Çözüldü Ekran kartı sıcaklık mantığı

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

gurkan356

Hectopat
Yer
Kütahya
Arkadaşlar merhaba,

Biraz araştırma yaptım fakat aradığımı bulamadığım için konu açmak istedim. Malum herkes bilgisayar topluyor, hazır sistem alıyor veya hazır sistemi yükseltiyor. En başta dikkat ettiğimiz konulardan biri ekran kartının yükteyken sıcaklık değerleri. Bu yüzden en iyi soğutma sistemine sahip kartları tercih etmeye çalışıyoruz, bütçemiz el verdiğince.

Forumlarda "Ekran kartımın sıcaklığı 70'i görmüyor. O kadar oyun oynadım 65'i geçmiyor vs vs " yazan insanlar var. Örneğin ben ASUS Rog Strix RX 570 kullanıyorum, daha 10 günlük ekran kartı, sıfır sayılır. PUBG ultra ayarlarda oynadığımda 80-82 leri görüyor ve fan otomatik modda hala %100 olarak çalışmıyor (Sanki çalışma sıcaklığı olarak 82 normalmiş gibi davranıyor, belki de öyledir, bilmiyorum). MSI afterburner programı ile fan profili çizersem eğer, %100 fan hızında 70 dereceyi geçmiyor.

Sorum ise çok basit, ekran kartı sıcaklık değerleri kıyaslanırken, yükte ve manuel %100 fan hızındaki değerler mi alınıyor, yoksa manuel fan ayarı yapmadan ekran kartının gördüğü maksimum sıcaklık değerleri mi alınıyor? Mantığı nedir?

Cevaplayıp, bilgi vermeye çalışan herkese teşekkürler.

Çözüm
Manuel fan ayarı yapmadan default biçimde teste sokulur. Gördüğü en yüksek sıcaklık baz alınır.

Her ekran kartının karakteristiği farklıdır. Kimi ekran kartı için 80°C ortalama normalken kimisi için 65°C normaldir. Örneğin ben bir Sapphire RX 590 kullanıcısıyım. Ekran kartım default profilde 75-77°C'yi geçmiyor. Manuel fan profili çizersem, ekran kartını 70°C'lerde tutabiliyorum fakat buna gerek görmüyorum açıkçası. Nasıl geldiyse öyle kullanmakta fayda var, anormal bir ısınma varsa o zaman manuel fan profili açılabilir. Aynı ekran kartının aynı oyundaki performansında sizinki 85°C öteki 70°C veriyorsa işte o zaman sıkıntı vardır.
Kendimden örnek vereyim şu an Gaming X 1070 kullanıyorum, otomatik ayarlarda, en sıcak havalarda bile 70 dereceyi geçmiyor. Kart 62 derecede fanları çalıştıyor. %100 olarak ayarlarsam fanları ortam sıcaklığına bağlı ama 50 derece altında oluyor.

ROG Strix de kullandım (1080) hemen hemen aynı performansı veriyorlar soğutma olarak. ROG stix 5-10 derece daha serin stok ayarlarda ama bunun nedeni fanları erken açması. 50-55 derece arasında açıyor.
Bazı inceleme siteleri hem %100 fan ile hem de otomatik fan ayarlarında test ediyor.

Son düzenleme:
Yani sorunuza yanıt olarak; bence %100 fanlar çalışıyorken sıcaklık durumu geçerli olur. Otomatik işlemdeki sıcaklık durumuna göre kendini ayarlıyor zaten. Ve her ne kadar herkes düşük derecelerde çalışmasını istesede 82° yüksek bir değer değil. Ancak ROG STRIX soğutması iyi olan bir kart. Bence 82° nin altında çalışması gerekir o kartın. Belki kasa içi sirkülasyonunuz iyi olmayabilir. Yan kapağınızı açıp, tekrar bir değerlerinizi kontrol etmeniz yararınıza olur.

Manuel fan ayarı yapmadan default biçimde teste sokulur. Gördüğü en yüksek sıcaklık baz alınır.

Her ekran kartının karakteristiği farklıdır. Kimi ekran kartı için 80°C ortalama normalken kimisi için 65°C normaldir. Örneğin ben bir Sapphire RX 590 kullanıcısıyım. Ekran kartım default profilde 75-77°C'yi geçmiyor. Manuel fan profili çizersem, ekran kartını 70°C'lerde tutabiliyorum fakat buna gerek görmüyorum açıkçası. Nasıl geldiyse öyle kullanmakta fayda var, anormal bir ısınma varsa o zaman manuel fan profili açılabilir. Aynı ekran kartının aynı oyundaki performansında sizinki 85°C öteki 70°C veriyorsa işte o zaman sıkıntı vardır.

Çözüm
Kimse çok sıcak çalışmasını istemez, işlemcilerin temeli silikon 110 dereceye kadar sağlam kalabiliyor diye biliyorum.

Evet kimse çok sıcak çalışsın istemez, ama sıcak değilse de fanların boşuna daha fazla dönüp onların ömrünü kısaltmak da istemez, hangisi daha doğru karar vermek lazım dostum.

Yani sorunuza yanıt olarak; bence %100 fanlar çalışıyorken sıcaklık durumu geçerli olur. Otomatik işlemdeki sıcaklık durumuna göre kendini ayarlıyor zaten. Ve her ne kadar herkes düşük derecelerde çalışmasını istesede 82° yüksek bir değer değil. Ancak ROG STRIX soğutması iyi olan bir kart. Bence 82° nin altında çalışması gerekir o kartın. Belki kasa içi sirkülasyonunuz iyi olmayabilir. Yan kapağınızı açıp, tekrar bir değerlerinizi kontrol etmeniz yararınıza olur.

Powerboost marka 4x120mm fanlı bir kasa kullanıyorum, fanların hava aldığı kısımlar biraz dar gibi, mesh bir kasa gibi değil belki biraz daha havalandırmak için bir şeyler yapabilirim. Kasa kapağı açık deneyeceğim. Teşekkürler.

Bundan eminseniz benim asıl sorumu cevaplandırmış oluyorsunuz, teşekkür ederim.

Gerçekten en mantıklı açıklama bu, ben de böyle düşünüyorum şahsen. Ama mesela 2 seçenek arasında kalmıştım. Nitro + veya Rog Strix Rx 570 seçecektim. Nitro +' daki coil whine sesi yüzünden ve Rog Strix garanti süresinin 3 yıl olmasından dolayı tercihim Asustan yana oldu. Ama birileri 70 dereceyi görmüyor derken, en pahalı Rx 570 olan ekran kartımın 82 dereceleri görmesi beni üzdü açıkcası. Belki birkaç kişi daha bulabilirim Rog Strixi olan, böylece onlarla kıyaslama imkanım olur.

Evet kimse çok sıcak çalışsın istemez, ama sıcak değilse de fanların boşuna daha fazla dönüp onların ömrünü kısaltmak da istemez, hangisi daha doğru karar vermek lazım dostum.

Powerboost marka 4x120mm fanlı bir kasa kullanıyorum, fanların hava aldığı kısımlar biraz dar gibi, mesh bir kasa gibi değil belki biraz daha havalandırmak için bir şeyler yapabilirim. Kasa kapağı açık deneyeceğim. Teşekkürler.

Bundan eminseniz benim asıl sorumu cevaplandırmış oluyorsunuz, teşekkür ederim.

Gerçekten en mantıklı açıklama bu, ben de böyle düşünüyorum şahsen. Ama mesela 2 seçenek arasında kalmıştım. Nitro + veya Rog Strix Rx 570 seçecektim. Nitro +' daki coil whine sesi yüzünden ve Rog Strix garanti süresinin 3 yıl olmasından dolayı tercihim Asustan yana oldu. Ama birileri 70 dereceyi görmüyor derken, en pahalı Rx 570 olan ekran kartımın 82 dereceleri görmesi beni üzdü açıkcası. Belki birkaç kişi daha bulabilirim Rog Strixi olan, böylece onlarla kıyaslama imkanım olur.
Benim de aynı ekran kartım var özellikle Apex de 76-78 dereceleri buluyor ama bazı oyunlar da 65-70 derece oluyor ekran kartı test programın da 82 dereceyi gördüm.
Arkadaşımın da aynı ekran kartı var hatta aynı yerden aldık onun sıcaklığı 2-3 derece daha soğuk kasası biraz daha iyi hava alıyor ondan dolayı.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı