel kapalıyken ön paneli çıkartıp sıcaklıklara bakar mısınız ?

Evet yan taraflarında girişler mevcut sadece, ön paneli cıkaramadım, sökülebilir bir yapısı varmı emin değilim.

Evet maalesef soğutması en kötü olan bir modeli tercih ettim biraz geç farkettim. 75 derece fakat 3500 RPM seviyelerinde. Yani ses baya yüksek

Bu fanlardan 2 tane alıp dediğim gibi kasanın üst kısmına(egzoz) montajı gerçekleştirdim.

Cod Warzoneda radeonun standart fan ayarlarında(yakşalık 2200 RPM) kasa yanı kapalıyken 83-84 derecelerde. Kasanın yanı açıkken ise 79-80 bazen 78 dereceleri görmekte.

Sonuç olarak düşüncem, Extra fan alıp koymanın parası,sesi ve elektrik faturası gibi girdilerini işine içine soktuğumuzda en azından benim kasa için çok mantıklı bir hareket olmadığına kanaat getirdim. Belki ilerleyen zamanlarda kasanın boyutunu büyültüp, daha kaliteli bir kasa(hava sirkülasyonu olarak) ve soğutması daha iyi bir ekran kartı almak çok daha uzun vadeli ve sağlıklı bir çözüm olabilir.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı