Ekran kartı alınırken nelere dikkat edilmeli?

Nvidia mı Amd mi ?

• Oy verenlerin toplamı
    11

Osmanlıoğlu

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar bir ekran kartı alacağım ama pek anlamıyorum. Ekran kart alırken çekirdek hızımı yoksa bellek hızımı daha önemlidir? Ve AMD işlemci AMD anakartı olan bir sisteme maksimum 1200 TL bir ekran kartı önerir misinz? Son sorum da şu AMD bir sisteme NVIDIA ekran kartı taksam sıkıntı yaşar mıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Acele değil ise AMD nin Vega mimarisini bekleyin. Yok bekleyemem diyorsanız RX 580 alabilirsin. Soruna gelecek olursa ikisinden de daha önemli bir şey var. Mimari. İşlemci AMD, ekran kartı Nvidia olabilir. Bütün parçalar birbirinden bağımsızdır.

1. Nvidia veya AMD ekran kartı seçebilirsiniz. Anakart ve işlemci markası, ekran kartı markası ile aynı olmak zorunda değildir.
2. Monitörünüzün modeli nedir? Eğer monitörünüzün Freesync veya Gsync özelliği varsa buna uygun ekran kartı seçmek daha iyi sonuç verecektir.
3. Ekran kartı seçimi sizin bütçenize ve PC'nizin diğer bileşenlerinin seviyesine bağlıdır. 3000 TL'lik bir sisteme GTX1080Tİ fazla gelir. Tersi şekilde, 7000-8000TL yüksek seviye bir sisteme, ucuz ekran kartı almak da saçma olur.

Monitör modelinizi, işlemci modelinizi, anakart modelinizi belirtirseniz daha iyi şekilde öneride bulunabiliriz.

Elinizdeki işlemciye, güç kaynağına, oynayacağınız oyunlara, istediğiniz performansa bağlıdır. Mesela siz sadece CS:GO gibi düşük sistem gereksinimi olan oyunları oynayacaksanız gidip 1060 almanızın bir anlamı yok. RX460 ya da 1050, 1050Ti gibi kartlar işinizi görecektir. Monitöre de bağlıdır yukarıda bahsedildiği gibi.

Şu anda NVIDIA'nın üretmiş olduğu kartlar daha performanslı. Uzun süredirde böyleydi.
Fakat bu Vega mimarisi ile değişebilir. Mesela AMD'de tek kart ile 4K oynamak mümkün değil. CF gerekiyor. Fakat CF içinde daha pahalı anakart ve daha güçlü işlemci gerekiyor. Maliyet aynı seviyeye geliyor. Ama 2 ekran kartı olduğu için daha fazla güç harcıyorsun. NVIDIA'nın GSYNC teknolojisi ile üretilen monitörler arasında VSYNC ile üretilen monitörler arasında 1000 TL fark var. En iyi performansı alayım hem de 1000 TL kar edeyim diyemiyorsunuz çünkü onu karşılayacak bir ekran kartı üretilmedi AMD'de.
Vega mimarisi ile GSYNC monitör fiyatları düşeceğe benziyor.

Şu anda Nvidia'nın üretmiş olduğu kartlar daha performanslı. Uzun süredirde böyleydi.
Hangi kartlar daha performanslı? Ayrıca hangi serilerde Nvidia öndeydi?
R9 290X'in, GTX 780 ve 780 Ti'ı F/P olarak ne kadar ezdiğini iyi biliyoruz. Onun dışında, o zamanın efsanesi R9 295X2'ye de karşı sınırsızca Titan kart çıkartılmıştı ancak cevap verilemedi.
R7 265 ve 7850'nin de yine 750 Ti ve 650 Ti Boost'u hem P hem de F/P olarak geçmesi yine ayrı netice.
Yine 7990'ın uzun süre lider koltuğunda oturması, Nvidia'nın karşılık verememesi. Daha 1-2 sene önceye kadar hala liderdi.
4850 ve 5870 gibi kartlardansa hiç bahsetmiyorum.

Bu taraftan bakıldığında, nasıl bu lafı dersiniz?

Hangi kartlar daha performanslı? Ayrıca hangi serilerde Nvidia öndeydi?
R9 290X'in, GTX 780 ve 780 Ti'ı F/P olarak ne kadar ezdiğini iyi biliyoruz. Onun dışında, o zamanın efsanesi R9 295X2'ye de karşı sınırsızca Titan kart çıkartılmıştı ancak cevap verilemedi.
R7 265 ve 7850'nin de yine 750 Ti ve 650 Ti Boost'u hem P hem de F/P olarak geçmesi yine ayrı netice.
Yine 7990'ın uzun süre lider koltuğunda oturması, Nvidia'nın karşılık verememesi. Daha 1-2 sene önceye kadar hala liderdi.
4850 ve 5870 gibi kartlardansa hiç bahsetmiyorum.

Bu taraftan bakıldığında, nasıl bu lafı dersiniz?
Şu anda AMD'nin en performanslı kartı RX580. CF yapmadığın sürece NVIDIA'nın en iyi kartıyla arasında dağ kadar fark var. Fiyat/performans olarak demiyorum. Yoksa AMD vermiş olduğu performans itibariyle fiyat/performans açısından önde olabilir bazı ürünlerde. Mesela GTX 1080'i geçen ürünü var mı? Yok. Yazımı tekrar oku lütfen.

Şu anda Nvidia'nın üretmiş olduğu kartlar daha performanslı. Uzun süredirde böyleydi.
Ben genel itibariyle bu satırına yorum yaptım. Bakıldığı zaman yanlış anlaşılmaya müsait olduğu için, böyle bir yorum yapma gereği duydum.
Yani insanlar 1080'i geçebilecek bir kart çıkartamadı diye anlamasın, çıkartmadı.
Serinin en yüksek kartı olan RX 480/580 de, DX ve Vulkanda 1060'ı geçtiği için bir çelişki de söz konusu değil.

Ben genel itibariyle bu satırına yorum yaptım. Bakıldığı zaman yanlış anlaşılmaya müsait olduğu için, böyle bir yorum yapma gereği duydum.
Yani insanlar 1080'i geçebilecek bir kart çıkartamadı diye anlamasın, çıkartmadı.
Serinin en yüksek kartı olan RX 480/580 de, DX ve Vulkanda 1060'ı geçtiği için bir çelişki de söz konusu değil.

Gayet açık yazdım. Kandilin mübarek, bilgisayarın performanslı olsun. Vesselam.​

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı