Evrenin oluşumu ve işleyişi hakkında

Fancyyy

Decapat
Daha fazla  
Biliyorsunuz ki günümüzde insanlar evrenin oluşumu ve işleyişi hakkında türlü yorumlamalar yapıyor. Bu yorumlamalar da dinleri, dinlerin dışında çeşitli teorileri ve bu iki kavramdan da farklı olarak doğrudan evrenin oluşumu konusunda "tesadüf" kavramını ortaya çıkarıyor.

Şimdi; zaman yerine "T" diyecek olursak, evrenin oluşumunu "T=0" olarak alabiliriz. T=0'ı oluşum alabildiğimiz gibi evrenin işleyişini de oluşumdan sonra olacağı için "T>0" olarak alabiliriz. Biraz önce bahsettiğim kavramlarla bu T'lerin ilişkisine gelelim şimdi. Dinler ile başlayacak olursak; biliyoruz ki ilahi dinlerin tümü evreni bir yaratıcının yarattığını, bu yaratıcının ise hep var olduğunu yani birisi tarafindan doğrulmadığını ortak olarak kabul ediyorlar. Burada ele alacağımız asıl konu "Yaratıcı hep vardı". Evrenin oluşumunu ilahi dinler kendilerine göre doğrudan cevaplıyorlar: "Evren kendi kendine oluşmadı, evrenin bir yaratıcısı var ve bu yaratıcı her zaman vardı.

"Bu cevap ilk bakışta gayet mantıklı görünse de üstüne biraz kafa yorduğumuz zaman mantıksız olduğu düşüncesine varma "ihtimalimiz" var. Şimdi; T=0 ve T>0 kavramlarını hatırlayalım. Birisi evrenin oluşumunu, birisi evrenin işleyişini konu alıyordu. İlahi dinlere göre evreni yaratıcı oluşturmuştu ama evrenin oluşumundan önce de bir zaman dilimi olduğundan yaratıcının evreni yarattığı zamanı T=0 olarak alamayız.

Bu durumda bizim en köke yani yaratıcının oluşumuna T=0 dememiz gerekirdi fakat ilahi dinlere göre yaratıcı hep olduğu için bu da yanlış bi' yaklaşım olurdu. ( Buraya geri döneceğim). "Sadece" evrenin işleyişi açısından bakarsak ilahi dinler bize çeşitli kaynaklar vasıtasıyla gayet tatmin edici cevaplar veriyor aslına bakarsanız.( İncil, Kur'an-ı Kerim, Tevrat). Şimdi ise "çeşitli teoriler" başlığına geçelim isterseniz. Burada çeşitli teorilerden kastım Büyük Patlama teorisi, evrim teorisi gibi; dinleri kabul etmeyen, fakat 3. başlığımız gibi doğrudan tesadüf demeyen, daha çok bilimden yararlanan teoriler. Bu teorilerin de aynı ilahi dinlerde olduğu gibi T=0 için pek tatmin edici cevapları yok.

Örnek vermek gerekirse, Büyük Patlama kuramında bize evrenin küçük bir tekillikle başladığı söyleniyor. Burada "küçük bir tekillikle " ifadesine dikkatinizi vermenizi istiyorum. Şimdi anlatmak istediğim şeyi lütfen dikkatle okuyun. Biliyorsunuz ki bu teorileri üreten kişiler bilimin T=0'la ilgilenmediğini, T>0 ile ilgilendiklerini açıkça dile getiriyorlar zaten.

Onlara göre T=0 ile ilgilenmek felsefenin işi. Aslında ilahi dinler de teorileri üretenlerle yakın cevaplar taşıyorlar. Teorilerdeki "küçük bir tekillikle" ifadesi, ilahi dinlerdeki "yaratıcıyla", "evren" ifadesi ise "zaman" kavramıyla örtüşüyor. Hatırlayın, ilahi dinlerde yaratıcı hep vardı, başka bir deyişle zamanla birlikte varoldu yani zamanın bir başlangıcı olamıyacağı için yaratıcı hep ama hep vardı. Büyük patlama kuramında da küçük bir tekillik, evrenle birlikte varolmuştu yani bu teoriye göre evren ve o küçük tekillik hep ama hep vardı ve... gerisini internette daha detaylı araştırabilirsiniz.

"Buraya döneceğim" dediğim yerde bahsettiklerimin aynısı teoriler için de geçerli yani. 3.başlık olan tesadüfte anlatacak herhangi bir şeyim yok adı üstünde "tesadüf" demişler.( Yazı çok uzadığından da pek bir şey yazmak istemiyorum.)
Yazmak istediğim birkaç seyi de sonra yazacağım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Evrenin oluşumunu ilahi dinler kendilerine göre doğrudan cevaplıyorlar: "Evren kendi kendine oluşmadı, evrenin bir yaratıcısı var ve bu yaratıcı her zaman vardı.
Evrenin bazı maddeler ile oluşamayacağı/değişemeyeceğini düşünüp, yaratılamayacak bir yaratıcının olduğunu düşünmek de çok ironik geliyor bana. Güzel konu hocam, teşekkürler

Big Bang patlamasindan önce tam olarak ne olduğu bilinmiyor. Zaman kavrami genel olarak bu patlamadan sonra ele alınıyor.

Evrim konusuna gelirsek evrim rastgele oluşan bir hadise değil türler arasındaki çeşitlilik rastgeledir evrimin kendisi tesadüfü değildir.

T olarak bahsettiğin bilginin doğruluğu kesin değil. Bigbang'den de önce var olan şeyler olduğu anlaşıldı. Belki bigbang bir başlangıç belki değil bunların üzerinden bu şekilde mantık yürütmek yanlış. Bir de bilmiyorum t=0 diye tekillik anına mı dedin ama tekillik varken zaman olmaz diye hatırlıyorum ben yani tekillik anına t=0 diyemezsin daha anlaşılabilmiş değil bigbang e neyin sebep olduğu veya zamanın ne zaman başladığı.

Din açısındansa bildiğim kadarıyla islam düşünmeyin bulamazsınız diyor diğerlerini bilmiyorum. Bana kalırsada tanrının varlığını bu açıdan sorgulamak mantıklı değil.

Onlara göre T=0 ile ilgilenmek felsefenin işi.

Doğru. T=0 noktasındaysan artık felsefenin kollarındasındır.

evrenin oluşumundan önce de bir zaman dilimi olduğundan yaratıcının evreni yarattığı zamanı T=0 olarak alamayız.
"zaman yerine "T" diyecek olursak, evrenin oluşumunu "T=0" olarak alabiliriz." demişsin ek olarak.

Bu cümlene göre:

1- Evren, sonsuz ve mutlak güce sahip bir Tanrı tarafından yaratılmıştır.
2- Evren, T=0 zamanında yaratılmıştır.
3- Evren'in oluşumundan önce zaman vardır.
4- Tanrı sonsuz ve mutlak güce sahip olduğundan, evreni T=0 zamanında yaratma zorunluluğu yoktur.
5- Bu durumda evren, T0 zamanında da yaratılmış olabilir.

Böyle bir sonuç çıkıyor.

Son düzenleme:
T' yi meydana getiren BigBang zaten. Oncesi yok. Zaman yok.

Eger BigBang teorisi yanlis ise, o halde yine baska bir mekanizmanin T'yi meydana getirmesi gerekiyor, zira genel gorelilikten zaman ile uzayin bagdasik oldugunu biliyoruz.

Hani, fiziksel olarak bakilirsa T ' nin 0 oldugu an diye bir sey yok, ama felsefik olarak bakildiginda "Her seyi ilk baslatan sey" seklinde bir irdeleme yapilabilir.

Ancak bu noktada bile, zamanin dogrusal oldugu kabulu var. Yani basi ve sonu olmak zorunda mi zamanin? Dongusel olamaz mi ? Bir çemberin başlangıç noktası neresidir?

Ek olarak, kuantum mekanikleri arasinda "Retrocausality" diye bir prensip var. Kabaca bir seye sebep olan meselenin, sonuctan sonra meydana gelmesi. BigBang gibi Planck boyutlarinda bir fenomenin sebebinin sonucundan sonra olusabildigi iddia edilebilir. Belki de bigbang tanriyi yaratmistir yani, bilemeyiz : )

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…