Eski BIOS modunda boota girilmiyor

garipbirey

Centipat
Katılım
25 Temmuz 2022
Mesajlar
12
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
RAM
Corsair vengeance LPX 8GB 3200
SSD veya HDD modeli
Kioxia Exceria LTC10Z480GG8 SATA 3.0 2.5" 480 GB S
Ekran kartı
Asus RX570 8GB OC
Anakart
Asus B-450M Dragon
İşlemci
AMD RYZEN 3 3100 4 Dual Core
Öncelikle anlatacaklarım orta uzunlukta olacaktır, o yüzden sabırla okuyup yardımcı olmaya çalışırsanız beni çok mutlu etmiş ve bu durumdan kurtarmış olursunuz. Kısaca olayı anlatayım, bir sorundan dolayı bilgisayara format atma kararı aldım. Bu konularda çok bir bilgim yok acemiyim, Windows kurulum aracı sayesinde flash belleğe dosyaları yükleyip Rufus kullanmadan basit bir format attım. Fakat attığım bu format sonucunda UEFI kurmamışım, yani şu anda baktığımda boot ayarı = eski olarak duruyor. Format atmadan önce ise UEFI'li haliydi. Durum böyle olduğu için şu anda bilgisayarı açtığımda karşıma çıkan ASUS yazısı ve altındaki boot için verilmiş olan tuş simgeleri vs hiçbirisi çıkmadan direkt olarak Windows'um açılıyorum. İnternetten yaptığım araştırmalara göre bu Fastboot gibi bir şeymiş.

Birçok farklı çözüm yöntemi gördüm, örneğin BIOS pilini takıp çıkartmak gibi vs, durumun bu şekilde devam etmesini istemediğimden dolayı bugün Rufus sayesinde flash belleğe bir Windows yüklemesi yaptım. (UEFI'li bir şekilde Windows kurmak için) fakat açılış ekranında herhangi bir yazı gelmediği için Boot'a ulaşamıyorum dolayısıyla formatı da atamıyorum. Yetiştirmem gereken işler var, bunu bir şekilde düzeltmek istiyorum. PC ile uğraşan kişilere emanet etmek son tercihim. Buraya kadar okuduysanız biraz karışık gelmiş olabilir. Kısaca olay şu, boot ayarı = eski olan ve başlangıçta BIOS'a girilmeyen bir Windows işletim sistemini yeniden formatlayıp eski haline getirmek istiyorum. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum, umarım hepiniz iyi bir gün/gece geçirirsiniz.
 
Çalışır yine diye düşünüyorum denesin bir.

Hocam denedimde, o dediğiniz yer gelmiyor maalesef.

Oyleyse pili çıkarıp biraz bekleyin ve geri takin. Default ayarlara dinecektir, ama dikkatli olun cunku CSM veya legacy BIOS ayari kapanabilir. Siz en iyiydi diski çıkarıp BIOS'a girmeyi deneyin.

Hocam ekte bıraktığım SSD'nin üstündeki kabloları mı çıkartacağım?
 

Dosya Ekleri

  • 20240401_014746.jpg
    20240401_014746.jpg
    88,5 KB · Görüntüleme: 11
Evet o iki kablo.
Tamamdır hocam, şu anda biraz işim var deneyeceğim. Bana yardımcı olmaya çalıştığınız için her ikinize de çok teşekkür ederim, sizi bilgilendireceğim. Eksik olmayın

Bu arada şunu da sormam lazım, söylediğiniz şey işe yararsa ve BIOS'a girmeyi başarabilirsem, oradan Fastboot'u mu kapatacağım?
 
Söylediğinizi denedim, fakat monitör hiç açılmadı. Sadece şu yazı geldi entering the Power saving mode shortly yazısı çıktı, fakat bunu normal karşılıyorum çünkü işletim sistemimde ne zaman böyle bir sorun olsa sürekli olarak monitörümden bağlantı alamıyorum. Hatta bu sorunu keşfettiğim zaman yani format attığım zaman bile bunu monitörümden değil, televizyon ekranına bağlayarak yapmıştım.

O yüzden yarın gün içinde televizyona bağlayarak söylediğinizi deneyip tekrar geri dönüş yapacağım.

Tekrardan selam, kasayı televizyona bağladım. Bunu yaptığımda gördüm ki ASUS yazısı ve F2 BIOS tuşu vs gibi gelen ekran gelmeye başladı. Ben işimi garantiye almak için, dün Rufus ile hazırladığım UEFI Windows 10 kurulumunu gerçekleştirdim. Bundan sonra ise boot kısmına girerek, Fastboot seçeneğini disabled yaptım. Gelin görün ki PC'yi kendi monitörüme bağladığımda o ASUS ekranı yine gelmemeye başladı ve yine direkt olarak Windows açıldı.

Sorunun monitörde olabileceğini düşünüyorum, çünkü ne zaman böyle bir durumla karşılaşsam her zaman televizyon ekranında çözüme kavuşuyorum. Monitörümün markası LG UltraGear 24GN65R-B 23.8. ve her açtığımda entering the Power saving mode shortly diyor, bundan hemen sonra ise Windows parola kısmı geliyor. Televziyon ekranında ise böyle bir durum yok, ek olarak HDMI kullanıyorum. DisplayPort kullanmamamla alakası olabilir mi bu konunun?

@Windows 11 Bükücü @eren28tr
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı