elementaryOS Hera deneyimim

292941

Hectopat
Makaleler
6
Merhaba, elementaryOS Ubuntu tabanlı Pantheon masaüstü ortamını kullanan bir Linux dağıtımı.
Deneyime başlayalım.

Dosya boyutu:

Bu kadar güzel bir dağıtıma 1.49 GB çok az kalıyor.
İçinde çok az paket ve araç barındıyor.
DD modu ile yaklaşık 2 dakika 37 saniyede USB'ye yazdırdım.

Ekran Görüntüsü 2020-11-14 17:12:19.png

Kurulum İşlemi:

Kurulum işlemi Windows'tan bile daha basit idi.
Sadece Linux'a yeni olanlar disk bölme kısmında zorlanabilirler ama burada güzel bir şekilde anlatılmış.
Tek disk kullanmak isteyenler için (yeni kullanıcı):
Kurulumda direk "Diski sil"e basabilirsiniz.

Windows ile ya da başka bir dağıtım ile kullanmak isteyenler (yeni kullanıcı):
"OS yanına elementaryOS kur" seçeneğini seçip elementaryOS'a bölüm ayırabilirsiniz.

Tek disk kullanmak isteyenler için (deneyimli kullanıcı ya da elle yapmak isteyenler):
"Elle"yi seçin.

Diski seçip eksiye tıklayın.
Diski silecektir bu işlem.
Diski seçip artıya tıklayın ve RAM'iniz kaç GB ise o kadar alan ayırın ve takas alanını seçin.
Boot-Partition-ElementaryOS-Juno.jpg

Oluşturduktan sonra kalan kısmı da root olarak ayarlayacağız. Diski birincil olarak ayarlıyoruz.
slash-root-partition-elementaryos-juno.jpg

Burdan sonra kuruluma devam edebilirsiniz.

Kurulum hızı:

Telefonumdan kronometreyi açtım ve HDD'li sistemde 22 dakika 53 saniyede kurulum bitti.
Bir de SSD'ye kurarsanız 5-10 dakika arasında değişecektir.
SSD'de olmayınca hantal oluyordu biraz ama düzeltmişler, artık değil.

Hız:

Alt Linux ya da illedelinux JWM kadar hızlı olmasa da eski bilgisayara uygun bir dağıtım.
Bu kadar özellişterebilip hızlı çalışan dağıtımdan da bu beklenirdi.
Fotoğraf @SideWinder'in.
2020-10-30_16-52.png

Donanım Algılama ve Sürücü Desteği:

Donamım algılamada sorun olmadı, sıkıntısızca sürücüleri de kurdu.
Intel HD 64 MB ile bende pırpırlanma olurdu, bunda olmadı.
Nvidia varsa sürücüyü kuramayabilir, şu komutu girerek kurabilirsiniz.

Kod:
sudo apt install nvidia-driver nvidia-settings

Görünüm:

Kubuntu gibi bu da hafif ve güzel görünen dağıtımlardan.
İsterseniz daha çok özelleştirebilirsiniz. Ben de kendimce şöyle bir şey yapmaya çalıştım:

Ekran Görüntüsü 2020-11-14 18:08:54.png

Gelelim duvar kağıtlarına ve temaya.
Duvar kağıtları konusunda başarılı ama tema konusunda başarısız.
Tema kurmak isterseniz harici yapmanız gerekiyor ve bu da (en azından elementaryOS'ta) uğraştırıcı.
Duvar kağıtları /usr/share/backgrounds klasöründe bulunuyor. Buradan fazladan ekleyebilir, silebilir ya da değiştirebilirsiniz.
Duvar kağıtlarını eklemenin başka bir yolu da "Sistem Ayarları"ndan>Masaüstü>Duvar kağıdı>Fotoğrafı içe aktar seçeneğinde.
Yüklemek istediğiniz fotoğrafı seçerek yükleyebilir ve istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.
Buraya duvar kağıtlarını ZIP halinde sıkıştırıp yükledim, bakabilirsiniz.

Paket kurulumu:

Ubuntu tabanlı dağıtım olduğu için .deb halinde yüklüyoruz paketleri.
Seçmek bize kalmış, ya sudo dpkg -i dosya.deb ve sudo apt install -f ile bağımlılıkları ayrı şekilde ya da sudo apt install ./dosya.deb ile aynı anda hem bağımlılıkları hem de paketi yükleyeceğiz.

Entegre edilmiş araçlar:

Araçlar az ve kullanışlı olmuş, araçlar bunlar:

Ekran Görüntüsü
Epiphany
Fotoğraflar
Gedit
Hesap Makinesi
Müzik
Takvim
ve son olarak Videolar.

Ekran görüntüsü aracı çok basit ve kullanışlı olmuş.
2020-11-14 18.27.24 ekran görüntüsü.png

Epiphany, gereksiz olmuş. Onun yerine Firefox koysalar daha iyi olurmuş.
2020-11-14 18.38.39 ekran görüntüsü.png

Fotoğraflar başarılı, zoom yapınca bulanıklık vs. olmadı.
2020-11-14 18.52.51 ekran görüntüsü.png

Gedit çok basit olmuş, yeni kullanıcılar kullanabilir.
2020-11-14 18.58.27 ekran görüntüsü.png

Hesap makinesi işte, başka ne bekleyebilirsiniz ki?
2020-11-14 19.01.18 ekran görüntüsü.png

Müzik çalma uygulaması:
2020-11-14 19.04.47 ekran görüntüsü.png

Takvim:
2020-11-14 19.06.09 ekran görüntüsü.png

ve son olarak Videolar:
2020-11-14 19.08.14 ekran görüntüsü.png

Uçbirim Kullanımı:

Uçbirim kullanmak hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı. Mesela bir komut girdiniz ve uçbirimi alta aldınız.
O komut işlemini bitirdiğinde sizi "Bu komut tamamlandı" diye uyarıyor ve "ding" diye bir ses çıkıyor.
Bazı dağıtımlarda uçbirime sudo ile komut yazdıktan sonra şifreyi yazarken şifre yazdığınız gözükmez ya bunda gözüküyor.
Acaba bir rakamı kaçırdım mı diye endişelenmiyorsunuz. Bu dağıtım size uçbirim kullandırmayı sevdirtecektir, göz atın bir.

Bug:

Bir tane bug vardı, uçbirimde şifre girerken bir tuşa bastığımda üç kere aynısı giriyordu.
Yani 1'e basınca 111 giriyordu, onun dışında karşılaşmadım.

Kolaylık:

Kullandığım en kolay dağıtım idi. Yani Windows kullanıcısı iseniz ve Linux'a bakmak istiyorsanız kesinlikle bakmalısınız.
Beni çok tatmin etmedi çünkü çok kolay dağıtım denedim ama yeni kullanıcı iseniz çokça tatmin edecektir.

Easy-Button.jpg

Evet, bir deneyim konusunun sonuna geldik. Umarım beğenmişsinizdir.

@illedelinux @Kerem00 ve @cengover_ekin'e teşekkür ediyorum.

@Samotne Ciasteczka'dan da fikrini belirtmesini isterim. :)

Okuduğunuz için teşekkürler, iyi günler.

Son düzenleme:
Elinize sağlık. Bazı gözünüzden kaçan noktalar olmuş onları yazayım.

Oluşturduktan sonra kalan kısmı da root olarak ayarlayacağız.
Ekran görüntüsünde disk oluşturma kısmında işletim sisteminin kurulacağı "/" bölümü mantıksal olarak biçimlendirilmiş. Birincil olması gerek çünkü mantıksal bölümlere işletim sistemi kurulamaz.

sudo apt install /.dosya.deb
Gözünüzden kaçmış veya yazım hatası yapmışsınız, sudo apt install ./dosya.deb olmalı.

Eline sağlık, çok güzel olmuş. Çalışmalarının devamını diliyorum. Hatta dağıtımlara tester olarak başvur ilerleyen zamanlarda. Daha da faydalı olabilirsin böylece.

Bazı dağıtımlarda uçbirime sudo ile komut yazdıktan sonra şifreyi yazarken şifre yazdığınız gözükmez ya bunda gözüküyor.
Bu sanki biraz güvenliksizliğie yol açar gibi geldi. Her yerde görünmez olmasının bir sebebi var.

Elinize sağlık.

Açıklamaları okumadan göz ucuyla bakarken benim fotoğraflara denk geldim, içinden "Allah allah, hem tasarım, hem bilgisayar özellikleri hem de bilgisayar ismi aynı" diye geçiriyorum. Meğer fotoğraf direkt benimmiş. :)

Çok güzel bir dağıtım eOS, eğer pürüzsüz çalışan bir bilgisayarda ise, keyifli olabiliyor... ):

Elinize sağlık. Bazı gözünüzden kaçan noktalar olmuş onları yazayım.

Ekran görüntüsünde disk oluşturma kısmında işletim sisteminin kurulacağı "/" bölümü mantıksal olarak biçimlendirilmiş. Birincil olması gerek çünkü mantıksal bölümlere işletim sistemi kurulamaz.

Gözünüzden kaçmış veya yazım hatası yapmışsınız, sudo apt install ./dosya.deb olmalı.
Biliyorum, hazır aldığım için öyle oldu, ekleyeyim.
Evet yanlış yazmışım. :D
Eline sağlık, çok güzel olmuş. Çalışmalarının devamını diliyorum. Hatta dağıtımlara tester olarak başvur ilerleyen zamanlarda. Daha da faydalı olabilirsin böylece.

Bu sanki biraz güvenliksizliğie yol açar gibi geldi. Her yerde görünmez olmasının bir sebebi var.
Pek önemli değil benim açıma göre. Her gün dağıtım değiştiriyorum zaten. :D
Elinize sağlık.

Açıklamaları okumadan göz ucuyla bakarken benim fotoğraflara denk geldim, içinden "Allah allah, hem tasarım, hem bilgisayar özellikleri hem de bilgisayar ismi aynı" diye geçiriyorum. Meğer fotoğraf direkt benimmiş. :)

Çok güzel bir dağıtım eOS, eğer pürüzsüz çalışan bir bilgisayarda ise, keyifli olabiliyor... ):
Evet çok hoşuma gitti, tam yapamadım ben de sizinkini koyayım dedim. :)
Elemantary OS ve Kubuntu bu konularda cidden güzel oluyor. Yeni baslayanlara güzel gidiyorlar.
Teşekkürler, gerçekten de basit dağıtımlar. Zaten çok kullanmıştım, ilk kullandığım Kubuntu idi. İlk kez kullanmama rağmen çok zorlanmadım. :D

Gedit yerine elementary Code gösterilmeliydi, Code elementaryOS için geliştirilmiş bir yazılımken gedit GNOME masaüstü ortamı olan her sistemde mevcut.

Eki Görüntüle 737742
Atom'a çok benziyor hocam bu. Birisi birisinden araklamış gibi geldi. Ya da bir sürü metin editörü birbirine benziyor, benim cahilliğime geldi.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı