Çözüldü Ekran kartı belirli bir sıcaklığa ulaştığında kendi kendine duruyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Sooply

Hectopat
Katılım
5 Kasım 2019
Mesajlar
51
Uzun süredir çözemedim sorun bu. RDR2 giriyorum, düşük yüksek ayar fark etmiyor. Ekran kartı sürücüsü hata verdi uyarısı alıyorum. Ekran kartı sürücüsü kapanıyor bir nevi. Aynı şeyi az önce Valorant'ta da yaşadım. Oyun giremedim. "Ekran kartı sürücüsü çöktü!" hatası aldım. Oyuna özgü bir şey değil, ekran kartını zorlayan oyun olsun yeter. GTX 1660 Ti ASUS TUF ekran kartı modeli, çok ısınıyor farkındayım.

Isınma olayını en aza indirgemek için neler yapmalıyım?
En azından belirli bir sıcaklığa ulaştığında kapanmasını nasıl engelleyebilirim? Çünkü bu eskiden olmuyordu. Format attıktan sonra oldu.
 
Çözüm
Genelde 95+ olunca sistem kendini kapatır. Sizde ekran kartı devre dışı kalıyor. Muhtemelen termal bakımını yaptırırsanız veya açıp kendiniz termal macun sürebilirseniz sorun hallolacak.
2 önde bir arkada kasa için toplam 3, bir tane işlemci fanı var. Hava sirkülasyonu denen şeyden de hiç anlamam.

Kullanmış olduğun kasa küçük bir kasa. Ön tarafı da mesh olmadığı için hava alması biraz zor. Kasa içerisinde kablolar dağınık bir şekilde duruyorsa, kabloları düzenlemelisin. Ayrıca bütçen varsa da kasanın üst kısmına fan almanı öneririm.
 
Kullanmış olduğun kasa küçük bir kasa. Ön tarafı da mesh olmadığı için hava alması biraz zor. Kasa içerisinde kablolar dağınık bir şekilde duruyorsa, kabloları düzenlemelisin. Ayrıca bütçen varsa da kasanın üst kısmına fan almanı öneririm.
Evet bayağı küçük. Ekran kartını çıkarmak için de bayağı acı çektim. Bütçe dert değil fakat ısı sorununu çözer mi, üstüne sığmayabilir çünkü işlemci fanı aşırı büyük.
 
Evet bayağı küçük. Ekran kartını çıkarmak için de bayağı acı çektim. Bütçe dert değil fakat ısınma sorununu çözer mi, üstüne sığmayabilir çünkü işlemci fanı aşırı büyük.

Bütçe sorun değilse yeni kasa daha iyi olur hocam. Hem büyük bir kasa hem de önü mesh kasa olursa sıcaklıkta önemli ölçüde fark ettirir.
 
Bütçe sorun değilse yeni kasa daha iyi olur hocam. Hem büyük bir kasa hem de önü mesh kasa olursa sıcaklıkta önemli ölçüde fark ettirir.
En kısa sürede almaya çalışırım teşekkür ederim tekrardan.

Biraz araştırdım bu sıcaklık limiti olayını. Eğer ki belirlenen sıcaklığı aşarsa direkt olarak kapanıyor ekran kartı.
Sıcaklık limitini gösterir. Muhtemelen %90 değil 90 derece anlamındadır. İşlemcinizin ya da ekran kartınızın (Hangisinin bilgisini izliyorsanız) çalışabileceği maksimum sıcaklık anlamına gelir. Bilgisayarınız bu bileşen 90 dereceye ulaştığında kendini aniden kapatacaktır. (Force Shutdown)
Bunu kaldırmanın bir yolu yok mu? Çünkü macun değiştirme gibi işlemler zahmetli iş en sona bırakmak istiyorum. Kasa değiştirme olayı da öyle. Bunu deneyeceğim. Sıcaklık limitini kaldırmayla alakalı bir şey bulamadım.

Geçici çözüm olarak fan hızını arttırdım. Bu sorunu çözdü fakat zarar vereceğinden korkuyorum bu yüzden macunu da deneyeceğim. Yabancı forumlarda da macun önerilmiş. @STE1N 'in fikrini denedikten sonra yine yazacağım sorunun çözülüp çözülmeyeceğini, yüksek ihtimalle çözülecek.

Sorunu kesin itibarıyla çözdüğümü söyleyeyim. Ekran kartının termal macununu değiştirdim sorunsuz bir şekilde. Belki size de yardımcı olur diye detaylarını anlatayım:

Başta çok bağırıyordu ekran kartı ve sıcaklığa dayanamayıp çöküyordu. %60 fanda bile devasa verim alıyorum ekran kartından şu anda.

Ekran kartını kasadan çıkartıp söktüm (öncekine göre daha rahat söktüm çünkü tam olarak nasıl sökebileceğimi kavradım, belirteyim, ilk kez macun değiştirdim ve kasanın içerisinden ilk defa parça çıkardım.) ve daha sonrasında ekran kartını parçalarına ayırdım. Ekran kartı işlemcisine ulaşabilmek için. Youtube'a ekran kartı modelinizi yazıp birçok video bulabilirsiniz. Benim ekran kartı modelim için ise video:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Önce ıslak mendili kulak çöpüne sürdüm ve rahat çıkardı fakat pinlere de bulaşmış ve taş gibi olmuş macun vardı. Onları da kürdanla çok rahat bir şekilde aldım. Dikkatli olursanız sorun yaşamazsınız. Çıkarması eğlenceli oluyordu tak diye çıkıyordu. Mesela videoda o metal yatak kısmını çıkardıktan sonra ona bağlanan yapışkan şeyleri de çıkarıyordu, gerek duymadım. Oraları da fırçayla temizledim. İçindeki bütün tozları aldım. Zaten bu model sıcaklık konusunda çok sıkıntı yaratan bir modelmiş.

Macunu hem işlemciye, hem de metal yatağın bakır yuvarlak kısmına sürdüm ve yapıştırdım. Sonra da vidaladım. Hiçbir sıkıntı yaşamadım. Ben bile yaptıysam siz de macunu çok rahat bir şekilde değiştirebilirsiniz. Ha güvenmiyorsanız kendinize bilgisayarcıya gidin, o halletsin ama tavsiyem sizin halletmeniz. Yapılması zor bir olay değil.

Kullandığım macun: Arctic MX-4 AR-ACTCP00002B 4 gr Termal Macun Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçe

Benchmark'a soktum. Sıcaklık değerinde de düşüş var. Çözüm önerisi için tekrardan @STE1N'e teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı