Rehber Ekran Kartı Nasıl Hız Aşırtılır?

Arkadaşlar, birkaç konu görmüştüm "Ekran kartıma hız aşırtma yapabilir miyim?" diye, ben de her defasında ayrı ayrı yazmak yerine bu konuyu açmaya karar verdim. Öncelikle herhangi bir voltaj vermeden sadece frekansları yükselterek hız aşırtma yapacağız. Voltajsız yaptığımızda bile sıcaklıkların belirgin bir şekilde arttığını da söyleyebilirim, o yüzden bu rehberi kendi kartlarınızda uygulamadan önce sıcaklıkları kontrol edin. Ben güvenli limitler içerisinde rehberimi hazırlıyorum, sizin başınıza gelebilecek sonuçlardan ben sorumlu değilim, onu belirteyim. Sonuçta her GPU aynı değil ve farklı karakteristik özellikleri var. Şimdi hız aşırtmaya geçebiliriz :)

Kullanacağım ekran kartı Sapphire HD 6850, aşağıdaki resimle aynı kart. Kart ile ilgili detaylı bilgiler için https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-hd-6850.c255 buraya bakabilirsiniz. Önemli olanı buraya yazayım: Core Clock 775M Hz, Memory Clock 1000 MHz. Bunları birazdan daha da yukarı çıkaracağız.

indir.jpg


Gerekli programlar

GPU-Z
TechPowerUp GPU-Z (v2.40.0) Download buradan indirebilirsiniz
MSI Afterburner
Afterburner buradan indirebilirsiniz
MSI Kombustor
MSI Kombustor > Downloads buradan indirebilirsiniz

Adım adım gidelim

1. MSI Afterburner, MSI Kombustor ve GPU-Z adlı programları açalım. MSI Afterburner üzerindeki değerler kartın kendi değerleri, daha ellemedik onları :)

1. adım.png


2. MSI Afterburner üzerinden özel bir fan profili oluşturun, sıcaklıklar üzerinde olumlu etkisi olacaktır.



Fan profili.png


3. Afterburner üzerinden "Core Clock" değerini onar onar, "Memory Clock" değerini de beşer beşer artırın.

3. adım.png


4. MSI Kombustor üzerinden "Stress Test" kısmını "(GL) FurMark MSI" yapın.


4. adım.png


5. Şimdi ise "Run Stress Test" diyerek artırdığınız değerlerin stabilite testlerini 1 dakika boyunca bekleyin. Eğer 1 dakika sonunda kartınız 85'li derecelere geliyorsa devam etmeyin, kartı yakarsınız. Gördüğünüz üzere benim HD 6850, 1 dakika sonunda 71 dereceye çıktı. Artırmaya devam edelim :)

5. adım.png


6. Tekrar MSI Afterburner üzerinden frekansları yukarıda dediğim şekilde artırın ve kartın sınırlarını bulmaya çalışın. Benim kartım MSI Afterburner üzerindeki Core Clock kısmının sonuna gelmeyi başardı ve sıcaklıklar da gayet iyi durumda.

6. adım.png


SONUÇ

Değerlere GPU-Z üzerinden de baktığımızda "Pixel Filtrate", "Texture Filtrate" ve "Bandwith" değerlerinin de arttığını göreceksiniz.
Stok değerler,

GPU Z stock.png


Hız aşırtılmış değerler.

GPU Z OC.png


Oyunlarda FPS artışlarına karşın sıcaklık artışı da olacağı için ekran kartına hız aşırtma yapmak riskli bir işlemdir, sürekli sıcaklıkların kontrol edilmesini gerektirir. Birçok kartı hız aşırtırken ortalama bu değerler çıkar zaten. Örnek verecek olursam, MSI GT730 ile (stok değerleri; 700MHz Core Clock, 810MHz Memory Clock) her iki frekansta da 150MHz'lik artış sağlayabildim.

Normalde bu kartın çekirdek frekansı daha yukarı çıkar fakat MSI Afterburner'ın ayarlarından "AMD Uyumluluğu Ayarları" başlığı altında "izin verilen resmi hız aşırtma limitlerini genişlet" sekmesinin yanına tik koymadım, eğer onun yanına tik koysaydım (yani o ayarı açsaydım) 900MHz'lere kadar açılırdı limit.

Eğer ekran kartı hız aşırtma rehberimi beğendiyseniz işinize yaradıysa beğeni / yorumu eksik etmeyin :)
 
Son düzenleme:
Maksimum sıcaklık 60 derece diyor? :D Eğer öyleyse iyi fakat asıl oyunlardaki sıcaklıklar önemli, sürekli dalgalı olduğu için.
Hocam atıyorum 150 mhz aşırtma yaptık diyelim. Bunun oyun içinde FPS'ye çok etkisi mi olur az etkisi mi olur ? Yani 3-5 FPS filan mı oynar yoksa 20-25 FPS artış elde edilir mi ?
 
Hocam atıyorum 150 MHz aşırtma yaptık diyelim. Bunun oyun içinde FPS'ye çok etkisi mi olur az etkisi mi olur? Yani 3-5 FPS falan mı oynar yoksa 20-25 FPS artış elde edilir mi?

Oyundan oyuna değişir, mesela Minecraft'ta ekran kartım hız aşırtmadan önce de sonra da aynı FPS'leri verdiği için kullanım oranları değişiyor sadece. Hız aşırtma yapmadan önce kendini %30 kullanırken, hız aşırtma yaptıktan sonra %17 falan kullanılıyordu kart. Frostpunk gibi ağır oyunlarda da 5 FPS'lik fark yaratıyordu fakat sıcaklıklar da 3 - 4 derece fark ediyor :)
 
Oyundan oyuna değişir, mesela Minecraft'ta ekran kartım hız aşırtmadan önce de sonra da aynı FPS'leri verdiği için kullanım oranları değişiyor sadece. Hız aşırtma yapmadan önce kendini %30 kullanırken, hız aşırtma yaptıktan sonra %17 falan kullanılıyordu kart. Frostpunk gibi ağır oyunlarda da 5 FPS'lik fark yaratıyordu fakat sıcaklıklar da 3 - 4 derece fark ediyor :)
O zaman atıyorum 40-50 FPS aldığım oyunlar için filan hiç bir mantığı yok o zaman bu işin. Hani 25-30 arası FPS alırsın da +30 olur mu diye yapılabilir sağlıklı oyun oynamak için. Ama öbür türlü gerek yok gibi bence.
 
O zaman atıyorum 40-50 FPS aldığım oyunlar için falan hiçbir mantığı yok o zaman bu işin. Hani 25-30 arası FPS alırsın da +30 olur mu diye yapılabilir sağlıklı oyun oynamak için. Ama öbür türlü gerek yok gibi bence.

Zaten birkaç güne de hız düşürme rehberi yazacağım :) 60FPS'i çok rahat görebilen oyunlarda sistem boşuna ısınmasın diye, onun da rehberini yazmayı düşünüyorum.
 
Ben Afterburner'dan OC yapmıştım da yeterli gelmedi bana :D çok az arttırılıyor Afterburner dışında kullanabileceğim bir program var mı?
 
Ben Afterburner'dan OC yapmıştım da yeterli gelmedi bana :D çok az arttırılıyor Afterburner dışında kullanabileceğim bir program var mı?

ASUS GPU Tweak 2 - 3 ya da Gigabyte Aorus Engine gibi yazılımlar da var hocam.
 
Biraz eski bir konu lakin merak ettiğim bir konu var bizim ısı olarak bakmamız gereken yerin hangisinin doğru olduğu nasıl anlarız, Resimde gördüğünüz üzere 2 farklı ısı bulunuyor.

1664224372884.png
 

Yeni konular

Geri
Yukarı