Evren Simülasyondan mı ibaret?

bu şimdi bile mümkün ama öyle bir teknolojinin daha olmadığını anlatmaya çalıştım. Yani bilgisayarla simülasyon oluşturmanın olası, bizim bir simülasyon da olduğumuza olasılıklı dedim.
Kendimiz bilgisayarla evrenin simülasyonu yapabiliyoruz zaten bunu inkar eden kim acaba? Bunu yapmamız Simülasyon Teorisini geçerli kılmıyor.

Madem terimleri bilmiyorsun anlatayım sana çok zeki arkadaşım.
Gayet iyi biliyorum boş yere anlatma.

Benim bir şey beklediğim yok tekrar diyorum ben sadece simülasyon oluşturmanın olası olduğunu söyledim sen böyle olmaya devam edersen asıl sen çok beklersin.
Kimin bekleyeceğini hepimiz biliyoruz. Sen öyle kendine Simülasyon Teorisini kanıtlayacak diye avun.

@BERWAR gerçekten çok değişik bir kişiliğe sahipsin.

Sen öyle kendine Simülasyon Teorisini kanıtlayacak diye avun
Hala gelip bunu yazacak yüzü nereden buluyorsun gerçekten hayret ediyorum. Sanıyorum okuduğunu bile anlamıyorsun zaten forumda bir kaç defa seninle ilgili yorumlar görmüştüm, cevap vermem hataydı. İyi forumlar.

@bitwise heat dead sadece bir örnek ve teori dediğin gibi bir sürü örnek var. Eğer başka bir boyutta ve ileri zamanda yaşayan bir canlılar varsa yok olma eşiğinde olabilir bu sebeple simüle edilmiş olabiliriz. Test amaçlı da simülasyon oluşturulmuş olabiliriz. Geçmişlerini öğrenmek içinde. Bunların hepsi teori. Ben sadece zırt pırt hakaret etmek için konuyu değiştiren arkadaşın ilk başta sorduğu soruyu anlatmaya çalıştım. Bana göre Bing bang, tanrı veya simülasyon bunlar aynı bilinmezlik belki ilerde bunları öğreneceğiz belki de hiç bir zaman cevap bulamayacağız. Ama şunu bilirim hayatta kalmayı başarırsak evrenin simülasyonunu yapabileceğiz. Ve bu soru doğal olarak da bizim de simülasyon olma durumumuzu sorgulatıyor.

Super zeki insan ustu bir turun cocuklarinin anaokulu odevi de olabiliriz. Evrendeki mukemmellekten uzak olan seyler belki de henuz anaokulu ogrencisi oldugu icindir. Ben de bunu iddia ederim, kimse de "hayir, tamamen ihtimal disinda" diyemez.

Senin ilk attigin mesajda heat dead ile simulasyon arasi bir iliski varmis gibi konustun, o yuzden ilgimi cekti. Ama bana gore evrenin yok olma senaryolarinin modellemelerinin hic birisi simulasyon ihtimalini digerinden daha fazla arttirmiyor. Big freeze, big crunch, big rip vs hic biri simulasyonu digerinden daha fazla isaret etmiyor.

Hayır sen ilk mesajında simülasyon ile dini aynı kefeye koydun. İkisi de zaman kaybı dedin. Bende heat dead dedim çünkü eğer bir yok oluş var ise simülasyon zaman kaybı değil kurtuluş bile olabilir.

Ayni kefedeler aslina bakarsan. Ikisi de yanlislanamaz.
Soyle dusun, dindar adamin Tanri dedigi seye sen "The Architect" diyorsun. Semantik olarak ayni sey.
Semavi kavramlara da "kurtulus" diyorsun mesela : )

Eğer evrenin yok olma gibi bir durumu varsa ve hayatta kalmak için kendi evrenini yaratıyor isen bu zaman kaybı değildir.
Bu teorinin fikir babası Nick Bostrom'un bu dediğin hakkında üç olasılığı var.

Olasılık 1: İnsan ötesi evreye erişebilecek insan düzeyindeki medeniyetlerin sayısı çok düşüktür.

Bu ihtimal gerçekse insanlık hiçbir zaman kendi evrenlerini yaratabilecek seviyeye ulaşamayacak. Bunun nedenleri teknolojik yetersizlik, zeka sınırı vb.

Eğer bu doğru değilse alttaki olasılık doğru olmalı.

Olasılık 2: İnsan öteye evreye ulaşmış medeniyetler, kendi simülasyonlarını yaratmaya ilgi duymamaktadırlar.

Biz ve Şempanzelerden örnek verirsek farklı ilgilerimiz, kültürlerimiz, yaşantımız var. Şempanze bizim simülasyon yapmaya yönelik fikrimizi anlamadığı gibi bizde onların bir çok davranışını anlamıyoruz. Bizden aynı yönde insan ötesi türün ne tür ilgileri, kültürleri, yaşantıları olduğunu kestirmek mümkün değil. Dünyadaki kötülüklerin sayısını düşünerek simülasyondan uzak durabilirler.

Eğer bizden başka medeniyetler bugüne kadar zamanın herhangi bir noktasında evrimleşebildilerse, bu medeniyetlerden en az bir veya birkaçı kendi evrimsel tarihinin simülasyonlarını yaratmaya ilgi duyacaktır. Bunlar simülasyon yarattıysa şu olasılık doğru olmalıdır.

Olasılık 3: Bir Simülasyonun ürünüyüz!

Şu an deneyimlediğimiz her şey bir simülasyonun parçasıdır. Bu durumda bizim bir simülasyonda olma ihtimalimiz, simülasyon olmayıp da gerçekten gerçek olma ihtimalinden milyarlarca kat yüksektir. Bu da yukarıda bahsettiğimiz olasılıklar sağlanıyorsa neredeyse kesin olarak bir simülasyon içinde olduğumuz sonucu ortaya çıkıyor.

Bostrom'un Simülasyon fikri doğrudan bir simülasyon içinde olduğumuzu iddaa etmez, söylediği şey eğer simülasyonda yaşamıyorsak argümanındaki ilk iki olasılıktan birinin doğru olması gerektiğidir.

Simülasyon Teorisini güçlü kılan bu varsayımları nrt şekilde savunmanın güçlüğüdür.

Problemleri ver başta dediğim gibi. Elde delil olmadığı için bir iddaadan öteye geçemiyor.
Hala gelip bunu yazacak yüzü nereden buluyorsun gerçekten hayret ediyorum.
Aklımıza gelen her çılgın fikri kabul edemeyiz. Akıl yürütme dışında bu teori ile ilgili tek bir kanıt niteliğinde bir şey yok ortada. Eğer ki simülasyonda olsak bile bunu deneysel olarak tespit etmekte çok düşük bir ihtimal. Tanrı kavramı gibi bu teorinin yanlışlanması da çok zor, @bitwise bu noktada katılıyorum.

Ben de çıkıp diyorum evren bir beynin içi desem kimse yanlışlayamaz. Bu teorinin bundan daha olasılığı yüksek bir yanı yok. Kanıtlanana kadar sana avun dememin nedeni ikide bir aslında şöyle bir olasılık olabilir dediğin için.

Dünya dışı varlıklara rastlanılmaması benim bu fikre inanmamı sağlıyor diyordun önceki mesajlarında. Dünya dışı varlıklarla karşılaşırsak bu defa sizin aslında onlar bizim gibi simülasyonun içinde dememeniz için bir neden yok, böyle bir tutum içinde olabilirsiniz.

Son düzenleme:
İnandığımız dini bile kendimiz yarattıysak, şuan ki teknoloji ile harikalar, gelecekte robotlar, daha uzak gelecekte yapay insanlar yaratabileceksek. Neden bizi bir insan yaratmış olmasın ?

hiI6kIu.jpg

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı