Eski bilgisayar nasıl sunucu yapılır?

Ben başlık ve soruya göre iki şey anladım.
Başlığa göre evdeki eski bilgisayarı sunucuya çevirecek ve onda iş görecek. Bunun için forumda da birkaç kez belirttiğim güzel bir ev sunucusu kurma rehberi video serim var, şu linkten ulaşabilirsiniz: https://youtube.com/playlist?list=PLkinkJ9vcYJ_reRMS57JBkvz_i35-kYoi
Sorulan sorudan anladığım ise evdeki eski bilgisayarını oyunları için ayrı bir depolama olarak kullanmak istiyor, GeForce NOW değil. Oyunları eski bilgisayarına indirecek ve ana bilgisayarına indirmeyecek, ana bilgisayarından oynamak istediğinde eski bilgisayarındaki kopyayı ana bilgisayara aktarmak istiyor. Böyle düşününce çok yavaş ve sıkıntılı bir iş gibi ancak merak etmeyin her şey localde işlendiği için bilgisayarın Max desteklediği upload/download hızına göre değişir, muhtemelen saniyede 100 MB kadar hızlarda iş yapar. Bunun için de lancache diye bir uygulama var ondan faydalanabilirsiniz. Uygulama kurulumu biraz karmaşık ancak YouTube'da güzel videolar var bu konu hakkında. Talep gelirse ev sunucusu serime ekleme yapabilirim bu konuyla ilgili de. Uygulama linki: LanCache.NET

@565148 son mesajını sonradan gördüm, dediğin şeyi bu mesajin ikinci kısmında anlatmaya çalıştım umarım işine yarar.

İkimizde aynı şeyi anlatmaya çalışmışız :D
 
Bence imkansız. Aşırı yüksek bir internet hızına sahip olmanız gerekiyor.
İşlem tamamen local sunucu üzerinden yapıldığı için hiçbir sorun olmaz. Aktarım hızı iki cihazdaki ethernet kartının hızına bağlı olarak değişir. Ev İnternetsiz ile 10mb download 5mb uploadiniz olsa bile iki cihazdaki kart da destekliyorsa (ki muhtemelen destekliyordur) saniyede 100mb gibi bir aktarım hızına ulaşabilir
 
Arkadaşlar evde eski bir bilgisayarım var ve depolama alanı neredeyse tamamen boş yeni laptopumda ise depolama alanı doldu ben oyunlarımı eski laptop a aktarıp o laptoptan yenisine indirmeden oynayabilir miyim anlık drop gibi sıkıntılar çıkar mı?
Sadece kendi bilgisayarımda kullanacağım.

Eski bilgisayarın özellikleri.
i5 M480 işlemci.
8 GB RAM.
250 GB SSD(daha sonra artırılabilir)
Windows 8.1

Yeni bilgisayarın özellikleri.
Ryzen 5 5500U.
8 GB RAM.
250 GB SSD(bunu arttırmayacagım şimdilik)
Windows 10.

Not: Bilgisayarlar Ethernet ile bağlı.

İçerisine WinRAR uygulamasını attım ve gecikmesiz açıldı ama oyunlarda öyle olur mu bilmiyorum.
Eski laptopa linux kurup oraya libraryi indirirsin sonra onu ftp serverına dönüştürebilirsin yada windowstaki steamlibrary folderını ftp serverı kuracak şekilde tanımlarsın.
Yeniden oyunları indirmem diyorsan: Rehber: Filezilla Server ile yerel host üzerinde FTP sunucusu oluşturmak
Steam library klasörünü ftp folderı olarak ayarlarsın ve steam kütüphane ayarlarından kütüphaneni ayarlarsın. Not: Oyunlar güncellemek için steam e eski laptopunda girip güncellemen gerekir.
Linux ile yapacam diyorsan da onu kendin keşfetmen lazım tek tavsiyem dietpi kullan.

Bence imkansız. Aşırı yüksek bir internet hızına sahip olmanız gerekiyor.
Gerek yok ki lokal modem hızı hariç gerisi önemli değil saniyede 10mb okuma görse yeter diye düşünüyorum. Tabi Cat 1 ethernet kablosu kullanmıyorsa :D.
 
Eski laptopa linux kurup oraya libraryi indirirsin sonra onu ftp serverına dönüştürebilirsin yada windowstaki steamlibrary folderını ftp serverı kuracak şekilde tanımlarsın.
Yeniden oyunları indirmem diyorsan: Rehber: Filezilla Server ile yerel host üzerinde FTP sunucusu oluşturmak
Steam library klasörünü ftp folderı olarak ayarlarsın ve steam kütüphane ayarlarından kütüphaneni ayarlarsın. Not: Oyunlar güncellemek için steam e eski laptopunda girip güncellemen gerekir.
Linux ile yapacam diyorsan da onu kendin keşfetmen lazım tek tavsiyem dietpi kullan.


Gerek yok ki lokal modem hızı hariç gerisi önemli değil saniyede 10mb okuma görse yeter diye düşünüyorum. Tabi Cat 1 ethernet kablosu kullanmıyorsa :D.
Doğru onu düşünemedim.
 
Dostum sanırım evindeki ikinci cihazı nas gibi kullanmak istiyorsun, yani lokal ağdan ana makine üzerinden ikinci makinendaki oyunları açmak. Bunu yapabilirsin bende şu an bu şekilde kullanmaktayım yer sıkıntısı yaşadığım için. Bunu yapabilmen için depolama olarak kullanacağın cihazın disklerini paylaşıma açıp gerekli izinleri yaptıktan sonra ana makinende Steam'i açıp ayarladan indirmeler bölümüne gelip ikinci cihazdaki paylaşıma açtığın diskleri Steam'e tanıtıyorsun. Böylece ağ üzerinden oyunlarını oynayabilirsin. Oyunların açılma hızı senin PC Ethernet portunun, Modem portunun (ya da arada switch varsa) ve kablonun desteklediği hız ile orantılıdır.
 
Benim sorum su eski bilgisayari depolama olarak kullansam iste icine Steam oyunlarini yuklesem ve calistirabilsem bunu nasıl yaparim?

İşlem tamamen local sunucu üzerinden yapıldığı için hiçbir sorun olmaz. Aktarım hızı iki cihazdaki Ethernet kartının hızına bağlı olarak değişir. Ev internetsiz ile 10 MB download 5MB uploadiniz olsa bile iki cihazdaki kart da destekliyorsa (ki muhtemelen destekliyordur) saniyede 100 MB gibi bir aktarım hızına ulaşabilir.

Islemi yaptim 500 Mbps hizlara ulasiyor fakat CS:GO'yu oyna buyonuna basiyorum Steam ile senkronize ediliyor diyor ve geri kapaniyor.
 
Eski bilgisayarındaki diskleri paylaşıma açıyorsun gerekli yetkilendirmeleri yaptıktan sonra (bunun için belli düzeyde ağ yapılandırma bilgin olması lazım YouTube'da temel anlatım videoları var) eski bilgisayarına Steam'i kur ve hesabınla giriş yap ve disklerinde Steam library dosyasını oluştur. Daha sonra ana bilgisayarına geç Steam'i aç "ayarlar>indirmeler>kütüphane klasörleri" tıkla ve açılan pencereden + tuşuna basıp paylaşıma açtığın diskleri ekliyorsun işlem bitmiş oluyor, artık ağ üzerinden oyunlarını ana makinenda açabilirsin hatta tek bir Steam hesabındaki CS:GO ile diğer makinelar ağ üzerinden bağlanıp LAN bağlantı ile bir çok hesap bağlanıp arkadaşlarınla evde oynayabilirsiniz.

Örnek olarak attığım resimdeki Z ve E diskleri ağ üzerindeki diğer cihazlardaki disklerdir.
 

Dosya Ekleri

  • ssSteam.JPG
    ssSteam.JPG
    73,5 KB · Görüntüleme: 51

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı