Çözüldü Eski Pentium sistemi çalıştırma

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
4
Yer
İstanbul-KKTC
Şimdiden özür dilerim, bugünlerde bu bilgisayar ile ilgili biraz fazla konu görebilirsiniz. 😁

Öncelikle sistemi dün açtım görenler görmüştür, işlemci soğutucusunu oturttum, bir de biraz kablolamayı düzelttim. Açmayı denemedim.

O bilgisayarı en son çalıştırdığımda içinde Windows 8.1 vardı, bir de en son açtığımın üzerinden yaklaşık 2 yıl oluyor. Çalışmadığı zamanda biraz upgrade edip ekran kartını HD 4350’den HD 6790’a çektim, öyle yaptıktan sonra hiç açmadım. Bir de işlemci değiştirdim.

Sistemde Pentium işlemci bulunuyor. (Yarın en geç 12.30’da kullanılabilir olması lazım!), Format atılmalı mı bilmiyorum ama atılırsa iyi olur, format atmayı bilmiyorum, şimdi kullandığım bilgisayardan Windows 10’u alıp eski bilgisayara yükleyebilir miyim? Yüklenebiliyorsa nasıl oluyor?

Bana yardım ederseniz çok mutlu olurum, şimdi Windows’u hazırlayıp içine yüklemeyi yarın erkenden yapacağım. Şimdiden teşekkür ederim. 😁

Çözüm
Hocam beni yarın idare etsin sonra zaman geniş, Linux deneyeceğim. Sadece yarın Windows 10 olarak çalışsın yeter. 😁
Tamam o zaman. İlk önce kendi bilgisayarınızda normal bir şekilde MBR şeklinde yazdırın çünkü eski bir bilgisayar UEFI desteği büyük ihtimalle yoktur fakat var ise USB'yi yeniden GPT şeklinde yazdırmanız gerekiyor. İsterseniz siz programları indirin ben size yapmanız gerekenleri anlatayım. @706143 bu arada iso dosyası hazır değil mi ?
İstediğiniz sürüm bir iso indiriyorsunuz ve anakart eski ise MBR şeklinde, yeni ise GPT şeklinde Rufus'tan yazdırıyorsunuz ve takıp kuruluma başlıyorsunuz. Bunları kendi bilgisayarınız varsa oradan yapabilirsiniz ve sistem eski ise 10 kurmak pek iyi olmayabilir bu yüzden 8.1 iso dosyası ile yaparsanız daha iyi olur.

Microsoft'un resmi sitesinden Windows 10'u indirip Rufus ile USB'ye yazdırdıktan sonra format atabilirsiniz. BIOS üzerinden atılması tavsiyemdir.
İstediğiniz sürüm bir ISO indiriyorsunuz ve anakart eski ise MBR şeklinde, yeni ise GPT şeklinde Rufus'tan yazdırıyorsunuz ve takıp kuruluma başlıyorsunuz. Bunları kendi bilgisayarınız varsa oradan yapabilirsiniz.

Büyük ihtimalle UEFI desteklemiyordur. Hatta Windows 10 yüklendikten sonra kapanmama durumu bile olabilir. Eski PC'lerde anakart desteklemediğinden dolayı PSU'yu manuel kapatmadığın sürece ekran kapalı şekilde PC çalışmaya devam ediyordu.

Büyük ihtimalle UEFI desteklemiyordur. Hatta Windows 10 yüklendikten sonra kapanmama durumu bile olabilir. Eski PC'lerde anakart desteklemediğinden dolayı PSU'yu manuel kapatmadığın sürece ekran kapalı şekilde PC çalışmaya devam ediyordu
O yüzden arkadaşa 2 seçenek sundum ve eski bir sistem ise 10 kurması mantıklı değil.

Açtığınız konuyu bulamadım, sisteminizin sorunsuz çalışıyor olduğunu varsayıyorum.

Bir USB belleği bilgisayara takın (en az 8GB önerilir). Buradan Windows Media Creation Tool' u indirerek çalıştırın. İstediğiniz ayarları yapın ve kurulum yerini USB olarak seçin. İşlem tamamlandıktan sonra BIOS üzerinden depolama üzerindeki tüm verileri kalıcı olarak silin (opsiyoneldir, HDD kullanılıyorsa bu işlem birkaç saat sürebilir). İşlem tamamlandıktan sonra sistemi yeniden başlatın, BIOS'a girin ve boot sıralamasında USB' yi ilk sıraya getirin, ayarları kaydedin ve sistemi yendien başlatın. Windows kurulum menüsü karşınıza gelecektir, kurulumu setup kurar gibi tamamlayın.

Eski sistemlerde USB'den Boot seçeneği yoktu. Çoğunda USB girişi bile yok. Sadece CD'den veya disketten olur. Bu antikalardan varsa elinde eski 5, 25" disket sürücü lazım.

Sistem zannettiğiniz kadar eski değil, USB girişi vesaire bulunuyor, sistemde HDD takılı birde. İki günlüğüne Windows 10 kuracağım, sonra Linux denemeyi düşünüyorum. Bahsettiğiniz Rufus felan hiçbirini bilmiyorum ilk defa yapacağım. Daha detaylı anlatırsanız sevinirim. 😁

Sistem zannettiğiniz kadar eski değil, USB girişi vesaire bulunuyor, sistemde HDD takılı birde. İki günlüğüne Windows 10 kuracağım, sonra Linux denemeyi düşünüyorum. Bahsettiğiniz Rufus felan hiçbirini bilmiyorum ilk defa yapacağım. Daha detaylı anlatırsanız sevinirim. 😁
Buradan Rufus - The Official Website (Download, New Releases) Rufus indirin ve sistem UEFI ise
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
bu şekilde USB hazırlayın, değilse MBR şeklinde yazdırın.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

@706143 Rufus' a gerek yok, Media Creation Tool ile aynı işlemi tek tık ile yapabilirsiniz. Rufus kullanmak isterseniz rehberler mevcut:

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı