Erzurum Oyunu Linçleniyor

Böyle devam etsin bundan hoşlananlar. Artık bir Türk yapımcı bir oyun yapmaya kalkarsa başına neler geleceğini öğrenmiş oldu .Herkesin eline sağlık.
Özgün bir oyun yapana kötü de olsa kimse bir şey demez. Sağdan soldan asset çalıp "eMeK vAr mOrUk" diyip bir de din sömürüsüne başlarsan o zaman linçlenirsin. Bu kadar basittir.
 
Jahrein oyunun puanı kendi verdiği yorumdan küçük de olsa düşmemesi için t**k geçme yorumu yazdı. Tabi olay puan düşmemesi değil yine t**k geçme. Ama oyunun yapımcısı ''Ben bir hata yaptım, hatamı kabul ediyorum.'' diyebilirse herşey son bulacak. Belki insanlar linçlemeyi de bırakacak.
Adamın hatasını kabul etmesi için düzgün bir dille söylemen lazım yapici. Yıkıcı eleştirerek değil.
Oyuna kopyala yapıştır diyen arkadaşlar için söylüyorum. Ben Jahrein'i izlemem, yayını da izlemedim. Geliştiricinin yorumundan yola çıkarak konuşacağım.

Şimdi Jahrein anladığım kadarıyla herkesin içinde oyunu linçleyip, iade etmiş. Arkadaşı 1 haftada yaparım demiş. Jahrein herkesin içinde oyunu linçlemek yerine "Bak burayı böyle yapsaymışsınız daha güzel olabilirmiş" gibi yapıcı eleştiriler yapması gerekiyordu bence. Kendimde oyun yapımının içindeyim, game jamler için yaptığım oyunlarım var bu konuya birazda olsa hakimim. "getir ben bu oyunu 1 haftada yaparım len aq", gibi sözler sarfetmekle olmuyor o işler. Hayatında hiç kod hatasıyla cebelleşmiş mi saatlerce sorarım buradaysa. Jahrein'in ve arkadaşının yaptığı ayıp bana göre. Sonuçta çok kötü de olsa bir emek var. Bu emeği hiçe sayıp linçleyemezsiniz. Ama yapıcı eleştiriler ile oyunun gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Yapıcı eleştiri yapmak her zaman insanları ileriye götürmüştür. Şöyle düşünelim bir proje ödevi yaptınız 1-2 ay uğraştınız. Sonunda hocaya verdiniz olmamış bu dedi, tüm sınıfın önünde sizi azarladı. Çok kötü hissedersiniz kendinizi öyle değil mi? Ama hoca azarlamak yerine "Burayı böyle yapsaymışsın iyi olurmuş, şuraya şunu eklesen daha güzel olabilir" gibi cümleler kurarak yapıcı eleştiri yaparsa siz kendinizi kötü hissetmeden, gururunuz, kalbiniz kırılmadan o projeyi daha iyi yerlere getirebilirsiniz. Ben böyle düşünüyorum.
(.)
 
Erzurum adına tek referansı kar fırtınasından başka bir şey olmayan, farklı coğrafyadaki özellikleri tamamen gerçeklikten koparak kopyalanmış bu oyunu bir yabancı "Erzurum" adıyla çıkarsaydı yapımcıyı savunanlar yine savunur muydu? Bu kadar özensiz, plansız ve tek amaç güden (alıp iade etmeye üşenenlerden para cukkalamak) oyunu bir yabancı yapmış olsa edilmeyen küfür kalmazdı ülkemizi yanlış lanse ediyorlar diye.

Oyuna bakıyorum, 1 cami birkaç tane de ev var. Başka ne var? Hiç... O caminin ve bayrağın oraya konma nedeni belli, bu toplum değerlerini "sömürmek" üzerine iş planı yapanlara zerre sempatiyle bakamıyorum. Doğru düzgün bir yerleşim yeri yapılmış mı? Hayır. O zaman o caminin orada işi ne? Dünya planlaması diye bir şey bile yapılmamış, amaç da o değil zaten. Kutup ışıklarından tut Erzurum'u yansıtan soğuk kış hariç tek bir gerçeklik yok.

Doksanlarda yaşamıyoruz, 2020'li yıllara geldik. Bazı şeyleri sen yapamıyorsan bile gayet cüzi fiyatlara yaptırabiliyorsun, oyununu doğru düzgün çıkarırsan satış gelirleri senin giderlerinin kat kat fazlasını sağlıyor zaten. Ekip küçük diyebilirsin, maddi durumumuz yeterli değildi diyebilirsin, böylece destek isteyebilirsin. Sen oyunu tek bir amaçla yapıp, cami ve bayrak koydum o yüzden beni savunacak kitle de var diye plan yaparsan bunda art niyet var demektir.

Yapımcı iyi niyetli olsa zaten oyunu bitmiş diye piyasaya çıkarmaz, projem bu ve tamamlamak için kaynak lazım diyerek erken erişimdeyken destek ister. Kısa sürede de çok iyi miktarlarda bir fon sağlanır oyuncular tarafından. Bu fonla neler yapabilirsin? Mesela seslendirme mi lazım? Zaten bir sürü seslendirme hizmeti veren grup ve kişi var. Hikaye mi lazım? Bir sürü kişinin uygun fiyatlara olay örgüleriyle birlikte satmaya çalıştıkları hikayeleri var. Mekanikler için yardım mı lazım? TaleWorlds diye bir şirket var ülkede, yine uygun miktarlara anlaşma yapılabilir. Programcı açığı mı var? Türkiye şartlarında o gelecek döviz fonuyla birilerini rahat bulursun. Grafik için destek mi lazım? Sen bunları yaparak iyi niyetini gösterirsen yurt dışına yapıp kazandığımız paranın kat kat daha azına destek olabilecek benim gibi en az 6-7 kişi daha tanıyorum.

Kısacası oyunu yapan kişinin iyi niyetli bir yaklaşımı yok ki eleştirenler de iyi niyetli yaklaşsın konuya. Geliştiricinin amacı bir oyunun rezil bir kopyasını yapıp, oyunu alıp da iade etmeye üşenecek 20-30 bin kişiden gelen parayla önüne bakmak. Zaten oyunda bayrak ve cami var, değer sömürüsünü de yapmış. Koruyacak kitleyi baştan hazırlamış ve verdiği cevap bile bunu net şekilde gösteriyor.
 
Cyberpunk oyununa herkes laf etti yapımcı oyunun kötü halde olduğunu ilerleyen güncelleyeceğini söyledi.
EA'e artık online oyun yapmayın hikayeli oyunlar çıkarın denildi özür dilediler Jedi Fallen Order çıkardılar.
Indie oyunlarda sürekli community ile iş birliği halinde olan yapımcılar var.
Bu tarz insanlar bazı duyguları sömürerek yaptığı kopyalamasyon işten para kazanmaya çabalıyor.
Kimse kusura bakmasın ama oyun gerçekten iyi değil ve kalitesiz bir çakma.
Yapımcı bunu bilerek emek vermeden çıkarıp insanları sömürmeye çalışan bir insan.
İnsanların eleştirisini kaldıramayıp hakaret edercesine savunma yapması ayrı bir mesele.
Yazık olan bir sürü güzel Indie oyun yapımcımız var yaptıkları şaheser oyunlar var.
Ama kimse onlara dikkat etmiyor bu tarz saz çalan kopya işlerle vakit kaybediyorlar.
 
Jahrein %100 haklı. Yapımcının bir oyuna bakması lazımdı. 1 cami arkaya saz koyup oyun yapılmaz yapıyorsanız da böyle eleştiriyi hak ediyorsunuz. Batunun 1 haftada yaparım demesi hakkında bu oyun gerçekten 1 hafta içinde yapılır. Bir abimiz 6 dakikada zemini hazırlıyordu birazcık hızlandırılmış desek 20 dakikada zemin hazır.
 
Jahrein'in dün akşamki yayınını izledim güzel bir yayındı kendisinden nefret eden kişiler ile discord kanalından konuştu ve bazı geçmişte yaşanan olayları anlattı. Jahrein'in kitlesi hakkında bilip bilmeden yorum yapanlar çok, onlara uymayın bütün yayıncıların kitlesinin içerisinde toxic vardır ama bunu genelleme açısından söylemek yanlış. Dün mesela bir kişi uWu yazmanın kızlar ile dalga geçindiğini sanan bir çocuk vardı. Olayları bilmeden sallamakta iyi olan bir topluluğuz ama oysaki olayları bilinse bunların hiçbirisi yaşanmazdı. PintiPanda'yı severim ama bu Erzurum hakkında aynı düşüncede değilim, jahrein bütün oyunları kötülemiyor kötü olana kötü iyi olana iyi diyor. Jahrein oyunu ağır eleştirmiş diyenler var adam zaten oyunu över de gömer de yani buna kimse karışamaz. Yapımcının din dersi vermesi çok yanlış bir başkasına yapılsaydı aynı tepkiyi verirdi. Kimseyi sevmek zorunda değiliz ama hakaret etmekte çok yanlış sevmiyorsan izleme bu kadar basit.
 
Jahrein %100 haklı. Yapımcının bir oyuna bakması lazımdı. 1 cami arkaya saz koyup oyun yapılmaz yapıyorsanız da böyle eleştiriyi hak ediyorsunuz. Batunun 1 haftada yaparım demesi hakkında bu oyun gerçekten 1 hafta içinde yapılır. Bir abimiz 6 dakikada zemini hazırlıyordu birazcık hızlandırılmış desek 20 dakikada zemin hazır.
1 gün geçti bekliyorum 6 gün sonra elinde adam akıllı oynanabilir oyun olsun tamam diyeceğim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı