Çözüldü /etc/apt/sources.list.d/ dosyasına erişim nasıl sağlanır?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

LinnOG

Picopat
Fotoğrafta da görülen dosyalardan bazılarını silmem gerekiyor ama gereken yetkiye sahip değilim. Bunu nasıl yapabilirim?
2020-08-19 12-47-55 ekran görüntüsü.png

Çözüm
sudo rm -rf /etc/apt/sources.list.d/dosya_ismi komutuyla terminalden silebilirsiniz.
Düzenleme yapmak isterseniz de nano kullanabilirsiniz sudo nano /etc/apt/sources.list.d/dosya_ismi
Ne değil tam olarak? Yazdığım yoruma karşılık bir cevap göremedim. Ve evet, inanması güç ama biz sudo komutunu tek seferlik geçerli olduğu için hem pratik hem güvenli diye kullanıyoruz. :)

Zaten ne varsa popülatiresinden dolayı Kali kullananlarda var bu tür yararlı bilgiler. Biz hiç Linux/Unix kullanmadığımızdan bilemiyoruz pek, @gen2 gibi ben de ne diyeyim haklısın (!)

Ne değil tam olarak? Yazdığım yoruma karşılık bir cevap göremedim. Ve evet, inanması güç ama biz sudo komutunu tek seferlik geçerli olduğu için hem pratik hem güvenli diye kullanıyoruz. :)

Zaten ne varsa popülatiresinden dolayı Kali kullananlarda var bu tür yararlı bilgiler. Biz hiç Linux/Unix kullanmadığımızdan bilemiyoruz pek, @gen2 gibi ben de ne diyeyim haklısın (!)
Bende onu diyorum ya. Bir oturumluk izinleri veriyor.

Yaptığın hatadan dolayı kendini küçük düşmüş hissetmeni anlıyorum da, bu da biraz zayıf psikolojinle alaklı sanırım. Yerinde olsam yaptığımı kabul ederdim buna olgunluk diyoruz. Hepimiz hata yapıyoruz ama yeri geldimi bunu kabul etmeyi de bileceksin ki aldığın ders baki kalacak aynı hatayı bir daha yapmayacaksın. Yani tamam insanlara yardım etme çabanı takdirle karşılıyorum da sunduğun çözüm çok yanlış, gerçek olmayan birşeyi inatla savunmanı saymıyorum zaten. Yani o arkadaş bundan sonra Windows kullansa daha güvende olur. Bunu görmekten keyif almamızı cevabına beğeni bırakmamızı bekleme, Bu seni küçümsemek amaçlı söylenmiş bir şey değil bu forumda bir şeyler paylaşmak için bulunuyoruz. Birbirimizi aşağılamak için değil amacın bundan ders çıkarmak olmalı, inatla yanlış olduğu %100 olan birşeyi savunmak değil. Bundan sonra birazda insanların yapıcılığına katkıda bulunmasına göz yumsan daha olgunca olur.

sudo -i hiç duydunmu? Bence bir araştır kardeşim. O sayfada bunun hakkında bilgi yok bu durumda oradaki bilgileri kapsamlı olarak nitelendiremiyorum.
Ben bunun nereye gittiğini anlamadım. Bunu cidden söylediğine inanamıyorum veya yıllardır linux kullandığına. Ama söyliyim ben bu forumdayken başka birine yanlış olduğunu düşündüğüm bir çözüm sunarsan müdahale ederim. Bazen cidden çok gerekli olabiliyor böyle şeyler. Umarım söylediklerim azcık da olsa bir anlama gelmiştir, çünkü artık bunu bile başarabildiğime emin değilim ayrıca aşşağılama demişsin böyle birşey yaptığımı düşünmüyorum. Gereğinden fazla alınganlık iyiye yorulan birşey değil. Bence sorunu biraz kendinde aramalısın.

Dostum şöyle yapalım ben sana birkaç komut yazayım sende bu komutları ve sana söylediğimi uygula. İkimizde yeni bir şey öğrenmiş olalım. Mesela

sudo mkdir /shiden (root yoluna shiden adında bir klasör açıyoruz)

ls -lh / (root yolundaki bütün dizinlerini sahiplerini gruplarını görüyoruz /shiden klasörü muhtemelen mavi olarak görünecektir ve ownerı root olacaktır bu durumda normal kullanıcı olarak içeriğini değiştirememmiz gerekli istersen deneyip görebilirsin.)

sudo chmod 777 /shiden

ls -lh / (shiden klasörü muhtemelen yeşil olarak görünecektir)

nano /shiden/deneme (içeriğini 123456789 yapıp CTRL+X ve Y ile kaydediyoruz)

Reboot atıyoruz

ls -lh / (shiden klasörü muhtemelen yeşil olarak görünmeye devam edecektir)

nano /shiden/deneme (içeriğinin 9876 sayılarını siliyoruz ve CTRL+X ve Y ile kaydetmeye çalışıyoruz)

nano /shiden/deneme (eğer içeriği 12345 ise değiştirdiğin dosya izinleri reboottan sonra değişmemiş demektir. 123456789 olarak görünüyorsa izinler reboottan sonra resetlenmiş demektir.)

Istersen bir dene sonucunu buraya yaz. Ben sana güvendiğim için kendi bilgisayarımda denemiyorum.

Ah unutmadan ekliyim işimiz bittiğinde

sudo rm -rf /shiden (Herhangi bir güvenlik problemine sebep olmamak için klasörü siliyoruz)

Son düzenleme:
Ya değil. Çoğu Linux tam yetki vermiyor. Root klasörleri kapalı. Hatta root adlı kullanıcıya erişemiyorsunuz öyle.

Neyse kendinize güzel bakın uzatmanın bir mantığı yok.

Sudo hatta su komutu ile doğrudan ulaşıp değiştiremeyeceğiniz dosya ve dizinler olabilir. Bazı dosya ve dizinlerin izinleri ilgili dağıtım geliştiricileri tarafından daha yüksek tutulabilir.

Çalıştırma hakkında da durum benzer şekilde olabilir.

Sudo hatta su komutu ile doğrudan ulaşıp değiştiremeyeceğiniz dosya ve dizinler olabilir. Bazı dosya ve dizinlerin izinleri ilgili dağıtım geliştiricileri tarafından daha yüksek tutulabilir.

Çalıştırma hakkında da durum benzer şekilde olabilir.
Bunlar daha derinler.
@yolcu bu android cihazların;

"/" dizininde de bir çok dosya ve klasöre müdahale edilemiyor. Galiba bu sistemlerden kullanılmış.

Ama /system, /data gibi dizinlere müdahale edebiliyorum.

Son düzenleme:
Bunlar daha derinler.
@yolcu bu android cihazların;

"/" dizininde de bir çok dosya ve klasöre müdahale edilemiyor. Galiba bu sistemlerden kullanılmış.

Ama /system, /data gibi dizinlere müdahale edebiliyorum.

Verdiğim komutları denediğinde tekrar konuşalım kardeşim. Bende çok merak ediyorum senin sisteminde klasör ve dosya izinlerinin reboottan sonra resetlenmesinin sebebini.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı