En stabil ve en iyi performans odaklı Linux dağıtımı hangisidir?

userdata

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar Linux meraklısı biriyim birçok kez Mint silip yükledim. Zorin OS vs de kullandım ancak belli başlı çok problem çektim. Sizce driver sorunu olmayan, oyunlarda Windows kadar iyi performans gösteren bir Linux dağıtımı arıyorum, ancak bir türlü bulamıyorum.

Oyunlar genelde Windows odaklı optimize edilir, bu yüzden oyun konusunda biraz zor olabilir bulmanız. Fakat bilindik dağıtımlar size bir sorun veya herhangi bir şey anında çözümü daha kolay sağlar.

İnternette fazla kaynak olan dağıtımlar en iyileridir. Debian tabana sahip olup da çalışan komut Arch'da çalışmıyor. (İkisi de popüler fakat anlamak için böyle örnek verdim.)

Ben Arch kullanıyorum, bana göre gayet iyi ve performanslı ama stabil değil ve uğraştırıcı. Arch'ın wikisi çok büyük, ne ararsan var. Belki bi' Garuda'ya bakabilirsin. Arch tabanlı ve çoğu driver otomatik olarak geliyor(Arch'da böyle bir şey yok). Eğer olmadı oyun testlerine bakarsın Linux dağıtımlarının. Ama sürücü varsa, az çok aynı performansı verir.

Arch'in sanılanın aksine yeterince stabil olduğunu düşünüyorum. Aktif olarak çok fazla güncelleme alıyor ve her gün bilgisayarınızı güncelliyorsunuz, elbette bu şekilde stabil olmasını beklemeyin.

Haftada bir güncelleme yapın ve yedeklemenizi yapın, stabil ve yüksek performanslı şekilde Arch Linux'un tadını çıkartın.

Arkadaşlar Linux meraklısı biriyim birçok kez Mint silip yükledim. Zorin OS vs de kullandım ancak belli başlı çok problem çektim. Sizce driver sorunu olmayan, oyunlarda Windows kadar iyi performans gösteren bir Linux dağıtımı arıyorum, ancak bir türlü bulamıyorum.

oyunlarda Windows kadar iyi performans gösteren bir Linux dağıtımı arıyorum

Bu tür bir ifade hiçbir işletim sistemi için uygun değil. Senin kullandığın oyun veya yazılım kodlarınken kullanılan kod yapısına göre değişkenler çok fazla. Steam OS gibi, kendine özel sistemlerde bile bu her zaman tutarlı sonuçlar olmuyor.

Ama şu bir gerçek. Hardware performansı olarak Linux her zaman Windows'tan çok daha yüksek performanslı çalışır. Sebebi de minimal kurulum ile senin ilk ihtiyacın olan işletim sistemi olarak kurulum yapar. Daha sonra sen eklemeler ile bu performans değişir. Çünkü kurduğun programlar performans alacak ve ilk kurulum anındaki performans düşecektir. Ama yine de tüm programları yükledikten sonra, Windows'tan çok daha iyi performanslı çalışacağı kesin. Hem de daha güvenli olarak.

Ben mobil oyun oynuyorum. Windows versiyonu şu an için mobilden daha yüksek performanslı olarak çalışıyor. Geçen senelerde Linux'deki denemelerim de istediğim performansa ulaşamadım. Bu Linux'ün sorunu değil. Oyunu geliştirenlerin kullandığı yapı ile alakalı.

Şu an hit olan işlemci 9950X ve oyun performansı olarak 7800X'e ulaşamıyor denecek seviyede. Ama workstation olarak onu yakalayabilen o fiyat değerlerinde işlemci yok henüz.

Linux'de daha performanslı oynanan oyunlar var. Ama bunun için daha net açıklamalar ile sorunuzu yenilemeniz gerek.
Hardware bilginiz,
Oyun adınız ve Windows'ta aldığınız performans değerleri gibi.

Ama Linux'ü klasik günlük işler ve video seyretmek gibi temel ihtiyaçlar için kullanmak isterseniz, ki ben renk değerleri olarak aynı Hardware'de filmleri daha canlı olarak seyredebiliyorum. DC'de kamera açtığında belirgin bir CPU kullanımı artmıyor. Creative (2K) webcam için driver yükleme gibi bir ihtiyacım da olmuyor Linux'de.

Piyasada şu an maalesef kullanılan birçok anakart, mikro dediğimiz boyutlarda. Kullanacağınız 7800x/9950x/14900k işlemci & 4090 Ti gibi bir ekran kartı için bir mikro anakart seçmeniz durumunda; kullanacağınız işletim sisteminin önemi yok.

siz zaten direk düşük performans alacaksınız.

Kendi hardware'imden örnek vereyim. 5600X işlemcim için uygun anakart serisi (gerçek CPU performansı için) 5xx üstü olmalı. İdeal olan 6xx serisi anakartlar. Ama ne kullanıyorum B450M maalesef. O an denk geldi, daha üst seviye Hardware'e geçmek steyen birinden CPU-board-RAM olarak 3'lü aldım. O da oyun performansından şikayetçi imiş. 😆 sadece. Aldığı anakartı bilmediği için.
VGA olarak 1660 Ti kullanıyorum. 780 Ti sorun çıkarttığı için (10 yıldan sonra). Ama, bu işlemci için olması gereken en düşük VGA 2070 ve üstü.
5600X hala oyunlarda çok iyi performanslı bir işlemci. 7800X veya 3D ile kıyaslanmaz ama oldukça iyidir. Benim oyunum o tür bir performansa ihtiyaç duymuyor ve bütçem yok. 5600X 3'lüsünü de sıfır 5600X fiyatına denk rakamda aldım geçen Eylül'de.

Oyunlarda gerçek performans istiyorsanız, imkanınız var ise 7xx serisi ve üstü anakart kullanmanız gerekiyor. Tabii ki Telekom ping değerini de unutmayın.

Windown kullanacak iseniz, mod serisi kullanın. İhtiyaç duymadığınız servislerin silinmiş olanları daha avantajlıdır.

Linux'de kullanacaksanız ise, (oyununuz sorunsuz linux destekliyor ise) oyun esnasında masaüstü görsel efektleri kapatmayı unutmayın.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı