Epic Games Store 5 yıldır kâr edemiyor

Kimse kusura bakmasın ama Epic Games şu anki haliyle Steam'in tırnağı bile olamaz.
Bir kişinin amacı etliye sütlüye karışmadan oyun oynamaksa Epic Games'le de işi olur. Ama kişi biraz şamatacıysa Epic ona sıkıcı gelir. Steam forumlarında, oyun incelemesinde saçma sapan zirzopluk yapmak bazıları için oyun oynamaktan daha önemli.

Son düzenleyen: Moderatör:
Amacı etliye sütlüye karışmadan oyun oynamak olan birinin Epic Gamesle de işi olur. Ama kişi biraz şamatacıysa epic ona sıkıcı gelir. Steam forumlarında, oyun incelemesinde saçma sapan zirzopluk yapmak bazıları için oyun oynamaktan daha önemli.
Steam'in Topluluk sayfasında, inceleme bölümlerinde takılan biri değilim ben. İlgimi çeken şey, Steam'in diğer özellikleri. Topluluk Pazarı, Profil oluşturma, Cloud Save, Uygulama hızı vs. gibi milyon tane güzel özelliği var Steam'in.
Ucuz oyun olmadığı sürece Epic Games'in yüzüne dahi bakılmaz.

Epic'i bilmem de biz çok kar ettik. Bir de karşında Steam gibi bir rakip varken bedava oyun vermek seni kara geçirmez aslında, ne yapmaya çalışıyorlar anlamış değilim pek. Bedavayı oradan, parayla olanı da Steam'den alıyor milet. Başlatıcı tasarımı değişip islevsellik artmalı. Ek olarak Steam gibi pazar, oyunlara dair inceleme yapabilme özellikleri gelmeli. Epic özel AAA oyunlar da gelebilir belki ama DRM güçlü olmalı ki ilk günden korsana düşmesin. Şimdi böyle saf saf öneri yazıyoruz ama bedava peynir fare kapanında olur misali bedava oyunlarla milyonlarca kişinin kisisel bilgilerine erisiyorlar belki de onları kullaniyordır veya satıyorlardır sonuçta 5 yıldır bu işi karsız yapiyorsan tek gelir kaynağın oyun satışı değildir.

DRM güçlü olmalı ki ilk günden korsana düşmesin.
Bu konuda katılmıyorum. Ki zaten orijinal oyun oynayanların da çoğunun katılmadığı bir düşünce bu. Çünkü DRM koruması= sistemi daha fazla yoran ve optimizasyonu daha bozuk bir oyun demek. Bu benim havadan attığım bir şey de değil. İnternetten bakabilirsiniz. DRM koruması olan oyunların bir çoğunun korsan sürümü orijinal sürümden daha iyi çalışıyor. Ki zatne Empress işe el atarsa 1 ay bile sürmüyor o oyunun korsana düşmesi. Öte yandan Sony bize gösterdi ki DRM koruması olmayınca herkes korsana da yönelmiyor. God of War, Spider-Man, Last of Us gibi Playstation özel oyunlar PC'ye geldiğinde DRM olmamasına rağmen satış başarısı elde edebildi.

Threads'in ilk çıktığı zamanı hatırlayın, çok büyük bir hype ile çıktı ve herkes X(Twitter) bitti artık diyordu ama o işler öyle olmuyor. Twitter kullanıcısını kaybetmedi ve Threads ilk günki popülaritesinden çok uzak. Eğer ciddi bir rakibiniz varsa ciddi adımlar atmak zorundasınız, bu işler şirket değeriyle olmuyor maalesef.

Şirket 2027 yılına kadar bir kar beklemiyormuş zaten. Sektörde yer etmek kolay değil. Kendi planları.
Uzun süre kâr etmeyi beklemiyoruz tarzı bir açıklama olduğunu ben de hatırlıyorum fakat kaç yıllık bir kâr edememe beklentisi vardı onu hatırlamıyorum.

Bu konuda katılmıyorum. Ki zaten orijinal oyun oynayanların da çoğunun katılmadığı bir düşünce bu. Çünkü DRM koruması= sistemi daha fazla yoran ve optimizasyonu daha bozuk bir oyun demek. Bu benim havadan attığım bir şey de değil. İnternetten bakabilirsiniz. DRM koruması olan oyunların bir çoğunun korsan sürümü orijinal sürümden daha iyi çalışıyor. Ki zatne Empress işe el atarsa 1 ay bile sürmüyor o oyunun korsana düşmesi. Öte yandan Sony bize gösterdi ki DRM koruması olmayınca herkes korsana da yönelmiyor. God of War, Spider-Man, Last of Us gibi Playstation özel oyunlar PC'ye geldiğinde DRM olmamasına rağmen satış başarısı elde edebildi.
DRM'nin sistemi yordugu bir gerçek özellikle Denuvo, cracklenen oyunları için zaten cracklendi bari alanlar sistemi ekstra yormadan oynasinlar diye DRM'yi kaldiran güncelleme atmışlardı diye hatırlıyorum hatta. Aslında tam olarak söylemek istediğim kırılma zorlaşsin herkes mecbur alsın değildi. Elbette kaliteli olsun ki herkes almak istesin orası ayrı ama aynı zamanda online versiyonu veya diğer oyuncularla online olarak etkileşimli bir AAA oyun olursa hem DRM'yi kullanıcıya yedirmis olursun hem de oyuncuların son yıllarda en çok ilgi gösterdiği çevrimiçi etkileşimli bir oyun olmuş olur.

Epic'in ücretsiz verdiği bir oyunu, Epic Games hesabı oluşturarak almak yerine, Steam indirimlerinde Steam kütüphaneme eklemem, bunun dışında Epic timed exclusive çıkan oyunların da Steam üzerinde satışa sunulmasını beklemem sanırım şaşılacak bir durum değildir.

Bir kere bile Epic Games'in hesap oluştur sayfasına girmedim.

Valve, Steam platformunu yıllar içinde çok iyi bir şekilde oturttu. Bugün Steam'i free-to-play ya da ücretli olarak kullanan kimse kökten Epic tarafına geçmeyecektir. Bu da Steam'in oturaklı bir platform olmasından dolayı.

İster yalnızca ücretsiz oyun sahibi olmaktan hoşlanın, ister profiliniz için rozet oluşturmak ya da profil vitrini oluşturmak olsun, Steam herkes için bir şeyler sundu zamanında. 2013 Noel'inde, Left Dead 2 oyununu ücretsiz olarak dağıtmıştı. Bunun dışında yıllar içinde aldığım bir sürü ücretsiz oyun da oldu.

Valve için artık ücretsiz oyun dağıtmak bir şey ifade etmez. Zamanında kendine bir kitle yarattı. Epic için aynısı söz konusu olmayabilir. Eğer gerekiyorsa, Epic kendine daha fazla kullanıcı çekmek için ücretsiz oyun vermeye devam edecektir. Ancak bir platformu kullanan, kökten kalıcı olarak diğer platforma geçmeyecektir. Epic kullananların ''ben artık kalıcı olarak Steam'i bırakıyorum'' demeyecekleri gibi.

Rekabet yalnızca tüketiciye yarar. Epic Games kullanıp ücretsiz oyun sahibi olan arkadaşlara da afiyet olsun.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı