Emir Timur'u seviyor musunuz?

Tek bir lafıyla başkalarının hayatı üstünde tasarruf sahibi olabilen, gücü elinde tutmak için yapacaklarının sınırı olmayan kişilerin neden sevildiğini anlamıyorum. Bu kişiler sevilecek kişiler değil, aynı devirde yaşayıp en yakınındaki kişilerden biri bile olsanız hissedeceğiniz duygu sevgi değil ancak korku ve saygı olabilir.

Timur'un zekasını, yönetim becerisini ve strateji uzmanlığını konuşmaya gerek yok. Zaten bilinen şeyler, bunlardan dolayı da tarihte saygı duyduğum komutanlardan biri ama sevmek fiili kendi adını duyunca aklıma gelen son şeylerden biri.

Tek bir lafıyla başkalarının hayatı üstünde tasarruf sahibi olabilen, gücü elinde tutmak için yapacaklarının sınırı olmayan kişilerin neden sevildiğini anlamıyorum.
Devletin ayakta tutulması için yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum.

Hükümdarların gübü elinde tutmaya çalışması bence normal.

Bozkırda yetişen nerdeyse tüm hükümdarların yaptığı şey.
Bozkırda yetişen değil, nerede olursa olsun o konuma gelen herkesin yaptığı şey. Hümanizma sahibi olanların da asla bulunamayacağı konumlar bunlar. O anda kafası bir şeye kızdı ve gözüne şanssızlığına sen çarptın diye istediği gibi kelleni aldırabilecek birisi de sevilemez.

Zaferlerini anarsın, zekasına ya da başarılarına saygı gösterirsin ayrı konu. Sevgi kesinlikle bu kişilere duyulacak bir şey değil. Emin ol bu hükümdar/komutanların direkt etkileşimde olduğu kişilerden biri olmayı da tercih etmezdin aynı dönemlerde yaşamış olsan.

Böyle bir şey ne zaman oldu hocam?
Önce okuduğun şeyleri anlamayı öğren de öyle konu aç.

Herhangi bir yerde "yaptı" mı demişim orada? Yoksa "yapabilecek" mi demişim? Sonra neden Türkiye Pisa sonuçları bu kadar yerlerde sürünüyor diye düşünüyoruz... Daha anadilinde yazılan şeyin doğru çıkarımını yapamayan on milyonlarca insan varken nasıl yüksek skorlar alınsın?

Küçükken PP bile yapmıştım lakin kan dokmeyeceğim deyip insanları diri diri gömmüşse bu insana saygı bile duyar mıyım bilmiyorum

Technopat Haberler

Geri
Yukarı