Eski araçlarda otobanda piston kapatmak mümkün mü?

Ella Freya

Megapat
Sosyal Tayfı
Katılım
10 Haziran 2016
Mesajlar
8.845
Makaleler
14
Çözümler
17
Yer
Ötüken
Genelde Alman gruplarında var bu. Mesela 760Li belli bir throttle alana kadar 6 silindir çalışıyor, 6 tanesi yatıyor. 12 silindir 600HP araba 10 litre yakıyor sadece. Seat Leon Eco olanlar 4'den 3 pistona düşüyor diye biliyorum.

Mesela Opel Vectra B diyelim. V6 olan modeller şehir için 10 litre civarı yakıyor. Otobanda 6-8 arasına düşüyor. Şimdi ben yazılım ile otomatik veya manuel şekilde 3 pistonunu kapatsam bu pistonların kaybettiği basınç ve pistonların kilogram ağırlığı diğer çalışan pistonları nasıl etkiler? V6 motorların çalışma sırası 1-2-5-6-4-3 ya da 1-4-5-6-2-3 şeklindedir. Aşınma döngüsünü homojen hale getirmek için yazılım sürekli bu iki sıralamayı aç kapa yaptıkça değiştirecek. Böylece aynı pistonlar sürekli aşınma görmeyecek.

Yazılımsal olarak bu mümkün ateşmeyi ve bujiyi kapatabiliriz ama sonrası için ne olur?
 
Seat leon eco olanlar 4'ten 3 pistona düşüyor diye biliyorum.

Volkswagen araçlarda 2 piston kapanıyor diye biliyorum, Seat modellerde böyle galiba. Eski araçlarda ben böyle bir sistem duymamıştım, belki deneyenler olmuştum.
 
Silindir kapatmanın nasıl calıstıgını arastirin önce dediğinizin mümkün olmadigini anlayacaksiniz. Silindir kranktan kapaniyor ateslemeyi keserek degil.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Volkswagen araçlarda 2 piston kapanıyor diye biliyorum, Seat modellerde böyle galiba. Eski araçlarda ben böyle bir sistem duymamıştım, belki deneyenler olmuştum.
Belli bir şartı sağlayınca 4 pistonsa 2'ye düşürüyor. Bir hız veya devir olması lazım şartın.
 
Silindir kapatmanın nasıl calıstıgını arastirin önce dediğinizin mümkün olmadigini anlayacaksiniz. silindir kranktan kapaniyor ateslemeyi keserek degil.
Baktım, bazılarında da valflerin oraya pim sistemi yerleştirerek yapılıyormuş.

Benim elimden gelebilecek tek şey yakıt akışını ve ateşlemeyi kapatabilmek olur.

Google'dan bakınca tam 10 sene önce bu düşünülmüş, dünya küçük :)


Hatta benim bahsettiğim araç motoru V olduğudan bu işin olma ihtimali daha da kolay.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı