Mukemmel olmayan bir seyin mukemmel oldugunu iddia ederken caresizce onun mukemmel olmayisini ileri surmek...
"Evren mukemmel" argumani ile gelen cok dinci ile tartistim hayatim boyunca ama bu kadar caresiz bir arguman daha once hic gormedim."Oo evrende kusur mu var, demek ki evren kusursuz" : )
Kusursuz olmadığını önce sürebiliyorsan, demek ki bir şeyler kusursuz. Sen de bunu anlamıyacaksın.
Sınırsızı üretmek, sınırlıyı üretmekten daha kolaydır belki. Bunu bilemiyeceksin.
Mesala sen sınırsız hız limitine ulaşabilen bir araba üretirsin, bunu sadece 100'e çıkabilecek şekilde kodlarsın. Aracı süren kişi arabının mükemmel olmadığını düşünür, ama ana fikri mükemmeldir. Çünkü araba istediğin hız sınırına ulaşabilecek düzeydedir. Ama bunun farkında değilsindir, çünkü sen de sınırlı düzeyde düşünecek düzeydesindir. Arabının sınırlı olduğunu, yetersiz olduğunu düşünürsün.
Neden her şeyin sonsuzuna sahip değiliz diyorsan. Bir önce belirtiğin düzen fikrini aklına getir. Kaosun yaşanmaması için bir şeylerin sınırlı olması daha yaşanılabilir yaptığı anlamına gelir. Belki zamanı değildir, keşfetmek gerekir.
Evrimden bahsediyorsan, evrimleşmek gerekir. Mutasyondan bahsediyorsan, mutasyon geçirmemiz lazım. Diyorsan ki mükemmel değiliz, o zaman evrenin tam olarak mükemmel olup olmadığını şimdi yorumlan yetersiz gelir. Gelişim sürecini tamamladıktan sonra fikrini beyan edebilirsin.
Senin 300'e çıkamaman, 300'e çıkamıyan bir fikir görememen, ana fikrin 300'e çıkacak bir fikir üretemiyeceği anlamına gelmez. Bu tam olarak böyle değildir.
Ayrıca mükemmelik kavramı insanın bir şeyleri, yaşanılanları düzene oturtması içindir. Aynı zaman kavramı gibi.
Bir arabının 100'e çıkması da mükemmeldir, sonsuz hız yapması da mükemmeldir. Çünkü mükemmellik kavramı sadece insanın bir şeyleri düzene oturtması içindir.
Zaten güç geçtikçe adam kaynaklı öğrendiğiniz gerçekler, zaman artıkça farklı seviyelere ulaşıyor. Daha beyinin içereğini tam öğrenemiyen, gün geçtikçe farklı şeyler üreten adamlara sahibiz. Gerçek, bilge zaman geçtikçe gelişir.
Bir odanın içinde büyüğüzdür ama bir evin içinde halen çocuk kalıyoruz.
Diyorsan ki evren tam olarak mükemmel değildir, bunu tam olarak bilemiyeceğiz düşüncesndeysen. Bu düşüncene saygı duyarım..
Ama ben ana fikrin mükemmel olduğunu düşünüyorum.