Ekran kartına OC yapmak ne gibi sorunlara yol açar?

Eki Görüntüle 678719
Süresini nasıl ayarlayacağım FurMark'ta? Diğer kişilerinkine göre 400-500 puan fark var.

FurMark ile performansı karşılaştırırsan, 970'in 1650S'i geçtiğini görebilirsin. :D
En iyi test budur ve DX 12 testi.

Örneğin benim RX 5600 XT ekran kartım stok olarak 1780 MHz Core, 1750 MHz Memory Clock'ta çalışıyordu ve yaklaşık 983V falan veriyordu karta. Ben overclock ile 1820 MHz Core, 1860 MHz Memory Clock'a yükselttim, voltajı da 950V'ye ayarladım ve gayet stabil çalışıyor, önceden 56-58 derecede çalışırken şu an 55 derecede çalışıyor ve performans olarak arttı da.

Bana kalırsa ilk olarak stok halini test edin. Çok fazla ısınıyorsa stok haliyle, voltaj düşürerek testler yapın. Eğer ısı düşük seviyelerdeyse o zaman overclock yapmaya başlayın.

5600 XT ile şimdiye kadar en fazla %3 performans artışı yaşayan görmüştüm. Sizde performans artışı ne kadar?

RX 580 8 GB

Gerçekten kötü olmuş :(. Geçmiş olsun.

RX 580 için sanırım bellek frekansını 2200-2250'ye kadar çıkarabilirsin en fazla, GPU frekansı ise 1500 MHz falan fakat stock halde bile WattMan sorunları çıkarabilen kartlara voltaj vermeden OC yapmanı önermem ki kartı eline alma ihtimalin olmasının yanında OC potansiyeli zaten pek yok.

Son düzenleme:
5600 XT ile şimdiye kadar en fazla %3 performans artışı yaşayan görmüştüm. Sizde performans artışı ne kadar?

RX 580 için sanırım bellek frekansını 2200-2250'ye kadar çıkarabilirsin en fazla, GPU frekansı ise 1500 MHz falan fakat stock halde bile WattMan sorunları çıkarabilen kartlara voltaj vermeden OC yapmanı önermem ki kartı eline alma ihtimalin olmasının yanında OC potansiyeli zaten pek yok.
6-7 fps fark etti.

Yüksek FPS kazancına karşılık az artan ısı farkı ilk etapta yanıltıcı olabilir. Kart kimisinde hemen sorun yaşatır kimisinde zamanla yaşatabilir. Atıyorum beş sene sorunsuz kullanacakken overclock yüzünden bu süre üç seneye düşebilir.

Elbette dönüp dolaşacağımız bir diğer husus ise şans faktörüdür. Kimisi overclock yapar resmen kartın suyunu çıkarır ama kart bana mısın demez kimisi aynı kartı stok hızla kullanmakla yetinmez gider üstüne fanı otomatikten sona hıza alır yine de beklenenden erken arızalanır. Burada olay şans faktörünü hesaba katmazsak arıza yapma ihtimallerini olabildiğince azaltmakta bitiyor.

Overclock mu yapacaksın kasanın iyi bir hava sirkülasyonu olmalı, en ufak bir arıza da başını ellerinin arasına alıp bilgisayarcı aramadan yaşanan sorunu çözme kabiliyeti kullanıcıda bulunmalıdır. Overclock körü körüne yapılmaz. İhtiyaç varsa yapılır kullanıcı her türlü sonuca katlanmalıdır.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı