Ehliyet Alma Sürecim ve Tavsiyeler

ZentaX

Kilopat
Katılım
31 Mart 2018
Mesajlar
722
Makaleler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar öncelikle hepinize iyi günler diliyorum. Ehliyetim elime ulaşalı bir hafta gibi bir süre oldu. Kursa yazıldığım süreçten ehliyet elime geçene kadar aradığım bazı bilgileri internette bulamadım. Gerçi bilgi çok fakat bilgi kirliliğini de beraberinde getiriyor. Üniversite birinci sınıf öğrencisiyim. Hazır güz tatili gelmişken şu ehliyet işini aradan çıkarayım dedim. Elimde bir miktar birikmiş para da vardı. Ben de babamla konuşup daha sonra kurs arama sürecine geçtim.

Yazılacağınız kursta dikkat etmeniz gereken hususlar var. Örneğin eğitimde kullandıkları araçlar, direksiyon hocalarının yaklaşımı, kaç saat direksiyon dersi verdikleri, sıfırdan başlayan adaylarda başarı oranlarının ne olduğu, kursun ikamet ettiğiniz yere olan yakınlığı, daha önce o kursa kaydolmuş kişilerin görüşlerinin ne olduğu vb. şeyler. Ben çevremde bulunan sürücü kurslarını gezmeye başladım. 2018 yılında yazıldığım için ortak fiyat o zaman 1600 liraydı. Bu hususa da dikkat etmelisiniz pazarlık yaparsanız az da olsa paranız cebinizde kalır. Bana son verilen fiyat 1200 oldu ve evime yakınlığı münasebetiyle de 8 Aralık'ta o kursa yazıldım. İstenilen belgeler; 6 ay içinde çekilmiş 4 biyometrik fotoğraf, öğrenci belgesi, sabıka kaydı ve sağlık raporu. Sağlık raporu için muhtemelen anlaşmalı hastaneleri vardır 20-30 TL gibi bir fiyata hemen alabilirsiniz.


Ertesi hafta Pazartesi günü teorik ders anlatımları başladı. Size çalışabileceğiniz bir kitap veriyorlar. Bu dersler hafta içi akşam saatlerinde yapılıyor ve 6-7 gün sürüyor. Trafik, ilk yardım ve motor konularını anlatıyorlar. Daha sonra 75 TL e- Sınav ücretini mobil bankacılıkla yatırdım. ATM'den veya kurs aracılığıyla da yatırabiliyorsunuz. Sıra geliyor sınav için randevu aşamasına. Randevuyu sürücü kursları alıyor. İstanbul üzerinden gidecek olursak belli sınav merkezleri var Bakırköy, Şişli, Avcılar, Küçükçekmece, Tuzla, Eyüp, Beşiktaş, Üsküdar, Güngören gibi. En yoğun olanı Bakırköy- Avcılar en sakini de Tuzla oluyor. Bu şu anlama geliyor; 10 Mart tarihinde randevunuz alınıyorsa Avcılar'da tahmini en erken 10 Nisan'a randevu bulabilirsiniz. Tuzla'da ise 20 Mart'a bulunur. Bunu uzaklıkla açıklayabiliriz. Randevu sürecinde kurs sizinle iletişim halinde oluyor. Ben Beşiktaş'a istemiştim randevumu.

Konuyu dağıtmadan devam edelim. Teorik sınav gününüze bir hafta kala giriş belgeniz çıkıyor gidip kurstan alıyorsunuz. Sınava gelirsek oldukça kolay olduğunu söyleyebilirim. Lise mezunu birisi hiç çalışmadan geçebilir. 50 Soru ve 45 dakika sürenizin olduğu sınavda geçme notu 70. Ben 9 dakikada bitirdim ve 96 aldım. Bu şekilde yazılı sınav sürecini başarıyla geride bırakırken daha zorlu olan direksiyon sınavına kucak açtım. Sınavdan sonra direksiyon dersleri başlıyor. Bu dersler tamamen size göre yazılıyor. Ne zaman müsaitseniz o zaman. Eğitimi de genelde sınav alanında görüyorsunuz. Araba kullanmayı bilmiyorsanız muhakkak bütün derslere katılın. Bilen arkadaşlar da muhakkak 1 kere gidip güzergahı öğrensinler.

Alınması gereken ders saati 14 diye hatırlıyorum. Elektronik sınavdan 3-4 hafta sonra direksiyon sınavına giriyorsunuz. Aradaki süreçte de direksiyon dersi alıyorsunuz. 110 TL direksiyon sınav ücreti yatırdım. Derslerinizi aldınız ve sınav günü yaklaştı. Kurs tarafından gün ve saat size bildiriliyor. Sınavlar hafta sonu sınav alanında yapılıyor. Sınav saatinden 30 dakika önce hazır bulunmanız gerekmekte. Fazla erken gitmeyin heyecan yaparsınız. Aslında heyecan olmasa normal derslerden bir farkı yok ama heyecanlanıyor işte insan. Sınav süresi 35 dakika olup ilk 5 dakikada bazı evraklar imzalatılıp araca dair bazı sorular soruluyor. Hava filtresi, akü, sigortalar, fren hidroliği, soğutma suyu, motor yağına nereden bakılır gibi sorular geliyor kaputtan. Daha sonra bagajdan reflektör, kriko, bijon anahtarı, ilk yardım çantası, stepne ve yangın tüpünü soruyorlar. Araca biniyorsunuz daha sonra araç içinden, göstergelerden falan sorular soruluyor.

Araçta komisyon başkanı yanınızda, hocanız arkanızda, ikinci komisyon da başkanın arkasında oturuyor. Hocanızın müdahale etmesi yasak. Hazırsanız çıkabiliriz komutuyla sınavınız başlıyor. Eğer kırmızı hata yaparsanız siz arkaya geçiyorsunuz hoca da aracı sınav başlangıç alanına götürüyor. L park, dubalar arası park, ani fren, yokuş kalkış, 25 metre geri gelme gibi parkurlarda başarılı olduğunuz ve 2 kere stop ettirmediğiniz sürece büyük ihtimalle geçersiniz. Benim sınavım toplam 20- 25 dakika sürdü. Hava çok soğuk ve yağışlı olduğu için hızlıca bitirdim. İki kere 3'e atmamı ve iki kere araba sollamamı istediler. Sizde istemeyebilirler. Başlangıç alanına geri döndüğünüzde başarılı olup olmadığınız size söylenir. Geçtiyseniz hayırlı olsun derler kaldıysanız da hatanızı söyleyip teselli ederler.

Evet sınavı geçtiniz gelelim bundan sonraki sürece. 1-2 Hafta içinde sertifikanız çıkıyor sertifikanız çıktıktan sonra 809 TL harç yatırıp nüfus müdürlüğünden randevu alıyorsunuz. Aynı güne veya sonraki güne randevu veriliyor genelde. Götürmeniz gereken evrakları kurs size vermiş oluyor siz de randevu saatinde harç yatırdığınıza dair dekont ile nüfus müdürlüğüne gidip 15 dakikada işinizi hallediyorsunuz. Size geçici sürücü belgesi veriliyor ehliyetiniz basılıp gelene kadar onunla araç kullanıyorsunuz. Ben pazartesi başvuru yaptım çarşamba günü ehliyetim elimdeydi. Toplamda 2 ay sürdü. Aklıma gelen hususları sonradan not olarak ekleyeceğim. Süreç bu şekilde işliyor arkadaşlar sorunuz veya aklınıza takılan bir şey olursa seve seve cevaplarım.

Not: Ehliyet harcı ve direksiyon sınav ücreti hariç diğer belirttiğim fiyatlar geçen senenin tarifesine aittir. Ehliyet için toplam 2185 TL harcadım ben.

TAVSİYELER;
  • Sürücü kursu seçiminde titiz olun.
  • Derslere devam edin.
  • Yapamam endişeniz olmasın.
  • Fiyat araştırmasını iyi yapın (Güncel fiyat 1750 galiba siz bunu pazarlıkla 1400’e bile indirirsiniz).
  • Her iki sınav gününde de heyecan yapmayın.
  • Komisyon canavar değil sizi yemez. Ekmeğindeki öğretmenler oluyor. Onlar da sizin geçmenizi istiyor.
  • Geri parkın bir taktiği var ve bu size öğretilecek. Buna rağmen kalanlar oluyor onları anlamıyorum ama yapamıyorsanız dersler dışında da çalışabilirsiniz.
  • Emniyet kemerini ve ayna kontrolünü unutmayın.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı