Ekran kartı seçerken neye dikkat edilmeli ?

gamerfox

Hectopat
Katılım
17 Haziran 2016
Mesajlar
83
Makaleler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
İyi akşamlar iyi forumlar Technopat okur ve yazarları. 5 yıldır sürekli sistem değiştirdim ve kendi gözlemlerime dayanarak bugün sizlerle paylaşmak istediğim şey ekran kartı seçerken nelere dikkat edilmeli ve genellikle karşılaştığım hangisi daha iyi sorusuna cevap vermek istiyorum. Ayrıca hangi kullanıcı için hangi marka daha uygun bunu analiz etmeye çalışacağım tabiki de hatalarım ve görüş ayrılıklarım olacaktır bunu belirtirseniz belki varsa hatamı görmüş ve bilgi kazanmış olurum ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.

Öncelikle gerçek Technopat'ların ne istediğini bildiği bir konu olan ama bilgisayar konusunda acemi olan ve ya bununla ilgilenmeyen insanlar için bu konuya değinmek istiyorum.

AMD ve NVIDIA bu sektörün iki rakip firması ve bu rekabet en çok bizim yüzümüzü güldürüyor şüphesiz seçimimizi hangi taraftan kullanırsak kullanalım iki firmanın da güçlü olması hepimizin işine geliyor aslında. Bu yüzden körü körüne bir markayı savunmak değil amacım kesinlikle.
Son yıllarda AMD'nin NVIDIA'nın gerisinde kaldığı doğru özellikle oyun sektöründe NVIDIA sağladığı GameWorks ile modern oyunların yapımında katkıda bulunduğu için kendi GPU'ları da bundan dolayı daha uyumlu oluyor ve donanım olarak aynı güçteki AMD kartlara belirli bir fark yaratabiliyor. Ancak profesyonel işlerinde kullananlar için (design, editing vs.) AMD ucuz fiyatlarıyla biçilmiş kaftan ki Apple da son yıllarda bu geri bildirimleri kullanıcılardan almış ve kendisi için de daha uygun olan AMD GPU'larına geçmiş bulunmakta. NVIDIA'nın GameWorks ü PhysX'i oyun için kendisine çok büyük artı katıyor ve AMD bu konuda rakibinin biraz gerisinde kaldığı için bu açığı fiyat ile kapatmak istiyor. Ve ayrıca NVIDIA'nın avantajlarının olmadığı hatta AMD destekli oyunlarda da aynı performansı ve ya daha fazla performansı vererek rakibiyle rekabet içine girmeye çalışıyor.

Uzun lafın kısası aslında bilinçli davranmak gerekirse bu işte enthusiast değil iseniz en iyisine gerek yok. İhtiyaçlarına uygun hareket ederseniz çok cüzi miktara bütün ihtiyaçlarınızı karşılayacak bilgisayar toplayabilirsiniz. Örneğin;

NVIDIA GameWorks Oyunları
Assassin's Creed: UnityAMD Destekli Oyunlar
Batman: Arkham KnightBattlefield Serisi
Far Cry 4Thief
PROJECT CARSDragon Age: Inquisition
Witcher 3Sniper Elite III
Tom Clansy's DivisionStar Wars :Battlefront
Fallout 4Hitman serisi
[TBODY] [/TBODY]

Paylaştığım listede atladığım bir çok oyun vardır elbet söylemek istediğim ne oynamak istediğinize bakıp karar vermeniz gerektiği. Mesela ;

CS:GO, DotA2, LoL, Overwatch gibi oyunları oynamak istiyorsanız gidip de GTX 1080 veya Radeon Pro Duo almanıza gerek yok. İstediğiniz performansı veren en uygun kartı almak sizin karınıza olacaktır. İşlemcinin de önemi olduğunu unutmamak ve onu güçlü tutmakta fayda var ;)

Yeri gelmişken söyleyeyim piyasada şu anda Gaming kartlar olarak Tek GPU'lu en güçlü kart GTX 1080
Çift GPU'lu en güçlü kart ise Radeon Pro Duo'dur :). İyi forumlar dilerim :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@gamerfox Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık. Merak ettiğim bir konu var. Acaba nVidia ve AMD destekli oyunlar listesine nereden ulaşabilirim? Ya da bir oyunun nVidia mı yoksa AMD mi destekli olduğunu nasıl öğrenebilirim?
 
Bütçene göre bakacaksınız. Modellerini belirleyip "benchmark" testlerine bakacaksınız hepsi bu. Boşverin kaç GFLOPS, kaç transistor.

Detayları için sitelerine girin, bakın. Türkçe zaten. Ne özellikleri varmış okursunuz.
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı