Ekonomist Özgür Demirtaş: Gerçek enflasyon yüzde 50, net!

333365

Yottapat!
Bin Çözüm, Bir Efsane Çözüme Giden Yol 1000'e Doğru Tam Bir Technopat'sınız! İlk 5 Haneli Mesajınız! Mesaj Sayısında Ender Kişilerdensiniz!
Makaleler
65
Ekonomist Özgür Demirtaş, yaptığı bir paylaşımında gerçek enflasyonun yüzde 50'nin üzerinde olduğunu belirtti. Ne düşünüyorsunuz, aslında haklı diyebilirim. Her şeyin fiyatı 2 katı arttı hatta 2 kattan da biraz daha fazla arttı diyebilirim. Gerçek enflasyonun yüzde 20 gibi bir rakamda olduğunu düşünmüyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Devletin bu kadar dezenformasyon yaptigi bir ortamda kimse hesaplayamaz. Yaklasik degerler bulursun marketlerin web sitelerinin arsiv fiyatlarini karsilastirarak.

TUIK'e zaten inanan yok. Bence %40, bence %60 diye sallamaya gerek yok. Bunu hesaplamasi gereken bir kurum var zaten o da isini diger tum devlet kurumlari gibi beceremiyor.

Benim insanlara tavsiyem kendi harcamalariniza bakarak kendi kisisel enflasyonunuzu hesaplayin. Ben alkol almiyorum mesela, sigara icmiyorum. Benim enflasyon sepetim farkli seylerden olusuyor. Genel enflasyon da pek umurumda degil.

Son düzenleyen: Moderatör:
En basitinden önceki hafta aldığın elmanın fiyatının yüzde 50 artması bile mi umurunda olmuyor?

Umurumda tabii. Sadece ulke genelindeki enflasyon degerleri umurumda degil. Bireysel olarak kendi planlamami yapmaya calisiyorum, devlet kurumlarinin aciklamalarina ya da alacaklari onlemlere guvenmiyorum.

Ama bu bize enflasyonu değil, gıda enflasyonunu verir.

Biliyorum, zaten o yuzden hesaplayamayiz dedim. Sadece yaklasik degerler buluruz. Gida gibi sirkulasyonu hizli olan sektorler petrol fiyatlarina ve diger kalemlere karsi daha hassastir, cabuk tepki verirler. AMa yerli uretim oldugu icin de kur dalgalanmasindan gec etkilenirler elektronik enflasyonuna nazaran.

Sonuc olarak ilk mesajimda dedigim gibi, bunu hesaplama sorumlulugu bulunan devlet kurumu diger devlet kurumlari gibi isini yapamayan beceriksiz bir kurum.

Bir örnekle zamları anlatayım. Geçmeyen bir egzamam var ve özel şampuan kullanıyorum, devlet karşılamıyor. Bundan 1 ay önce 30 liraya aldığım şampuanı 42.5 liraya aldım en son. Şu an internetten baktım 54 TL olmuş. Şampuanı merak edenler varsa ismini söyleyeyim Loprox. Adamlar devlet kurumlarına güveni bitirdi ya ne diyeyim. TÜİK falan hikaye.

Bir örnekle zamları anlatayım. Geçmeyen bir egzamam var ve özel şampuan kullanıyorum, devlet karşılamıyor. Bundan 1 ay önce 30 liraya aldığım şampuanı 42.5 liraya aldım en son. Şu an internetten baktım 54 TL olmuş. Şampuanı merak edenler varsa ismini söyleyeyim Loprox. Adamlar devlet kurumlarına güveni bitirdi ya ne diyeyim. TÜİK falan hikaye.

1 ay once 30 liraya 1 sampuan alacagina 100000 tane alsaydin bugun tum bankalarin verecegi faizden fazlasini kazanmis olacaktin.

Iste bu yuzden faizle enflasyonu kontrol edemezsin.

Imam hatipli ekonomisini 1 cumlede cokertmek bu kadar basit.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı