Ekran kartları için planlanmış eskitme devrede mi?

Yine gereksiz yorum maalesef. Eğer birine cevap veriyorsanız alıntı sekmesini kullanın, bu sayede yanlış anlaşılmalara mahal vermemiş olursunuz.
Konu dışı meseleleri de lütfen burada tartışmayınız.

Benzer bir durum sürücü sayesinde performansın düşürülmesi olarak ortaya çıkarılamaz mı? Şüphem bu yönde.
Haklısın hatalıyım kusura bakma lütfen.
 
Sürücü olarak planlı eskitme yapsaydılar muhtemelen çok farkedilirdi. Ne kadar uzun zaman içerisinde yapsalar da birisi gidip 2015 GTX 1060 vs 2020 GTX 1060 videosu yapar mesela aynı oyunlarda fark açıkça belli olurdu.
Bazen de kötü grafiklere sahip oyunların düşük FPS olmasına kötü optimizasyon denilip atılıyor.
Oyunları desteklemiyor değil de artık oyunları yüksek grafikli yapıyorlar ki ekran kartları satılsın. Mesela şuan 1050ti ile 1080p60FPS Warzone oynamanız çok zor. Yapımcı firma grafikleri çok kötü yapıp 750ti ile oynanabilecek seviyeye getirebilirdi mesela.
 
Sürücü olarak planlı eskitme yapsaydılar muhtemelen çok farkedilirdi. Ne kadar uzun zaman içerisinde yapsalar da birisi gidip 2015 GTX 1060 vs 2020 GTX 1060 videosu yapar mesela aynı oyunlarda fark açıkça belli olurdu.
Bazen de kötü grafiklere sahip oyunların düşük FPS olmasına kötü optimizasyon denilip atılıyor.
Oyunları desteklemiyor değil de artık oyunları yüksek grafikli yapıyorlar ki ekran kartları satılsın. Mesela şu an 1050 Ti ile 1080P60FPS Warzone oynamanız çok zor. Yapımcı firma grafikleri çok kötü yapıp 750 Ti ile oynanabilecek seviyeye getirebilirdi mesela.

100-120 FPS aralığında 10 FPS fark zor anlaşılır ki farklı donanımlar kullanmaları da olayı komplex hale getirir diye düşünüyorum.
 
Benzer bir durum sürücü sayesinde performansın düşürülmesi olarak ortaya çıkarılamaz mı? Şüphem bu yönde.

Alıntıyı geç gördüm. Ekran kartları kısmından bakarsak planlı eskitme pek ihtiyaç duyulacak bir durum değil burada. Öncelikle bunların eski sürücüleri her yerde bulunabiliyor veya kullanıcılar bilgisayarında tutuyor. Örneğin 3,5 yıl önce çıkmış 1080 Ti şu anda tüm üst seviye oyunları 1080P en yüksek ayarlarda çatır çatır çalıştırıyorken 2-3 ay sonra gücünü belirgin şekilde azaltacak bir sürücü çok dikkat çeker. Cep telefonları gibi "şu sürüme yükseltmezsen, bu uygulamayı kullanamazsın" gibi bir zorlama da yok. Ek olarak üretilen modelin çekirdeği, mimarisi, transistörleri, güç tüketimi, VRAM'i ve sürücüye uyumu gibi çok fazla etken var. Bu kartı sürücüsüyle sorunsuz çalıştırmak önemli yoksa AMD ilk başta gücü basıp sonra sürücüyle uğraşıyor, Nvidia daha farklı. Bir de oyun motorları ve grafik teknolojisi geliştikçe ihtiyaç duyulan gelişme çok erkenden geliyor, eski kartlar yine alındıkları yıla ve fiyata uzun vadede üzmüyorlar. Planlı eskitmeyi yazılımsal yapmak risklidir, donanımsal yapmak ise en temizi. Hatta en iyi mühendis kullanım ömrünü de yapan mühendistir der üreticiler. Apple yazılımsal olarak eski iPhone'larda yaptı kullanıcılar kanıtladı, özür diledi. Şimdi iPhone 6-7'ler bile son güncellemelerle yağ gibi akmaya devam ediyor. Nvidia ve AMD'nin bunu yapması hem gereksiz hem de riskli olur. Ben açıkçası iki markaya da bu konuda güveniyorum.
 
Selam dostlar.

Ben bu konuya cidden kafayı takmış biriydim zamanında, yani şöyle anlatayım.

Apple firmasının yazılımsal olarak planlı eskitmesini ben çevremde ki gerek yazılımcı, gerekse donanımcı iş arkadaşlarıma ısrarla söylüyordum, kod kazıcılarının sürüm notlarında ki tutarsızlıkları belirtmesi bir yana, cidden ortada bir iş vardı.

Kaldı ki öyle oldu, olay ortaya çıktı ve Apple özür diledi, şu anda da bildiğiniz gibi 2016'dan kalma telefonları bile yağ gibi akıyor. Örneğimi Apple'dan vermek istedim.

İnternet ve bilişim sektörü sandığımız kadar sahipsiz değil ve cidden firmalar "artık" yazılımsal olarak eksiltmelere gitmiyorlar, çünkü ciddi manada izlendiklerinin onlarda farkındalar, bu işi hastalık derecesinde kafaya takan inanılmaz yazılım uzmanları var ve şirketleri inceliyorlar.

NVIDIA ve AMD gibi şirketlerin eskitme prosedürünü izleyeceğini sanmıyorum, belki donanımsal olarak küçük şeyler yapabilirler. Ama şu bir gerçek ki, AMD'nin zamanında yaptığı bir olay sayesinde, aslında ekran kartı firmalarının öyle süper kartlar yapabilecek teknolojide olduğunu anladı ki çoğu bilinçli insanlar, firmalar da haklı olarak bir anda süper bir kart sunamazlar, sonuçta bu bir iş.

Radeon RX 480 Gaming X kartını çevrenizde kullanan kişilere ve internette ki dokümanlardan araştırmanızı tavsiye ediyorum, zamanın da dara giren bir ticaret politikası AMD'nin bu kartı sürmesine sebep oldu. Bu kartı bilenler bilir, 2020 testlerinde bile saçma şekilde çok güçlü kartlarla yarışıyor.

Bu kartın üretimi sınırlandırıldı mesela, devam edilmesi planlanıyordu. Ama gereken satış yakalanınca stoklar durduruldu.

Bu gibi şeyler teknoloji ticaretinde bolca var.
 
Teknolojik eskitme yapılıyor genelde, yazılımla sınırlandırmıyorlar performansı.

Mesela keşfettikleri teknolojiyi direkt sunmuyorlar piyasaya. 2020 yılında çok ciddi bir buluşu adam 2030'da duyurup satıyor. Elinde ki en iyi ve en son teknolojiyi satışa sunduğunda gelir garantini kaybedersin ancak planlı sunduğunda garantiye alırsın şirketini.

Kiralama gibi düşünebilirsiniz;

1 Evi 100 bin $ karşılığı satmak veya aylık 1 bin $ karşılığı kiralamak. Hangisi uzun vadede daha fazla gelir getirir?
 
Başlığa ithafen fark ettiğim kanıtlar.
Grid 2 oyununu PC'yi ilk aldığımda kurmuştum(6 yıl oldu). Crackli olduğu için her formatta Save dosyamı kaybetmiş ve yaklaşık 5 kez %60 seviyesine kadar oyunu bitirmiş ancak tamamlayamamıştım. 2.5 yıldır oyunun orjinaline sahibim ve 1 yıl kadar önce oyunu tamamen bitirdim. Yanılıyor veya yanlış hatırlıyor olma ihtimalim çok çok düşük olsa da internette birkaç video açıp bakarsanız zaten oyunun genel ekran kartı kullanımının %98 ve üstü olduğunu görürsünüz. Güncel yazılımlar ve tamamen aynı bilgisayar ekipmanlarıyla yapılmış en son oyunumdan (bugünden) bir kare. Kullanım katiyetle %90'a ulaşmıyor, 60-85 arası değişiyor. Herhangi bir bileşenimde bozukluk yoksa yazılım tabanlı bir frenleme söz konusu. Donanımımda bir sorun olduğunu düşünmüyorum çünkü RDR2 ve RE2 remake oyunlarında kullanım %97-%99 aralığında seyrediyor.
İşlemci i7 4770 ve ekran kartı 980 Ti AMP exreme Edition. Grid 2 gibi eski bir oyunda böyle düşük kullanıma girmesi veya darboğaz yapması hiç olası değil.
NVIDIA driver 457.09 sürümü mevcut, en sondan bir önceki güncel sürücü olması lazım. Windows Insider sürümü yüklü. 16 GB RAM var, ayrıca 2.monitörden disk kullanımlarını da anlık takip ediyorum ki disk ya da RAM tabanlı bir düşüş olmadığına kesin kanaat getirmek amaçlıdır.
Yorumları size bırakıyorum.

1604861668252.png


GRID 2 Screenshot 2020.11.08 - 21.41.16.12.png


Red Dead Redemption 2 Screenshot 2020.11.08 - 21.48.27.26.png


R.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı