Dostum, normal bir kullanıcı bahsettiğin saldırılara hedef olmaz. Büyük çaplı saldırılar isim duyurmak veya maddi gelir elde etmek içindir. Onun için iş antivirüsleri kullanılabilir ki Avast ev içindir. (İş versiyonu da var, onu saymıyorum.)
Günlük oyun oynayan, internette gezinen insanlar böyle saldırılara maruz kalmaz. Ama gerçekten Memz'i yanlışlıkla açan insanlar var. Emin ol, herkes çok bilgili değil. Karşısına gelenlere next next yapıyor.
Bulaşabilecek zararlılar belli. Kâr amacı elde edebilecek en büyük şey mining, ransomware, keylogger vb. olabilir. Bahsettiğin şeylerin büyük şirketlere yapıldığını düşünüyorum. Videoları da ek olarak attım, söylediğin para ödenen bağımsız kuruluşlarda Avast'ı her zaman Kaspersky ile aynı seviyede gösteriyorlar.
Sonuç olarak, bilgisayarını günlük kullanan, normal sitelere giren birisine öyle bir saldırı gerçekleşmez. Bu kadar endişelenmeye gerek yok. Global çapta bilinen bir zararlıyı engelleyemeyen Kaspersky'in bunları yapabileceğini sanmıyorum. Ha, 4 senedir Avast kullanıyorum. Bana noldu? Hiçbir şey olmadı. Ne performans düşüşü yaşadım, ne de bilgilerimle bir şey yapıldı. Bak, kimsenin günahını almıyorum ama girdiğin her yer çerezler adı altında bilgi toplar ki buna Technopat ta dahil. Ama satmaz tabii ki. Avast satıyor mu? Pekala. Bu bilgilerimle ne yapıldı? Ellerimde ne bilgileri var? IP adresi, MAC adresi, model bilgisi, girdiğim siteler falan. Bugüne kadar bir şey oldu mu? Olmadı.
Dediğim gibi, kimsenin günahını almıyorum ama Avast yakalansa bile başka antivirüslerin bilgi satıp satmadığını bilemeyiz ki birçok güvenlik forumunda ve güvenlikle alakalı YouTube kanallarında Kaspersky'in de bilgi sızdırdığına dair hatrı sayılır miktarda konuşmalar var. Gerçek nedir, bilemem. Kullanıcıya aktarılan bilgiler sınırlıdır.
Avast'ın Kaspersky'den daha performanslı olduğu çeşitli bağımsız sitelerin testlerinde kanıtlandı. Ki bunlar da büyük siteler. İstersen bağlantı atabilirim. Ek olarak söylediğin sitelerde aynı puanları alıyorlar. Yani bedava kullanmak için bir sebep olduğunu düşünmüyorum.
Son olarak, bana göre test kıytırık (?) videolardaki exe lere tıklama ile yapılır. Engelliyor mu, engellemiyor mu? O önemli. Engellemedikten sonra ne yaparsa yapsın işine yaramayacak. Hadi Avast'ı önermiyorsunuz, o kadar büyük bir konuma gelindi ki bu forumda artık Avast'a adware, spyware falan deniyor. Hatta mining yapıyor, trojan falan diyenler bile var. Yirmi küsür yıldır aktif, 400-500 milyon kullanıcısı olan büyük bir şirket bunu nasıl yapabilir? Tamam. Avast'ı önerme ama bu da fazla artık. Avast ne ekran kartını sömürüyor, ne de trojan.
Mesela antivirüslerin para ödediği bağımsız araştırma kuruluşu da Avast ile Kaspersky'i gerçek zamanlı koruma anlamında aynı sınıfa koymuş. Alttaki görüntülerin hepsini incele. Bu arada site, AV-Comparatives. Ona da inanırsın artık.
Son olarak,
Yeni Facebook Virüsü: Kucucuk kiza akliniza gelmeyecek seyler yaptiler adiler! şu konuya da bak. Büyük saldırılara karşı korusa ne yazar, Kaspersky kullanan birisi bunu açınca zarar görecek.
Ben Avast kullanmaya devam edeceğim. Son ricam, Avast virüs demeyi bırakın.