Rehber Ender 3 V2 enclosure ve fan değişimi

@Siyah Martı
Bu konudan belirli bir süre sonra anakart arızası oldu ve garantiden değiştirildi. Yazıcı geldikten sonra bu değişimleri yaptım ama paylaşmaya fırsatım olmadı.
WhatsApp Image 2022-01-12 at 23.23.02.jpeg

Paylaştığım linkte bulunan parçaları bastım, orada bulunana vida ölçülerini ve adetini, pleksi ve strafor ölçülerini kullandım. Ayrıca pleksiyi ve straforları kesemediğim için yapıştırıcı kullandım.

WhatsApp Image 2022-01-12 at 23.23.01 (2).jpeg

WhatsApp Image 2022-01-12 at 23.23.00 (5).jpeg

WhatsApp Image 2022-01-12 at 23.23.00 (3).jpeg

Özellikle fanlarımdan çok memnunum ve çok iyi hava akışları var ama tam güç verirseniz gerçekten ses çıkarıyor bu yüzden voltaj dönüştürücü aldım. Anakartta bulunan doğrudan 24v çıkışını dönüştürücüye bağladım ve dönüştürücüden hem anakart fanına hem de hotend fanına 20.7v ayarladım böylece anakart fanı hiç kapanmıyor. 1 tane anakart için 2 tane de duct için toplamda 3 tane 40x20 fan kullandım ve 20.7v'ta hem çok sessiz hem de gayet iyi hava akışı sağlıyor. Bu arada baskıda oluşan hata benim yanlış tasarımımdan kaynaklanıyor. Bu tasarım ile 10 cm köprüleme yapabiliyorum. Daha fazlasını denemedim ama büyük ihtimalle daha fazla olunca sarkmalar başlayabilir.

WhatsApp Image 2022-01-12 at 23.23.01 (1).jpeg
WhatsApp Image 2022-01-12 at 23.23.01.jpeg

WhatsApp Image 2022-01-12 at 23.23.00 (4).jpeg

Kapalı sistem yaptığım için elektronikleri dışarı almam daha iyi oluyordu. Sadece z ekseninin motor ve switch kablolarını elimde fazladan olan x ekseninin kablo setiyle değiştirdim böylece anakarta yetişmiş oldu. Anakart için 120mm bir fan kullandım ama bu fan bu güç kaynağı için çok fazla daha düşük bir fan kullanmanızı öneririm. Bunun için dönüştürücü kullanmanıza gerek yok doğrudan lehim yapabiliyorsunuz ikisi de 12v.

WhatsApp Image 2022-01-12 at 23.23.00 (1).jpeg

WhatsApp Image 2022-01-12 at 23.23.00 (2).jpeg

WhatsApp Image 2022-01-12 at 23.23.00.jpeg
Dosyasını bulamadım ama altta paylaştığım da yeterli olur.

WhatsApp Image 2022-01-12 at 23.23.01 (3).jpeg

Firmware olarak altta paylaştığım modeline 3x3 mesh olanını kullanıyorum ve eklediği özelliklerle yazıcıya adeta seviye atlatıyor. Kurulumu için sd kartı boşaltıp içine kurulum dosyasını atıyorsunuz ve yazıcıya takıyorsunuz. Kurulumu otomatik olarak yapıyor.

WhatsApp Image 2022-01-12 at 23.22.59.jpeg
Ayrıca sesi yere iletmemesi için damper kullanıyorum.

Eline sağlık, oldukça uğraşmışsın. Birkaç uyarım, önerim ve fikir paylaşımım olacak.

Öncelikle okuyanlara uyarı:

Plastiği soğutan fan 24V altında çalışan bir fan olarak seçilirse voltaj düşürücü(VD) gerekiyor. Soketten çıkan +/- kabloların direkt V.D'ye ve oradan da fana aktarılması durumunda bir süre sonra anakart arızası yaşanıyor(muş.) O nedenle bağlantı görseldeki gibi olmalı deniyor, ben de bu şekilde yaptım. Sizler de araştırırsınız.

Screenshot 2022-01-13 081720.jpg

Aklımda kaldığı kadarıyla bendeki PSU fanının soketinin +/- si tersti, Sizdeki nasıl diye test etmeden toplarsanız, sonra tekrar sökersiniz. PSU fanı makineyi açar açmaz çalışmıyor, yük binince çalışıyor, o sizi aldatmasın. Stock fanı oldukça zayıf, PSU'yu ısıtıyor, ayrıca PSU ızgara deliklerini de Creality dış kapak ile kapatmış.

Plastiği soğutan fanlar genelde salyangoz fan denilen, blower fan olarak da satılan daha fazla hava aktaran fanlar, o nedenle o amaç için genel seçim o yönde. Seçiminden fazlasıyla mutlu old. göre problem yok.

Hafızam beni yanıltmıyorsa Satsana duct ve stock fanlar ile de köprüleme mesafesi iyi idi. Gördüğün etkide ductın da etkisi az olmamalı.

PSU ve anakart fan upgradeinde benim önerim yapma ya da yaptırma imkanı varsa baskı almak yerine dış kapakta delik açılması, bazı tasarımlarda bir süre sonra sıcaklıktan ötürü sarkma olabiliyor çünkü. Evde yetersiz imkanlarla kesmesi çok ızdıraplı, dışarıda pançı olan bir yerde 1dk sürmeden keserler. Isı dayanımı yüksek malz. ile de isterseniz basabilirsiniz tabii.

IKEA haznesi güzel olmuş yalnız PLA baskısında sıcaklık baskı kalitesini olumsuz etkiler. Havalandırma da gerekir o durumda.

Damperlerden emin olamadım, kendi süngerleri daha iyi olabilir sanki. Senin gözlemin daha sağlıklı olacaktır. Kablolamaya biraz daha zaman ayırman iyi olabilir. 😇

Eline sağlık, oldukça uğraşmışsın. Birkaç uyarım, önerim ve fikir paylaşımım olacak.

Öncelikle okuyanlara uyarı:

Plastiği soğutan fan 24V altında çalışan bir fan olarak seçilirse voltaj düşürücü(VD) gerekiyor. Soketten çıkan +/- kabloların direkt V.D'ye ve oradan da fana aktarılması durumunda bir süre sonra anakart arızası yaşanıyor(muş.) O nedenle bağlantı görseldeki gibi olmalı deniyor, ben de bu şekilde yaptım. Sizler de araştırırsınız.

Eki Görüntüle 1268692
Plastiği soğutan fanı da 24v aldığım için ve onu standart haliyle kontrol edebildiğim için onu doğrudan eski fanın kablosunu kesip lehim yaptım. Sadece sürekli çalışan anakart ve hotend fanları voltaj dönüştürücüye voltaj dönüştürücü de ankartın 24v soketine bağlı.
Aklımda kaldığı kadarıyla bendeki PSU fanının soketinin +/- si tersti, Sizdeki nasıl diye test etmeden toplarsanız, sonra tekrar sökersiniz. PSU fanı makineyi açar açmaz çalışmıyor, yük binince çalışıyor, o sizi aldatmasın. Stock fanı oldukça zayıf, PSU'yu ısıtıyor.
Bu fan da biraz fazla güçlü oldu herhalde. İnternette bulduğum bilgilere göre güç kaynağı 50 dereceyi geçince fan çalışıyormuş ve 40 dereceye düşünce kapanıyormuş. Benim taktığım fan 20 saniye civarı çalışıp kapanıyor sonra belirli bir süre kapalı kalıyor.
Plastiği soğutan fanlar genelde salyangoz fan denilen, blower fan olarak da satılan daha fazla hava aktaran fanlar, o nedenle o amaç için genel seçim o yönde. Seçiminden fazlasıyla mutlu old. göre problem yok.
Ben de baştan blower fanlardan alacaktım ama bu paylaştığım class fanlar 20 TL'ye düşmüştü o zaman almıştım ve gayet memnunum hava akışı iyi. Fiyatı 40 TL'ye çıkmış bence bu fiyatlara dediğiniz gibi iyi bir blower fan alınabilir.
IKEA haznesi güzel olmuş yalnız PLA baskısında sıcaklık baskı kalitesini olumsuz etkiler. Havalandırma da gerekir o durumda.
PLA için havalandırmaya gerek olduğunu bilmiyordum. Olmazsa arka tarafa bir fan eklerim ve camı açık tutarım.
Damperlerden emin olamadım, kendi süngerleri daha iyi olabilir sanki. Senin gözlemin daha sağlıklı olacaktır. Kablolamaya biraz daha zaman ayırman iyi olabilir. 😇
Normal ayaklar sesi yere çok iletiyor ve bu sesin her yere yayılmasını sağlıyordu. Bu damper çok işe yaradı. Artık titreşimi ve sesi yere iletmiyor. Kablolama normalde pek kötü değil sadece fişi taktığım kablolar ters tarafa yetişmediği için bu şekilde yapmak zorunda kaldım. Yakında elektrikçiden kablo alıp onu da düzelteceğim.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı