Rehber Eski sisteme Windows 11 kurarken mavi ekran hatası - RTL8112L

Öncelikle herkese merhabalar. 2022 Eylül-Ekim aylarında ASUS P7H55M-LX anakartlı ve i3 540 işlemcili resmi olarak desteklenmeyen sistemime Windows 11 kurarken karşılaştığım hatanın çözümünü ararken epey zorlandığım için sizlerle paylaşmak istiyorum.

Windows 11 kurulumunda mor ekranlı kısmı geçtiğimizde Hizmetler başlatılıyor yazısından sonra sistem birden mavi ekran veriyor ve kurulum ilerlemiyordu. Mavi ekran hatasının açıklaması genellikle DRIVER IRQL NOT LESS OR EQUAL oluyordu. Uzunca araştırdıktan sonra sorunun anakartın dahili Ethernet çipinin sürücüsünden kaynaklandığını öğrendim. Ben de şimdi bu sorunla karşılaştıysanız sizlere bir çözüm yöntemi sunmaya çalışacağım.

İlk olarak Rufus ile Windows 11 sistem gereksinimleri atlanmış ISO dosyamızı yazdırırken Çevrimiçi Microsoft hesabı gereksinimini kaldırın seçeneğini işaretleyin. Çünkü kurulumdan önce Ethernet kablosunu bilgisayardan çıkarmamız gerekecek ve Microsoft hesabınızı internet bağlantısı olmadığı için giremeyeceksiniz. Mavi ekran sorunu muhtemelen Windows'un internet bağlıyken otomatik olarak anakartın dahili Ethernet sürücüsünün hatalı bir sürümünü indirmeye çalışmasından kaynaklanıyor ama emin değilim.

ISO dosyasını USB belleğimize yazdırdıktan sonra Realtek PCIe FE / GBE / 2.5G / 5G Ethernet Family Controller Software - REALTEK bağlantısından Win11 Auto Installation Program (NetAdapterCx) yazan seçenekteki sürücüyü solundaki mavi indirme işaretine basıyoruz.
1694460753584.png


Tıkladıktan sonra karşımıza çıkan sayfadan da mavi renkli Download File kutucuğuna tıklıyoruz.
1694460803843.png


Ardından sizden robot olmadığınızı doğrulamak için bir takım şeyler isteyecek. Bildiğimiz Captcha doğrulaması yani. Yaptıktan sonra Go! yazısına tıklıyoruz ve indirme işlemi başlıyor. Ben indirirken indirme hızı bayağı düşüktü. Bu sebeple sabırlı olmanız gerekebilir.

.ZIP uzantılı inen dosyanın içerisinde gerekli sürücü yer alıyor. İndirdiğimiz .ZIP uzantılı dosyayı olduğu gibi Windows 11 kurulum USB'nizin veya varsa fazladan bir USB belleğinizin içine atabilirsiniz.

Şimdi bildiğimiz Windows 11 kurulumunu yapacağız. Öncelikle Ethernet kablosunu bilgisayarınızdan çıkarın ve kurulumu o şekilde başlatın. Yerel hesap ile kurulumu tamamlayıp masaüstüne gelin. Ardından USB belleğin içine attığınız sürücüyü masaüstüne atıp içindeki dosyayı çalıştırın. Sizden izin isteyen bir ekran çıkarsa İzin ver veya Çalıştır seçeneklerinden hangisi varsa onu seçin. Kurulum tamamlanınca "Son" yazısına tıklayıp kurulumu kapatın. Şimdi Ethernet kablonuzu takabilirsiniz. Taktığınızda sisteminizin mavi ekran hatası almıyor olması gerekiyor.

Microsoft hesabınızı girmek isterseniz ayarlardan hesabınızı sonradan da ekleyebilirsiniz. Kurulumu çevrimdışı tamamladığımız için sürücüler otomatik kurulmamış olabilir. Ekran kartı sürücülerinizi elinizle kurabilir veye Windows Update'den güncellemeleri denetleyebilirsiniz. Umarım bu sorunu yaşayanlara rehber yardımcı olabilmiştir. İyi günler dilerim 🙂
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uzun zaman sonra tekrardan aramıza geri gelip üstüne bir de rehber yazmak her yiğidin harcı değil hocam :) Elinize sağlık, güzel rehber olmuş 👍
 
Elinize sağlık hocam. Bir de benim bilgisayarın sanal belleğe kadar taşıp 42 GB RAM tüketmesini de çözsem :D

Eski PC ile uğraşmayalı bayağı oluyor geçtim ben laptopa kafa rahat. Ama eski bilgisayar hala daha kahramanım olmaya devam ediyor. Bence sizde artık yeni PC e geçseniz eski sistemi rahat bir şekilde emekliliğini yaşamaya izin verirseniz bence bu uğraşlara gerek kalmaz. Uğraşmak insana gerçekten güzel bir haz veriyor. Ama gün geçtikçe o hazzı alamaz oluyorsun.

Başarılarının devamını dilerim eline sağlık gerçekten güzel rehber olmuş.
 
Elinize sağlık hocam. Bir de benim bilgisayarın sanal belleğe kadar taşıp 42 GB RAM tüketmesini de çözsem :D

Eski PC ile uğraşmayalı bayağı oluyor, geçtim ben laptopa kafa rahat. Ama eski bilgisayar hâlâ daha kahramanım olmaya devam ediyor. Bence siz de artık yeni PC'ye geçseniz, eski sistemi rahat bir şekilde emekliliğini yaşamaya izin verirseniz bence bu uğraşlara gerek kalmaz. Uğraşmak insana gerçekten güzel bir haz veriyor. Ama gün geçtikçe o hazzı alamaz oluyorsun.

Başarılarının devamını dilerim, eline sağlık gerçekten güzel rehber olmuş.
Teşekkürler hocam. Yeni sistem toplamayı planlıyorum ilerleyen zamanlarda. Onunla ilgili soru sormak için açacağım konularda da unutmazsam en başta sizleri etiketleyeceğim :)
 

Geri
Yukarı