Eskiden telefonsuz yokluk çekilinir miydi?

Katılım
8 Temmuz 2020
Mesajlar
336
Tuşu demiyorum. Hani dokunmatik telefonlar 2015 yılları gibi artık önemli işe yaramaya başladı. İlk çıkıtğında hatırlarım YouTube ne yapsan girmezdi, adam 2000 yılında post açmış eski telefonum var diye. Acaba eskiden dokunmatik telefon çıkcağını biliyorlar mıydı? Bir de telefonsuz napıyorlardı? Şu an ileriyi düşünemiyoruz. Tüm telefonlar aynı kopyala yapıştır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
2004-2009 arası, zamanın şartlarına göre akıllı telefonlar diyeceğimiz tuşlu telefonlar vardı zaten.
SymbianOS cihazlar o zamana göre harikaydı.

  • 2D, 3D oynayamayacağımız kadar bir çok oyun vardı.
  • 144p/480p video izlenebiliyordu. O zamanlar WAP sitelerde olduğu için komik videoları falan oradan takip ediyorduk. Evet internet vardı.
  • Müzik dinleniyordu rahatça.
  • SMS aktifti o zamanlar. Sosyal medyamız buydu.
  • Bildirimler de mevcuttu.
  • Dosya yöneticisi falan mevcuttu.
Bu telefon kısmı.

O zamanlar 300 Games CD adlı CD çaları oyunlarını çok oynardı insanlar. Mario, BomberMan falan oynardık.
Kaliteli diziler ve TV programları olurdu televizyonda.

Şu anki zamandan güzel olduğuna inanıyordum.
 
Güzel konu.

Dedem 1970-80'li yıllarda Avrupa-TR tırcılığı yapardı Scania H113 (sanırım) ile. Babannem memlekette dağın başında 4 çocuk büyütmüş. Birisi de babam. Babam da 2021 yılına kadar otobüscülük yaptı. 2000 başlarında Hollanda'ya ODTÜ öğrencilerini götürüp getirdi. Daha sonra 2010 zamanlarında TR turizmde çalıştı turist taşıdı gitmediği şehir yok.

Şimdi de Hamburg'da fuarın bitmesini bekliyor. Yıktığı malları geri getirecek. 2022'de başladı yurtdışına. Fransa-Almanya-Hollanda-Avusturya takılıyor :D Series S alırdım satıcam burada.
 
Eskiden telefon ihtiyacı şimdiki kadar yoktu. Telefon ihtiyacı olan ankesörlü telefon kullanıyor ya da Türk Telekom, PTT gibi kurumlara gidip ücret karşılığı arama yapabiliyordu.

Tuşlu telefonlar yaygınlaşmaya başladı, tarifeler pek olmadığı için kontörün önemi çok fazlaydı. 100 kontör 20 liraydı. 1 SMS 2 kontördü, 1 MMS ise 4 kontördü. Aramanın dakikasını tam hatırlamıyorum.

2005'li yıllarda mobil internetin kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla "0.facebook.com", "turkcell-im.com.tr" gibi ücretsiz siteler çıktı. İnsanlar telefonu elinden düşürmemeye başladı. Ardından dokunmatik telefonlar yaygınlaşmaya başladı. En meşhur telefon Samsung E250 idi sanırım, hemen herkeste o telefondan vardı. 2009'da Whatsapp'ın gelmesi ve yıllık 1-2 lira gibi çok ucuz fiyatının olmasının ardından SMS devri sone ermesinin, internet GB devrinin zirveye çıkmasının temelleri atıldı.

İnsanlar daha rahat iletişim kurar hale geldi. İnternete de alıştıkları için bu sürece oldukça aşinaydılar. Tabii eskiden telefon fiyatları değişmiyordu. Örneğin Samsung Galaxy Note 2'yi 1800 liraya almıştık. Sonradan çıkan Note 3'ü de 1800 liraya aldık. Teknoloji bu kadar hızlı gelişmiyordu. Şimdi yılda 1 model çıkıyor aynı markanın serisinden.

Biraz atlaya atlaya gittim ama evrilme sürecimiz böyle oldu aşağı yukarı. 😅
 
Teknoloji iyi mi kötü mü anlamadım gitti. Tamam anlık iletişim özellikle acil durumlarda iyi de, sanki hasret bitti. Sohbet bitti.
 
Günümüz kadar telefon aranmıyordu eskiden.
Telefonda vakit geçirmek yerine iletişim kurmak dâhâ önemliydi, elbette mobil paketler yetersiz kalıyordu o zamanlarda ancak konuşmak için ev telefonları iş görüyordu.

İnternet kafe olur, dizi olur, aile toplanması, arkadaşlarla kola-çekirdek... ne bileyim o zamanlarda sosyalleşmenin ne olduğunu biliyordun, telefon ise hayatını işgal etmiyordu.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı