Çözüldü Escape from Tarkov deneyimi RX 570 OC sistemle veya yenisi ile nasıl daha iyi hale getirilir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Katılım
25 Mart 2024
Mesajlar
20
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba.

2019 şubat ayında İtopya hazır sistemlerden mevcut bütçem olan 3500 TL ile hemen aşağıda sıralayacağım sistemi satın almıştım.

Sistem özellikleri;
  1. - AMD Ryzen 5 2600 altı çekirdek 3.40 GHz işlemci (stok fan),
  2. - ASUS ROG STRIX Radeon RX 570 OC 8G ekran kartı,
  3. - ASUS Prime B450M K AMD AM4 DDR4 Micro ATX anakart,
  4. - Corsair Vengeance LPX 8 GB (1x8GB) 3000MHz CL16 1.35v DDR4 RAM ( tek slot),
  5. - Markasını hatırlayamadığım 600 watt Power Supply.

Öğrenciliğimin bitiş dönemine doğru aldığım sistemimle bunca yıldır, LoL, Valorant, CS:GO, sid meier's Civilization VI, Knight Online, Rise Online ve benzeri birçok oyunda bana tatlı deneyimler yaşattı. Ara ara AutoCAD, TIA Portal, Studio 5000 ve Visual Studio gibi programlarla da mevcut bilgisayarda hatırı sayılır projelerimi yürüttüm. Bu süreçte sistemimin çok çok iyi bir sistem olmadığını bilerek, sistemimi yormamak adına grafik ihtiyaçlarımı genellikle en fazla orta ayar seviyesinde kullandım.

Yaklaşık 2 ay önce çok heveslenerek aldığım EFT oyununu oynamaya başladığım ilk günden beri 1080p çözünürlükte mümkün olan en düşük diğer ayarlarda yaklaşık 59-65 FPS arası gidip gelmekteyim. Bunun yanında istemciden oyunu başlata tıkladığımda kısa bir süre donarak lobiye giriş, maç aramada büyük oranda ekranda takılma, maç bulununca haritaya girerken ilk 30 saniye takılma ve donma problemleri yaşıyorum. Oyun mekaniklerini iyi çözememiş olduğum için sürekli eşya kaybedip ölmem de cabası.

Her şey bir yana bazen Lost connection hatası ile haritaya giremediğim zamanlar oldu. Buna istinaden sorunu öncelikle internet sağlayıcımda aradım ve 50 Mbps'den 1000 Mbps fibere geçtim. Hatanın devam etmesi sebebi ile internette çözüm arayışlarına başladım, forumda da birçok konu okudum açıkçası. İşimi görenlerden bir tanesi şimdi aşağıya yazacağım kodları CMD ile denemek oldu.

  1. CMD'yi yönetici olarak açıp "ping prod.escapefromtarkov.com -f -l 1500" yazarak gelen cevaba göre ping gönderdiğim ya da aldığım bu adresle aramdaki veri akışını test ediyorum ve eğer 1500 yeterli değilse 1400-1300-1200 gibi daha düşük değerler de akış mevcut mu buna bakıyorum.
  2. Daha sonra akışın mevcut olduğu paket miktarını şu kod ile anladığım kadarıyla sabitliyorum, "netsh int IPv4 set subinterface "network_ag_adim" mtu = 950 Store = persistant".
Burada mtu = 950 değeri başlarda 1400 civarında işimi görüyorken 2-3 günde bir oyuna giremedikçe düşürdüm ve birkaç hafta içerisinde 950'ye kadar düştü. Eğer böyle devam ederse de belki ileride bir gün oyuna giremeyeceğim. Bunun çözümünü şu an bilmiyorum ama oyunun galiba ön bellek bilgilerini ara ara silmem gerekiyor, ya da kullandığım Superonline internetimin yurt dışındaki sunuculara veri aktarırken yetersiz kalıyor ve benim exitlag programını kullanmam gerekiyor olabilir. Yeterince net araştırma fırsatım olmadı.

Gel gelelim sistemimin bazı ısıl tepkilerine;
  1. İşlemcim maç bulma aşamasında 60 derecelerde ısınmaya devam edip oyun orta ve sonlarında 78 derecelere kadar ısınıyor ve hemen baç bitiminde 60 derece ısılara kadar kademeli ve hızlı olarak düşüyor. Ek bilgi termal macunu yenileyeli 3 ay olmuştu.
  2. Ekran kartım 48 derecelerde başlayıp, en yüksek 75 derecelere kadar ısınıp tekrar maç bitiminde güzel güzel 55-60 derecelere hemen soğumaktadır.
  3. RAM bilgilerine bakmayı unutmuş olsam da 8 Gigabyte tek slot RAM'in ihtiyacımın altında olduğunun bilincindeyim.

Sorum / sorularım siz değerli forum kullanıcılarına şunlardır;
  1. Benim ihtiyar artık bu tür aktiviteler için yaşlı mı kalıyor?
  2. Hangi bileşenleri güncellemeliyim? Ya da güncelleme gerçekten şart mı?
  3. Paket kaybından kaynaklı olduğunu düşündüğüm (yukarıda bahsettiğim mtu = 950 olayı) Lost connection problemimi nasıl çözerim?
  4. İhtiyarı rafa kaldırırsak yerine bana EFT oynatacak ne alayım (şu anlık tahmini bütçe 40-45k TL diyebiliriz)?
Cümleten hayırlı ramazanlar, iyi sosyaller.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Kanka EFT zaten çok sıkıntılı bir oyun optimizasyon açısından, deneyimlerin varsa biraz bile ses kasma olayı tamamen yanlış çalışıyor, bende i3 12100F ve 2060 Ventus makine var akıcı bir şekilde oynuyorum yüksek ayarlarda ama o oyunun yüksek ayarı bile çamur gibi. Henüz oyun tam sürüm olmadığı için tam anlamıyla uygun bir sistem toplaman zor EFT için.
 
Alfa sürümü çıkalı 8 seneyi geçmiş oyunun ve geçtiğimiz günlerde oyun içi kozmetik ürünlerini satışa çıkardı sanırım Battlestate. Bu optimizasyonlar bunca yıl düzenlenmemiş ise bir daha düzenlenmez zaten biz elimizdekine ne yapabiliriz onu merak ediyorum çünkü lost connection problemi dışında oyunu düşük grafikte oynarken bile çok keyif alıyorum.

Okuyan okumayan herkese tekrar merhaba,

Temelde 2 problemim vardı, diyebilirim;
  1. EFT oynarken paket kaybı sonrası connection lost hatası alıp oyundan atılmam,
  2. Low grafik ayarlarında sistemimin ara ara takılması,
1-) Birinci sorunum kesinlikle internet servis sağlayıcımın oyunun yurtdışı serverlarına bağlanırken düzgün bir routing(yönlendirme) yapamamasından kaynaklanıyordu. Çünkü Download speed 1000 Mbps, Upload speed ise 50 Mbps idi. Öncelikle paketleri CMD üzerinden manuel olarak bölerek geçici bir çözüm denedim ama paket kaybım artarak devam etti. Bende biraz araştırarak insanlar VPN, statik IP kullanma gibi çözümlerini gördüm. VPN için "Exitlag" isimli programın trialini kurdum ve 1500 mtu üstü değerlerde cayır cayır kayıpsız oynadım. Sanırım 5 Dolar ödeyip "Exitlag"'ın yıllık versiyonunu satın alacağım.

2. Exitlag çözümünü önerek kişi Torwak ağabeyimizdi. Yıllar önce videosunu çekmiş. Buna istinaden bende acaba grafik ayarları içinde öneris ivar mı diye kanalını inceledim ve evet vardı. Oyunun içerisinde bazı ayarları asla belli seviyeden aşağı düşüremiyorsunuz. Torwak ağabeyimiz bu ayarları "Graphics.ini" dosyasından manuel olarak nasıl oyunun izin verdiğinden daha aşağı çekeriz ekran kartımız ve işlemci özelliklerimize göre nasıl konfigüre ederiz anlatmış.

Sonuç olarak 29.03.2024 itibarı ile "Exitlag" ile paket kaybı yaşamadan, oyunun grafik ayarlarını "Graphics.ini" dosyasından oyunun izin verdiğinden daha fazla değiştirerek, RX570 Ekran kartı ve R5 2600 ile neredeyse hiç donma, takılma veya kasma olmadan oynayabiliyorum.

Yeni bilgisayar alıp sistem güncelleme fikri ise şimdilik 1 yıl sonrasına ertelenmiş tatlı bir hayal olarak kaldı. Çünkü ihtiyar hala belli ayarlarda iş görüyor.

İhtiyacı olanlara yardımı olması dileği ile iyi sosyaller.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı