Ekran kartı reballing işlemi sağlıklı mı?

Heracleo

Hectopat
Daha fazla  
Ekran kartım oyunlarda atma ya da kitlenip bilgisayara res attırdığı için, kartımı deneyimli bilgili olarak düşündüğüm bir bilgisayarcıya verdim. Ekran kartı çip setinin altındaki tüm lehimleri temizleyip baştan lehimleyecek sanırsam. Buna da gördüğüm kadarıyla reballing deniyor. Bu işlem ne kadar sağlıklı ekran kartı düzelse bile daha ne kadar çalışmaya devam eder ve performanstan bir düşüş olur mu?

Bu tip işlemler uzun ömürlü olmaz hocam. Belki bir yıl, belki bir ay gider. Geçici bir çözüm.

Önce fırınlat. Çünkü fırınlama genel olarak geöici bir çözüm. Ama şansa bağlı olarak sende bir daha sorun çıkmayabilir. Eğer sorun çıkarsa, reballing yaptırabilirsin. Ama unutma! Bu işlemlerin hepsinde direk olarak GPU'nun üstüne yüksek ısı veriliyor ve bazen işlem sırasında GPU bozuluyor. Yani risk almış olacaksın.

Önce fırınlat. Çünkü fırınlama genel olarak geöici bir çözüm. Ama şansa bağlı olarak sende bir daha sorun çıkmayabilir. Eğer sorun çıkarsa, reballing yaptırabilirsin. Ama unutma! Bu işlemlerin hepsinde direk olarak GPU'nun üstüne yüksek ısı veriliyor ve bazen işlem sırasında GPU bozuluyor. Yani risk almış olacaksın.
Fırınlama işleminin daha geçici daha basit Reballing işleminin daha uzun ömürlü olacağını söyledi yapacak kişi. Zaten GPU bu sırada tamamen bozulur ise para almayacak. Peki performansta bir değişiklik olur mu? Bana göre olmaz gibi çünkü çipset aynı kalıyor değişmiyor. Sizin yorumunuz nedir?

Fırınlama işleminin daha geçici daha basit reballing işleminin daha uzun ömürlü olacağını söyledi yapacak kişi. Zaten GPU bu sırada tamamen bozulur ise para almayacak. Peki performansta bir değişiklik olur mu? Bana göre olmaz gibi çünkü çipset aynı kalıyor değişmiyor. Sizin yorumunuz nedir?

Kartın vaadi olan performans değişmeyecek. İşlemci pinlerini anakart soketine takmakla aynı şey. GPU PCB'deki yerine yerleşmek için pinler yerine toplar kullanıyor bu kadar.

Fırınlama işleminin daha geçici daha basit Reballing işleminin daha uzun ömürlü olacağını söyledi yapacak kişi. Zaten GPU bu sırada tamamen bozulur ise para almayacak. Peki performansta bir değişiklik olur mu? Bana göre olmaz gibi çünkü çipset aynı kalıyor değişmiyor. Sizin yorumunuz nedir?
Kabul etmeniz gereken acı gerçek şu ki, GPU CHIP'iniz ölü. Bitmiş. Bozulmuş ve daha fazla dayanamadığı için arıza vermiş durumda.

Reballing denen saçmalığın gpu chipini tamir etmeme sebebi de bu. Size 1 ay 3 ay garanti vermelerinin sebebi de bu. Sorun chipin karta bağlandığı lehim toplarında değil. Eğer öyle olsaydı değiştirildikten sonra bir 6 sene daha sorun çıkarmadan devam ederdi (!)

Asıl problem, chipin içerisindeki tümsekler ve girintilerin bu chipin altında bulunan o yumruların zamanla dengesiz yüksek ısılara maruz kalmaları sonucu haşat olması. Kötü üretilmiş olmaları, Airflow u iyi olmayan kasalarda uzun süre yüksek ısılarda kullanılıp pc nin birden kapatılması, kalitesiz heatsinkler ile kullanılmaları vs, sonucu düzgün soğuyamaması...

Reballing sırasında lehim toplarını chipten ayırmak için chipi 217 dereceye ısıtmaları gerektiğinden chipin içerisindeki tümsekler bu ısıtma esnasında hareket ederek yerlerine oturuyor ve hoppala, chip çalışmaya başlıyor.

Yıllardır bazı insanlar özellikle tamir işi ile uğraşan kişiler gpu chiplerinin arızalarının alttaki lehim toplarından olduğunu düşünüyor/söylüyor.

Doğru olduğuna inanıyorlar çünkü topları değiştirilen gpu chipi, çalışmaya başlıyor....

Yaptığımız şey kırılmış bir duvarı üzerimize düşerken tekmeleyip tekrar dikeltmeye çalışmaktan başka bir şey değil. Rüzgar estiğinde o duvar tekrar üzerimize geliyor ve biz tekrar "reballing tekmesi" yaparak dik tutmaya çalışıyoruz. Bu yüzden istediğiniz kadar reballing yapın veya fırınlama yapın veya reflow yapın, gpu chipi tamir olmuyor ve sürekli bozulma eğilimi gösteriyor. bazen 1 ay bazen 3 ay bazen 5 ay sonra, ama yine bozuluyor. çünkü tamir etmiyorsunuz.

Chipinizin öldüğünü kabul edip hayatınıza devam etmeniz gerekiyor. 300-400tl ye reballing yaptırıp 1 ay sonra tekrar bozulduğunda bi 400tl daha verip 2 ay sonra bi 400tl daha vereceğiniz ÖLÜ chipinizden artık duygusal olarak ayrılmanız gerekiyor.

Tamircilerin de canına minnet zaten çok iyi biliyorlar reballing saçmalığının kartı tamir etmediğini, chipi ısıttıkları için çalıştığını. Ama işte... insanlar ellerinde paralarla "lütfen paramı al" diye geldiğinde reddetmek ve "üzgünüm bu tamir olacak durumda değil" demek çok zor :)

Kendi kendinize bu efsaneyi çürütmek için bir sıcaklık sensörü alarak chipinizi 120 derece ısıda 5 dakika ısıtın. Göreceksiniz ki kart tekrar çalışmaya başlayacak.

Bu da reballing efsanesinin çürütülmesi için çok güzel bir kanıttır. çünkü reballing yapabilmek için chipi 217 derece santigrata ısıtmak gerekiyor. Ama siz 100 derece daha soğuk bir sıcaklıkla aynı "tamiri" yapmış oluyorsunuz.

Saygılar

R7 265 kullandığım zamanlarda 150 TL'ye Reballing işlemi yaptırmıştım karta, 2 yıl götürdü kart beni o haliyle.

Daha hala sağlam, 1080 Ti ile yoluma devam ettiğim için R7 265'i rafa kaldırdım.

Demek istediğim: işin kalitesine ve şansa bağlı kartın ne kadar götüreceği.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı