Elektriği kablosuz olarak iletmek mümkün mü?

• Konuyu başlatan DGDev
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 78
  • Görüntüleme 4.267
Mantık doğru olsa bile çıkarım yanlış hocam. Hava ile iletim olması için yıldırım gibi çok yüksek enerji lazım. Yüksek gerilim hatlarındakiler klasik elektromanyetizma.
Çıkarımın yanlış olduğu doğru ama havadan kastım arada bir kablo olmadan bunu yapabilmek. Malum fizik konuları kimyaya girişte bıkkınlık verdiği için nefret ederdim. Aklımda kalmaması normal...

Zaten bir anda konuyu çorba ettim çıktım, ban yemem umarım 😂

Kablosuz çalışan cihazlar manyetik alan ve dalgalarla aktarıyor zaten. Gücü limitli sadece. Geniş alanda yüksek güç aktarmaya çalışırsanız, o alanda bulunan bütün cihazlar ve canlılar bundan etkilenir. Fiziksel olarak engelleri olan bir durum. Trajedi ve dram hevesi var insanlarda ama öyle engellenme veya sabotaj durumu yok. Kablosuz iletim verimsiz ve yüksek güçleri iletmek için güvensiz bir yöntemdir. Verimliliğin, maliyetin ve çevreciliğin dikkate alındığı günümüzde, diğer dertler çözülmüş olsa bile uygulanması imkansız ve mantıksızdır.

Hocam, kendi de diyorsun. "iyonlaşma".

Yani, "iyonlaşma" yapılınca elektriği iletebilir.

Sade oksijen diyorum, kendisi ametal...
Konudan bağımsız hava içerisinde NOx ve COx bulundurduğunda bolca H+ içermesi kaçınılmazdır diye düşünüyorum. Bolca derken iyon sayısı bakımından.

Havanın belirli bir yükseltiye kadar su buharından zengin olmaması kaçılmaz oluyor. Su buharı ile NOx, SOx ve COx'u tepkimeye girmesinden ortaya asit çıkar. Mesela sülfürik asit veya nitrik asit gibi.

Asit buharı bolca H+ içerdiğinden geriye yüksek enerji miktarı temini kalıyor. Bu kısmı ise şimşek üstleniyor. Artık elimizde deney potansiyeli ve başarılı olacağını düşündüğün hadise var.

Umarım doğru hatırlıyorumdur, yoksa Hidron ayağına oturma kaslarımdan element uydurmuş olacağım 😂

Benim de aklıma gelince araştırıp buradan okuduğum bir konuydu kablosuz enerji aktarımı.

Şu an için uzun mesafede kayıpsız şekilde ileten bir teknoloji yok ancak eğer gelecekte uzun mesafede kayıpsız şekilde enerjiyi iletebilecek bir icat olursa bence bu çok büyük bir devrim olacak. Çünkü güneşin yakın yörüngesine yerleştirilecek devasa güneş panellerinden dünyaya büyük miktarda enerjiyi sınırsız ve kesintisiz şekilde göndermek ve tüm gezegene dağıtmak, medeniyet çağı atlamanın ilk adımı olacaktır. Enerji sorunu kalmazsa Kardaşev ölçeğine göre tip 1 seviye medeniyete bu şekilde ulaşılabilir. Daha sonra yıldızın tüm enerjisini kullanmak var. Ama bunun için teknolojinin çok daha gelişmesi lazım. Gelişim için enerji sorununun ortadan kalkması lazım. Bu yüzden de ilk adım olan uzun mesafeli kablosuz enerji aktarımının icadı gerekiyor. Dolayısıyla en kilit icat bu olacaktır.

Geçen sene böyle bir konu açmışım hatta:

Mümkün mü evet mümkün. En basiti kablosuz şarj aletleri. Zamanla teknoloji ilerler, gelişir ve daha uzak mesafelere daha yüksek enerji iletilebilir belki. Bir çok arkadaşın da dediği gibi Nikola TESLA'yı araştırmanızı tavsiye ederim.

Elektromanyetik dalgalar ile enerji zaten yıllardır kablosuz olarak iletilebiliyor. Her gün hayatımızda kullandığımız kablosuz haberleşme aygıtlarının tamamı elektriksel sinyallerin kablosuz olarak iletilmesine dayanıyor. Bu dalgalar ise James Clerk Maxwell ' in Ampere yasasına yaptığı eklentiden beri teorik olarak biliniyor ve 100 küsür senedir de kullanılıyor. Yeni bi olay değil yani.

Elektromanyetik dalgalar ile enerji zaten yıllardır kablosuz olarak iletilebiliyor. Her gün hayatımızda kullandığımız kablosuz haberleşme aygıtlarının tamamı elektriksel sinyallerin kablosuz olarak iletilmesine dayanıyor. Bu dalgalar ise James Clerk Maxwell ' in Ampere yasasına yaptığı eklentiden beri teorik olarak biliniyor ve 100 küsür senedir de kullanılıyor. Yeni bi olay değil yani.

Bahsedilen o değil. Şu an kablolu olarak kullanılan elektrikli aletlerin kablosuz ve bataryasız kullanılabilecek kadar ileri bir teknolojinin henüz olmaması sorun.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı