EndeavourOS Dual boot nasıl yapılır?

UranusWASTAKEN

Hectopat
Yer
Istanbul
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
CPU: Ryzen 5 5600 4.4GHz - GPU: Nvidia GTX 1060 6GB - RAM: 2x8 G.SKILL 3000 MHz - PSU: Rampage 600Watt 80+ CERT - 1x 250 GBSATA SSD - 1x 500 GB M2 SSD - 1x 500GB HDD - Keyboard: SteelSeries APEX 7 TKL - Mouse: SteelSeries Aerox 3
Selamlar, bir konuda kafam oldukça karıştı ve artık net bir cevap alabilmek için buraya danışmak istiyorum. Bilgisayarımda 3 adet disk bulunuyor:
C diski: M.2 SSD – Windows 11 kurulu.
D diski: SATA SSD – buraya Linux (EndeavourOS) kurmak istiyorum.
E diski: HDD – veri depolama için kullanıyorum.

Daha önce Dual-boot tecrübem oldu ancak sadece C diskimi bölerek Linux kuruyordum. O zamanlar sürekli replace a Partition seçeneğini kullanıyordum ve bir sorun yaşamıyordum. Ancak bu sefer biraz farklı sanırım. Windows C diskinde kalacak, Linux ise tamamen D diskine kurulacak. Bu noktada kurulum sırasında karşıma çıkan şu seçenekler konusunda emin olamıyorum: ınstall alongside, replace a Partition, erase disk, manual partitioning. üç gündür araştırıyorum ama genellikle herkes C diskini bölerek kurulum yaptığı için, benim gibi farklı disklere kurulum yapanların net bir çözümünü bulamadım.
Asıl sorum kurulum ekranında hangi seçeneği seçmeliyim? SATA SSD'im boş değil fakat kurulum da sanırım zaten her şey silinecek o yüzden biçimlendirme uygulamadım. Kurulum yaparken herhangi bir özel işlem ya da ayar gerekiyor mu?

Amacım:
Linux D diskine kurulacak.
Açılışta GRUB menüsünde Windows/Linux seçimi yapabileyim.

Bilgisi olanlardan detaylı ve kesin yönlendirme rica ediyorum. Şimdiden teşekkürler :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle D diskinde yani Sata SSD içinde varsa tüm dosyalarını, E diskine al. Çünkü disk bölümlemesi sırasında D diskindeki tüm dosyalar silinecek.
Sonra Windows üzerinde Disk Yönetimi ile D diskini silip, yerine fat32 formatlı iki tane bölüm oluştur. Bölümlerden ilki 1 gigabayt, diğeri SSD diskinin kalan boyutu kadar olsun.
EndeavourOS kurulumunda Manuel Partitioning seçeneğini seç. Resmin en altındaki Boot Loader Location kısmını kurulum yapacağın SSD olarak seç. (Burası çok önemli) 😀😀😀
word-image-27.png

1 gigabaytlık bölümü sisteme /boot/efi klasörü altından bağla. Kurulum yapacağın diğer bölümü / (root) klasörü altından bağla.
Kurulum tamamlandığında bilgisayarı kapatıp, bios ayarlarına gir, Boot menusünden first boot device altında EndeavourOS kurduğun diski ilk boot edilecek araç olarak seç. Bilgisayarı açtığında grub veya hangi boot loader kurduysan onun ekranı seni karşılar ve EndeavourOS mu yoksa Windows'u mu açmak istediğini sana sorar.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Öncelikle D diskinde yani Sata SSD içinde varsa tüm dosyalarını, E diskine al. Çünkü disk bölümlemesi sırasında D diskindeki tüm dosyalar silinecek.
Sonra Windows üzerinde Disk Yönetimi ile D diskini silip, yerine fat32 formatlı iki tane bölüm oluştur. Bölümlerden ilki 1 gigabayt, diğeri SSD diskinin kalan boyutu kadar olsun.
EndeavourOS kurulumunda Manuel Partitioning seçeneğini seç. Resmin en altındaki Boot Loader Location kısmını kurulum yapacağın SSD olarak seç. (Burası çok önemli) 😀😀😀
Eki Görüntüle 2495021
1 gigabaytlık bölümü sisteme /boot/efi klasörü altından bağla. Kurulum yapacağın diğer bölümü / (root) klasörü altından bağla.
Kurulum tamamlandığında bilgisayarı kapatıp, bios ayarlarına gir, Boot menusünden first boot device altında EndeavourOS kurduğun diski ilk boot edilecek araç olarak seç. Bilgisayarı açtığında grub veya hangi boot loader kurduysan onun ekranı seni karşılar ve EndeavourOS mu yoksa Windows'u mu açmak istediğini sana sorar.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Anladım hocam teşekkür ederim takıldığım yerde sizi rahatsız etsem sorun olur mu acaba :D.

Ek olarak yanlış bir şey yapmamak adına disk silme kısmında kafam karıştı birazcık. Diskin içi bomboş olmasına rağmen 10 GB dolu görünüyor nedenini bilmiyorum. Silsem sorun olur mu?

1747738031187.png

1747736739318.png

D diskin bitlocker ile şifrelenmiş. Şifreli disklerle ilgili bir tecrübem yok. Bana kalırsa 10 gb kullanım alanı şifreleme ile ilgili olmalı.
İçinde dosya olmadığına emin olduktan sonra, şifrelemeyi kaldırıp, disk bölümünü silebilirsin.
Ondan sonra, yeni 2 adet bölüm yarat. Bölümler fat32 formatında olsun. İlk bölüm 1 gb büyüklüğünde, ikinci bölüm diskin kalan kapasitesi kadar olsun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı