Ekran Kartı Kalitesini Anlama

ddenizz

Hectopat
Katılım
4 Ocak 2014
Mesajlar
535
Merhaba arkadaşlar, bir oyun alacağım ama bilgisayarım kaldırır mı? Bilemiyorum. Çünkü: Ekran kartının hangi özelliği oyun için seçileceğini bilmiyorum.
 
Herhangi bir oyun değil. Ben bunu sistemini öğrenmek istiyorum. Ben oyunlarımı Steam'dan alıyorum. Sevdiğim bir oyun olunca alasım geliyor ama 2 saat ya bilgisayar taşımazsa diyorum. Mesela Rust kıl payı bilgisayar oyunu taşıyor. Nasıl oluyor da anlıyorsunuz oyunlar için ekran kartının hangi özelliği önemli.
 
1/Her şeyden önce en önemli şey GPUdur. Grafik işlemci yetersizse bit de GB da hava civa. GPU seçerken dikkat etmeniz gerekenler ise teorik performansdan çok oyun testlerinde aldığı skorlar(yani kaç teraflops olduğu değil hangi oyunda hangi ayarlarda hangi sonuçları verdiği), en yeni mimariye sahip olması(3DMark'da 9 alan Kepler 10 olan Fermi'den iyidir)DirectX'in hangi versiyonlarını desteklediği, GPUnun kendine özgü bir problemi olup olmadığı(mesela HD 7000 serisindeki bazı ürünlerde frame gecikmesi sorunu vardı ama sanırım sonradan düzeltildiği), GPU firmasının kendine özgü teknolojileri(PhysX, Mantle gibi) gibi faktörlerdir.

2/Daha sonra hangi markanın kartı olduğu, özel tasarım mı referans tasarım mı olduğu meselesi geliyor. MSI, ASUS, Gigabyte gibi markalar genelde referans tasarımlarla yetinmezler ve özel soğutma, overclocklu GPU gibi avantajlarla gelirler. Ayrıca kartın stabilitesi açısından bu tasarım çok önemlidir, mesela voltaj regülatör modullerinin soğutulması, kart voltajının daha iyi ayarlanabilmesi gibi. Bu özel tasarım için ödediğiniz fiyat farkı boşa gitmez.

3/Elinizdeki güç kaynağı ve kasanın boyutları çok önemlidir. Geniş kasalar üst düzey ekran kartları için olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır. Ekran kartınızı kasaya sığdırsanız bile kasa içinde çalışmayı zorlaştıracak kadar büyük olmaları ileride başınızı ağrıtır. Güç kaynağınızın verimlilik değerleri, maksimum 12V çıkış değeri, ekran kartı bağlantı kabloları ile uyumluluk bilmeniz gereken detaylar arasında. Ayrıca yük altında bile donanımlara stabil güç sağlayan kaliteli bir PSU şart.

4/Ekran kartı belleğinin miktarından çok hızı önemlidir. Bant genişliği ise (bellleğin saat frekansı)*(bit değeri/8)*(GDDR3 bellekler için 2, GDDR5 bellekler için 4)'e eşittir. Kaç GB olduğunun önemi vardır ama kimse üst düzey bir GPU'ya yetersiz miktarda VRAM koymaz. (1 GBlık GTX TITAN gören oldu mu?)

5/En önemlisi ise marka fanboyluğundan kaçınmaktır. "AMD mi döver nvidia mı?" saçma sorular soran ve böyle bir konuda taraf tutan insanlar bilgisayardan zerre kadar anlamayan tiplerdir . AMD'nin de nvidia'nın da kendine has avantajları olduğu doğrudur ancak her iki firmanın da harika ürünleri olduğu gibi gayet berbat gpuları da vardır. Burada takım tutmuyoruz, ihtiyacımıza en uygun kartı belirliyoruz.

Alıntıdır.
 
Son düzenleme:
Gelin bana söyleyin onu. GTA IV donarak oynuyorum, Battlefield'ı denemedim, Pes 2012 şimdi oynanır mı? Pes 2015 çıkacak, Mafia 2 dediğiniz gibi çok rahat oynuyorum, MW3 pek sevmiyorum. En çok şu GTA IV konusuna şaşırdım herhangi bir çözümü var mı? Donmaması lazım ama herkes çok sorunlu bir oyun diyor.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı