Elektrogitar tellerinde titreme ve cızırtı sesi

AuEnx

Hectopat
Katılım
25 Aralık 2018
Mesajlar
470
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Geçen gün Ibanez grg170dx elektro gitarımı 09-42 tel değişimi ve gitarın genel bakımı için bir müzik shop'a bıraktım dün ise teslim aldım. Bugün gitarı kontrol ettiğimde ise en üst tel olan E ve altındaki A teline hafif şekilde bile vurduğum zaman çok belirgin şekilde titreyip tızzz diye bir ses çıkardığını fark ettim ve bu seslere dikkat ettiğim zaman daire içine aldığım kısımlardan geldiğini gördüm. Göz ucuyla tellerin yakınlığına baktım tellerin özellikle 1. fret ve 2. fret'e çok çok yakın olduğunu gördüm yani neredeyse hiç boşluk yok. Tellere vurduğum zaman seslerinde burdan geldiğini fark ettim. Ayrıca guitar tuner ile açıp akorları kontrol ettim ve düzgün değillerdi, bildiğim kadarıyla tellere vurup sıkıp düzelttim ama sorun hala devam ediyor. Gitarı vermeden önce herhangi bir böyle bir problemi yoktu. Verdiğim müzik shop anlaşılan beceremedi ve tel değişimini düzgün yapamadı. Tele vurduğum zaman tel frete çarpıyor bu yüzden ses çıkarıyor diye tahmin ediyorum. Ve yanılmıyorsam ayrıca E teline vurduğum zaman ek olarak resimde mavi ile işaretlediğim bölgede de bir titreme var gibi fakat bu sesin tellerin yukardaki fretlere çarptığı zaman çıkardığı sesinin tel aracılığıyla aşağıya inmesinden diye düşünüyorum. Tam olarak gitardaki sorun nedir ve nasıl çözebilirim?
 

Dosya Ekleri

  • 7915_1.jpg
    7915_1.jpg
    71,3 KB · Görüntüleme: 41
Son düzenleme:
Gitarınızda bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bunlar; sizin gitar hakkında bilginiz ve tecrübeniz henüz olmadığından kaynaklı.

Her gitarda teller fretlere çarpar. Bu biraz da telleri nereden çaldığınız nasıl çaldığınız ile ilgili. Ders almış olmadığınızı varsayıyorum. Kendi başınıza öğrenmeye çalışıyormuşsunuz gibi geliyor.
 
Gitarınızda bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bunlar; sizin gitar hakkında bilginiz ve tecrübeniz henüz olmadığından kaynaklı.

Her gitarda teller fretlere çarpar. Bu biraz da telleri nereden çaldığınız nasıl çaldığınız ile ilgili. Ders almış olmadığınızı varsayıyorum. Kendi başınıza öğrenmeye çalışıyormuşsunuz gibi geliyor.
Evet haklısınız, gitar hakkında fazla bilgi ve tecrübem yok. Dediğiniz gibi her gitarda teller fretlere çarpar ve araştırdığım kadarıyla tabi bunlar kişiden kişiye değişiyormuş, kimileri çok alçak tel yüksekliği seçip çalarken kimileri ise yüksek tel ile çalmayı tercih ediyormuş. Fakat ben gitarı ilk aldığımda gitarı ve normal bir vuruşumda bile direk rahatsız edecek şekilde fretlere çarpıp ses çıkarıyordu. Akor ayarını kontrol ettim ve E ve A'nın akorlarının bozuk olduğunu gördüm sıkınca biraz daha düzeldi fakat orta düzey sert vuruşlarda yine fretlere çarpıyor bunun dışında çarpmıyor. Benim korkum verdiğim müzik shop'un telleri iyi ayarlamaması ve gitara zarar gelmesi.
Ve evet dediğiniz gibi daha herhangi bir ders almadım ve öğrenmeye başlamadım. Bir kursa gidene kadar şu anlık sadece evde ufak bir şeyler öğrenmeyi hedefliyorum.
 
Hayır gitara bu şekilde zarar vermeniz exterm bir şeylşer yapmadıkça mümkün değil.
Gitarlarda akord sürekli bozulur. Her çalım sonrası kontrol edeceksiniz. Hatta çalarken dahi bozulabirilr. Doğal birşey.

Akustik gibi düşünmeyin Elektro gitarda tertemiz ses çıkartamazsınız. Teller fretlere bir miktar çarpar ama amfide bu sesi duymazsınız.
Ayrıca teli hangi noktadan, hangi penalama tekniği, hangi tuşe ile çaldığınızı da bilmiyoruz. Gereksiz bir basınç uygulayarak, tele yanlış noktalardan basarak bu soruna kendiniz sebep oluyor dahi olabilirsiniz.
O yüzden diyoruz; "Başlangıçta mutlaka ders alın"
Bu şekilde ilerleyemezsizniz. Hadi diyelim ilerleseniz dahi bu yanlış tutuş, yanlış tuşe sizin yakanızı ölene kadar bırakmaz.

Bkz. Metallica Gitarist / vokalisti James HETFIELD, gitara başlarken yanlış öğrendiği downstroke sorununu 45 yıldır düzeltemedi.

Hetfield's downstroke problem
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı