Ekran panel ozellikleri

rozenkrone

Femtopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba,

Benim laptopun ekranında bir ölü piksel var, ve ben kafaya koydum masrafı ne kadar olursa olsun bu sorunu kökten çözmek istiyorum. (ölü piksel düzelten tıraş uygulamaları bir kenara koyuyorum.) Bunun en kesin çözümü panel degişikligi, biliyorum. Fakat bu paneli neye gore seçmem gerekiyor?

Yani herhangi LED bir panel seçersem konu direkt kapanır mı? Örnek veriyorum, ekranım 240Hz, bu yenileme oranı düşer mi? Veya ekran parlak oranım, veyahut QHD özelliği. Tüm bu özellikleri belirleyen panel midir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ekranı sökeceksin. Arkasında model kodu var. Onu aratarak aynı model kodlu ürünü kullanabilirsin/almalısın.

Herhangi bir LED panel seçersen sıkıntı yaşarsın. Her panel aynı girişe, voltaja, çözünürlüğe veya parlaklığa sahip değil. Senin laptopunda spesifik o panel için bir inverter devre kartı bulunur (bazen gömülü/entegre de olabilir.) Bu durumda kafana göre farklı bir panel takamazsın.

Parlaklık ve Çözünürlük (QHD) tamamen paneline bağlıdır. Hz de öyle. Fakat bazen bunu kısıtlayan GPU'da olabiliyor. Neden koyulsun fakat, misal 144Hz panelin vardır ama 60Hz çalıştırıyor olabilir GPU. Fakat tam tersi durum yaşanmaz. Ekranın 60Hz destekliyorsa maksimum, 144Hz alamazsın gibi.

Bilgiler oldukca acıklayıcı olmus tesekkür ederim.

Laptop um legion 7 pro 2023 RTX 4080... Uyumluluk gereksinimlerini bir kenara bırakırsak, demek oluyor ki bu laptop un ekran kartı nimetlerinden yararlanmam için paneli de kaliteli bişey seçmem gerekecek.

Demek ekran kalitesini belirleyen en önemli faktorlerden biri de panelmiş, Bilgi için teşekkürler.

Paneli seçemezsin hocam. O yazıda bunu anlattım. O laptopta kullanabileceğin paneli söküp bakıp aynısından sipariş vererek seçebilrsin.
İnvertör vs değişmen gerekir bu durumda senin bilgini aşacaktır diye düşünüyorum. Alelade tak çalıştır bir durum değil ciddi bir hesap kitap lazım. Soket uyumu, inverter uyumu, çektiği elektrik, sarfiyat elektrik, voltaj değerleri vs vs.

Eğer Hz veya kalite arttırımına gideceksen HDMI veya DP port versiyonuna göre monitör alabilirsin.

Dogrudur ben de öyle anladım, Benim sorum esasında ''panel degiştirirsem ekran kalitemde düşüş olur mu?'' üzerineydi. Burdan anlıyorum ki, bu değişikilik öyle spesifik bir seçim ki, belki üstünde çok profesyonel olan biri farklı bir alternatif bulabilir ama benim mevcut panele birebir aynı bir panel bulmak dışında pek bir alternatifim yok. Kaliteli seçimden kastım da buydu. Oyle oldugu zaman da zaten kaliteden bir düşüş olmayacak.

Sanırım açıklama daki uyumluluk vurgusu da bunun içindi.

Kesinlikle öyle. Aynı model kodlu ürünü alacağınız için birebir aynı görüntüye sahip olursunuz.

Arttırma yoluna gidilecekse burada bahsettiğim gibi HDMI veya DP versiyonunuza göre monitör seçip yapabilirsiniz. Bu giriş çıkışlar alabileceğiniz maksimum Hz'yi kısıtlayabiliyor. Bu sebeple seçimde bunu göz önünde bulundurmak gerekli.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı