Ev sahibi istediği zaman kiracıyı çıkartabilir mi?

Bugün annem beni aradı ve ev sahibi bizi evden çıkartmak istiyormuş. Yıl sonu çıkarız dedik ama ev sahibi olmaz evi tadilat yapacağım falan dedi. Erkenden çıkın diyor. Kira kontratı var mı emin değilim ama büyüh ihtimalle vardı.
Böyle bir durumda ne yapabiliriz? Ev sahibi istediği zaman çıkartabilir mi?
Öncelikle internet sitelerinden bu konu hakkında tavsiye almayın. Tanıdığınız bir avukat var ise onunla görüşün. Türkiye kağıt üstünde bir hukuk devleti ancak hiçbir konuda hukuk dikkate alınmıyor. Burada hiçbir şey olmaz diyenleri dinleyip gaza gelip ev sahibinizle takışmayın. Orta yol bulmaya çalışın. "Benim kapı gibi kontratım var yiyorsa çıkart." şeklinde bir üslup asla kullanmayın. Bu tarz meseleler genelde mahkemeye gidiyor ve çözülmesi aylar bazen de yıllar sürüyor. Bu süreci olabildiğince orta yolcu bir politikayla geçirmeye çalışın. Şunu da unutmayın kiracı-ev sahibi çekişmelerinde kazanan genelde ev sahibi oluyor.

biraz zaman istesek ev sahibi vermiyor işte.
Hakkı olmadan sizi evden çıkarıyor, daha yüksek kiraya verecek. Gerçekten çıkacaksanız bunu söyleyin ve ihtiyacınız olan süreye kadar kalın dairede. Rahat rahat kalsın diyorsunuz da diğer ev sahibinin size rahat vereceği nereden belli? Bu ekonomide kimse kimseyi rahat ettirmez. İyi ev sahibi bulmak çok zor, ben her gün şükrediyorum.

Türkiye kağıt üstünde bir hukuk devleti ancak hiçbir konuda hukuk dikkate alınmıyor.
Mesela? Konuya ilişkin bir örnek var mıdır?

Bu tarz meseleler genelde mahkemeye gidiyor ve çözülmesi aylar bazen de yıllar sürüyor.
Kiracının lehine değil mi?

Şunu da unutmayın kiracı-ev sahibi çekişmelerinde kazanan genelde ev sahibi oluyor.
Bu gerçekten çok ilginç oldu. İlk defa sizden duyuyorum.

Hakkı olmadan sizi evden çıkarıyor, daha yüksek kiraya verecek. Gerçekten çıkacaksanız bunu söyleyin ve ihtiyacınız olan süreye kadar kalın dairede. Rahat rahat kalsın diyorsunuz da diğer ev sahibinin size rahat vereceği nereden belli? Bu ekonomide kimse kimseyi rahat ettirmez. İyi ev sahibi bulmak çok zor, ben her gün şükrediyorum.

Mesela? Konuya ilişkin bir örnek var mıdır?

Kiracının lehine değil mi?

Bu gerçekten çok ilginç oldu. İlk defa sizden duyuyorum.
Şu an mahkemeler kiracı-ev sahibi dosyasından ve tüketici hukukuyla alakalı dosyalardan geçilmiyor. Bunların kaç tanesi çözüme kavuşuyor kaç tanesi sürüncemede bırakılıyor? Burası Finlandiya, Norveç vs. değil.

Kiracı-ev sahibi çekişmesinde kastettiğim sadece hukuki çekişme değil. Yıldırma politikası, göz korkutma, rüşvet verme vs. gibi şeyler. Bu konularda her iki taraf ta kendisini haklı görüyor ve ortaya çıkan mağduriyetin esas sorumlusunu gözden kaçırıyor. Açık konuşayım hem ev sahipleri hem de kiracılar %50-%50 suçlu. 2023 yılında 1000 lira 1500 lira gibi kira vermek en hafif tabirle "mala çökmektir.". Kiracına %150-%200 gibi zamlar yapmak veya zorla çıkartmaya çalışmak ta aç gözlülüktür. Bunu orta yolu vardır ve konuşarak bulunur. "Zam yapmak istiyorum." diyen ev sahibine "Gardaşım %25'ten bir kuruş yukarı yapmam kanun böyle ehe mehe zaaaa." dediğinizde zaten tüm çözüm kapılarını kapatmış oluyorsunuz. "Almanya'dan oğlum gelecek evden çık." diyen ev sahipleri de benzer şekilde durumu anında çıkmaza sokuyor.

Milleti birbirine kırdıranlara kızmak gerekiyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu videoya bir bakın derim avukat anlatıyor bir de böyle dinleyin.

Hocam arkadaşın da söylediği gibi hakkınızı savunurken ev sahibiyle ters düşerek değil de orta yol bulmaya çalışarak savunmanız sizin kârınıza olacaktır. Ancak Türk hukuku bu tarz durumlarda arkadaşın söylediğinin aksine kiracının haklarını korumaktadır. Zira konut ve çatılı iş yeri kiralarında kiracıya istediği zaman fesih bildirimiyle sona erdirme hakkı tanırken ev sahibine 10 uzama yılının sonunda yapılacak bildirimle fesih hakkı tanımıştır. Dolayısıyla kanunda gerekçeli olan sınırlı haller dışında (ev sahibinin veya yakının ev ihtiyacı, özen yükümlülüğüne aykırı kullanım, temerrüt vs.) Ev sahibi sözleşmenizi attığım kanun maddesinde de görüldüğü üzere ancak 10 uzama yılının ardından bildirim sürelerine uyarak bildirdikten sonra feshedebilir. Ben geri adım atmanızı önermem zira bu davalar arkadaşın da söylediği gibi uygulamada sıklıkla görülen davalardır ancak genellikle kiracı lehine sonuçlanır. Siz yine de yaşadığınız yerde bir avukattan hukuki danışmanlık alabilirsiniz.
Ek: Ayrıca ev sahibinin kendinin veya yakınının konut ihtiyacı dolayısıyla evin tahliyesini talep etmesi, yine arkadaşın söylediğinin aksine "Almanyadan kızım gelecek evi boşalt" gibi dayanaktan yoksun beyanlarla yapılamaz. İhtiyacın zaruri olması ve söz konusu kişinin aynı şehirde konaklayacak başka bir konutunun bulunmaması gerekiyor. Bunun ispat yükümlülüğü de ev sahibinindir.

Son düzenleme:
Hocam annemde biraz yaşlı olduğu için baş ağrısın istemiyorum. Rahat rahat bir evde kalmak daha iyi olur annem için. Ama biraz zaman istesek ev sahibi vermiyor işte.

Polisten uzaklaştırma isteyin ısrar ederse şikayetçi ol.

@Eren Öztekin Eren Bey, bazı cümlelerinizde haklılık payınız olsa da size sorduklarımla ilişkisini kuramadım. Pratikte işleyiş her zaman dışarıdan görüldüğü gibi olmuyor. Bu konuda vatandaşlarımızın da halkın diline pelesenk olmuş ifadelerden kurtulup bilinçlenmesi bizleri mutlu etmektedir. Hukukçuda suç bulmayı hiç ama hiç doğru bulmuyorum, layıkıyla işini yapmayan emin olun ki azınlıktadır, maalesef ki medya sadece onları yansıttığı için siz de onu görüyorsunuz.

@dogukanavci0 Bey, aynı zamanda sanıyorum ki kendisi meslektaşım, konuyu güzel ve anlaşılır bir dilde açıklamış.

@Eren Öztekin Eren Bey, bazı cümlelerinizde haklılık payınız olsa da size sorduklarımla ilişkisini kuramadım. Pratikte işleyiş her zaman dışarıdan görüldüğü gibi olmuyor. Bu konuda vatandaşlarımızın da halkın diline pelesenk olmuş ifadelerden kurtulup bilinçlenmesi bizleri mutlu etmektedir. Hukukçuda suç bulmayı hiç ama hiç doğru bulmuyorum, layıkıyla işini yapmayan emin olun ki azınlıktadır, maalesef ki medya sadece onları yansıttığı için siz de onu görüyorsunuz.

@dogukanavci0 Bey, aynı zamanda sanıyorum ki kendisi meslektaşım, konuyu güzel ve anlaşılır bir dilde açıklamış.

Ben hukukçuları suçlamadım ki. Neden alınganlık gösterdiniz anlamadım. Benim suçladığım ve kızdığım ülkeyi yöneten iktidar. Yazdıklarımın herhangi bir yerinde "Hukukçular yüzünden kiracılar ev sahipleriyle anlaşamıyor." gibi bir şey mi söylemişim?

Edit:

Avukata danışın demişim bir de :)

Son düzenleme:
@Eren Öztekin
Türkiye kağıt üstünde bir hukuk devleti ancak hiçbir konuda hukuk dikkate alınmıyor.
Bunların kaç tanesi çözüme kavuşuyor kaç tanesi sürüncemede bırakılıyor? Burası Finlandiya, Norveç vs. değil.
Şunu da unutmayın kiracı-ev sahibi çekişmelerinde kazanan genelde ev sahibi oluyor.
Hakimler de hukukçu, bu belirttiklerinizin de tamamı hakim elinden ortaya koyuluyor.

Hukuk düzeninden tüm hukukçular müştereken sorumlu. Bunu mevcut düzene dair değil, arzu edilen hukuka (de lege ferenda) dair söylüyorum. Hukuk dikkate alınmıyor, kiracı korunmuyor vs. gibi söylemlerin hakimlere haksızlık olduğu kanaatindeyim.

Neyse, işin aslını Doğukan Bey özetlemiş. Konu sahibi onun yazdıklarından faydalanabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı