Enver Paşa neden çok seviliyor?

Makaleler
13
İyi Sosyaller. Bayağıdır kafama takılan bir konu var. Enver Paşa başarısız olmasına rağmen, neden bu kadar çok seviliyor? Çok bilge gördüğüm eski bir tarih hocam bile koyu ittihatçı ama ben tam anlamıyorum bunu. Cesur ve Yiğit bir komutan olduğunu ama Atatürk gibi askeri bir deha olmadığını düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?

Dostum İngilizler Osmanlı'yı bölmeyi planlıyordu. İngilizlere karşı savaşmamız zorunlu. Onlara karşı birlikte savaşıp destek alabileceğimiz tek ülke Almanya olduğu için Almanlar ile savaşa girmek zorunlu bir senaryo.

Son düzenleyen: Moderatör:
Basra meselesini unutmuşum. Basra meselesi biz daha katılmadan 2 hafta öncesinde işgal kuvvetleri Basra'ya yollanıyor.

Osmanlı'yı bölmek, daha önce planlanmıştı, bu doğrudur ama fiili bir işgal, savaş öncesinde değildi.
Bunun tersini söylemedim zaten ve doğru.
Basra meselesini unutmuşum. Basra meselesi biz daha katılmadan 1 hafta öncesinde işgal kuvvetleri Basra'ya yollanıyor.
Savaş başladıktan birkaç ay sonrası. İstanbul işgali de savaş bitiminden 2 gün sonradır.

İstanbul işgalini demiyorum dostum boğazların abluka altına alınmasından bahsediyorum. 1 Eylül 1914 tarihinde Winston Churchill Osmanlı'ya karşı saldırı planı hazırlatmış ve bu doğrultuda boğazlardan çıkacak her geminin batırılması kararlaştırılmıştı, özellikle sığınan Alman gemileri.

Sen işgali söylüyorsun ben işgal kuvvetlerinin yollanmasını. İşgal kuvvetleri biz daha savaşa girmeden 15 gün önce yola çıkarılıyor. Musul Meselesi Kronolojisi'nde; 15 Ekim 1914'te yola çıktığını, 25 Ekim 1914'te Basra'ya vardığını belirtiyor. Osmanlı 30 Ekim'de savaşa giriyor.

Evet, bu da doğrudur ama bir işgal yok yine ortada. Hatta Yavuz ve Midilli olayı da var abluka sırasında. Ayrıca Eylül 1914 dediğiniz tarih, yine harbin başlangıcından sonraya denk geliyor.

Evet, bu da doğrudur ama bir işgal yok yine ortada. Hatta Yavuz ve Midilli olayı da var abluka sırasında. Ayrıca Eylül 1914 dediğiniz tarih, yine harbin başlangıcından sonraya denk geliyor.
Evet, bizim için başlangıç tarihi değil ama. Barışta olduğun ve saldırmayacağız dediğin bir ülkeyi öncesinde bölüşüp savaş sırasında da sınırına işgal kuvvetleri yollaman aslında durumu gösteriyor.

Ayrıca biz savaşa girmeden tam 4 ay önce de içimizden büyük bir Ermeni devleti çıkarma projesi paylaştılar.

Türk Tarih Kurumu'na göre Osmanlı, 11 Kasım 1914'te savaşa giriyor.
Reval Görüşmeleri, 1908'de olmamış mıydı? "Saldırmayacağız" gibi bir durum yok o zaman. Bu arada neyi kanıtlamaya çalışıyorsunuz? İttihatçılar olmasaydı, yine de savaşa gireceğimizi mi? Eğer öyleyse, bu yanlış. Çünkü İTC olmasaydı, birçok şey farklı olacaktı ve İtilaf'larda farklı şeyler düşünebilirlerdi. Çok farklı olabilirdi belki de her şey veya benzer de olabilirdi. Bunu bilemeyiz, bir kesinlikle konuşamayız.

İngilizler ile yapılan ittifak görüşmelerinde Rusların baskısıyla Osmanlı tarafsızlığa zorlanıyor ve İngilizler tarafından güvence veriliyor. Fakat aynı zamanda Osmanlı topraklarını bölüştürüyor. Siz okuduğunuzu anlamıyor musunuz? Yoksa işinize mi gelmiyor anlamadım. Osmanlı savaşa 29-30 Ekim saldırıları sonucu 30 Ekim'de Rusların ilanı ile savaşa giriyor. Senin attığın şey Osmanlı'nın onlara resmiyette savaş ilan etmesi.

Reval'den zaten haberi vardı Osmanlı'nın. Güvenceye inandıklarını sanmam. Rus savaş ilanı da 2 Kasım 1914'tür. 30 Ekim değildir. Osmanlı'nın da 11 Kasım 1914'tür. Ayrıca saçma bir şeyi kanıtlamaya çalıştığınızı da ekledim. "Olsaydı, olmasaydı" gibi şeyleri kanıtlayamayız. Kesinlik ile konuşulamaz. İTC'nin olmaması demek, birçok darbenin olmaması ve birçok olayın da olmaması demek. "İlla girerdik biz bu savaşa" diyemeyiz yine.

Hayır İttihatçılar yerine 2. Abdülhamit'in çok sevdiği İngiliz Kamil Paşa ve onun yanındakiler olsa savaşa girmezdik yine 2. Abdülhamit döneminden aşina olduğumuz savaşmadan toprak kaybetme durumuna geçer böylece Kurtuluş Savaşı bile göremeyebilirdik.

30 Ekim'de nota veriliyor, 2 Kasım'da ilan ediliyor evet. Fark nedir? Biraz daha tarih ilerletseniz 1 ay öncesinden işgal kuvvetleri yollanmış olacak yani.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…