Evrenin oluşumu

Açıkçası bir yaratıcıya inanmak, evreni, uzayı ve bilimi takip etmek için bir engel değil ki dini bir engel de bulunmuyor. Şahsen inanan birisi olarak, inanmayan ve bunu her fırsatatta birilerinin gözüne sokanlardan kat ve kat daha fazla evren uzay üzerine araştırmalar yaptım, yapıyorum. Dolayısıyla bu muhabbetleri bırakmamız lazım bu tür konularda.

Bunun akabinde, evrenin nasıl oluştuğu biliniyor büyük çoğunlukla, Büyük Patlama zaten bu oluşumu açıklıyor ancak ilk birkaç nanosaniyeyi ya da evrenin kaynağını açıklayamıyoruz, şu an. Bana göre bunu bulmak imkansız gibi bir şey ve ben bu olguyu, kara deliklerin kalbindeki tekillik ile bir tutuyorum. Tekillik ancak kara deliklerin içine girdiğinizde anlaşılan bir durum ve kara deliklerin içinde hayat var olamıyor. Yani karşımıza hayat üstü bir durum ortaya çıkıyor.

Binaenaleyh, insan oğlu son 50 senede büyük bir gelişme gösterdi ama bu gelişmeler aynı zamanda kendini de yok edecek. Geleceğin neler getireceği bilinmez ancak ben bu gizemin bilim çerçevesinde kaldırılamayacağını düşünüyorum.

İnanan birisi olarak "Kaynak ne?" sorusuna verecek cevabım var tabii. :) İşte burada Bilim - Felsefe - Din üçgeni başlamış oluyor.

Son düzenleme:
Açıkçası bir yaratıcıya inanmak, evreni, uzayı ve bilimi takip etmek için bir engel değil ki dini bir engel de bulunmuyor. Şahsen inanan birisi olarak, inanmayan ve bunu her fırsatatta birilerinin gözüne sokanlardan kat ve kat daha fazla evren uzay üzerine araştırmalar yaptım, yapıyorum. Dolayısıyla bu muhabbetleri bırakmamız lazım bu tür konularda.

Açıkçası evrenin nasıl oluştuğu biliniyor büyük çoğunlukla, Büyük Patlama zaten bu oluşumu açıklıyor ancak ilk birkaç nanosaniyeyi ya da evrenin kaynağını açıklayamıyoruz, şu an. Bana göre bunu bulmak imkansız gibi bir şey ve ben bu olguyu, kara deliklerin kalbindeki tekillik ile bir tutuyorum. Tekillik ancak kara deliklerin içine girdiğinizde anlaşılan bir durum ve kara deliklerin içinde hayat var olamıyor. Yani karşımıza hayat üstü bir durum ortaya çıkıyor.

Açıkçası insan oğlu son 50 senede büyük bir gelişme gösterdi ama bu gelişmeler aynı zamanda kendini de yok edecek. Geleceğin neler getireceği bilinmez ancak ben bu gizemin bilim çerçevesinde kaldırılamayacağını düşünüyorum.

İnsan birisi olarak "Kaynak ne?" sorusuna varacak cevabım var tabii. :) İşte burada Bilim - Felsefe _din üçgeni başlamış oluyor.
Eski moderatörden daha azı beklenmezdi. 😍

Bilim - Felsefe - Din üçgeni başlamış oluyor.
Açıkçası buna katılmıyorum.
1615894307726.png

Bilimsel olmak belirli yöntemlerle tarafsızca ispatlanabilir olmaktır.
Bilim şuana kadar çalışan en iyi yöntemdir. Aksini iddia etmek mantığa terstir.
Bilim felsefesi var. O da bilimin nasıl işlediğiyle ilgilenir. Felsefe ölçülebilir verilere karışmaz.

Geri kalan alanı (Ölçülemeyen verileri) felsefeye bırakıyoruz.

Fiziksel durumlar -> Bilim
Metafiziksel durumlar -> Felsefe

Din, felsefenin altına konumlandırılabilir.
Yani din bilimden ayrıdır, ayrı incelenmelidir.

Yanlış anlamayın, bilim için dinsiz olmak şart vb. şeyler demek istemiyorum.

X - Y - Z üçgeni, sıkça kullanılan bir tabirdir. Anlamını araştırmanı öneririm. Bunu şuna bırakıyoruz, geri kalanı buna bırakıyoruz gibi bir tabi, insan düşünce sistemi için mantıklı değildir. İnsanın düşüne yapısı bilimi de, felsefeyi de, dini de aynı anda ele alabilir ve bağlantılı/ayrık noktalarını kavrayabilir.

Hani senin bahsettiğin şeyler sadece bunları yazıya geçirirken ve sistemsel bir ayrım yapabilmek için, zamanla ortaya çıkmış ayrımlar. Çünkü sistemsel olarak çalıştığın zaman, aynı konuya aynı anda hem bilim hem de felsefe üzerine yoğunlaşmak, seni saptırabilir.

Ancak insan zihni sistemsel değildir. Koca everenin muazzam fizik kuralları gereği ayakta durduğunu da düşünebilir, bir öküzün boynuzunun ucunda olduğunu da.

Bunu şuna bırakıyoruz, geri kalanı buna bırakıyoruz gibi bir tabi, insan düşünce sistemi için mantıklı değildir. İnsanın düşüne yapısı bilimi de, felsefeyi de, dini de aynı anda ele alabilir ve bağlantılı/ayrık noktalarını kavrayabilir.
Bitabii, böyle düşünmeniz normal. Beynimiz bir şeyleri ayrı ayrı ele alabildiği gibi, ayırmasını da çok iyi bilir. Şimdi siz, felsefenin konusunu bilimle çözebilirsiniz. Örneğin zihin felsefesindeki düalizm-fizikalizm karşıtlığını nöroloji çok güzel şekilde yanıtlar. Ancak dinin bir şey yanıtladığı yoktur; dinler, evrimin yan ürünüdürler ve nahoşturlar.

Bir güve, mum yaktığınızda ateşe dalarak kendini öldürür. Bunun sebebi nedir? Güveler, ay ışığına doğru hareket edecek şekilde evrimleşmiş gözlere sahiptirler. Mum ışığıyla ay ışığı onlar için aynıdır, bu sebeple bir güve mum ışığını gördüğünde ona doğru hareket ederek kendini ateşin içine atar. Dinler de bunun gibi, evrimsel süreçte şekillenen psikolojimizin yan ürünüdür ve bizim için zararlıdır. Bilimde açık veren bir soruyu, dinle yanıtlayamayız. Felsefede açık veren bir soru, dinle yanıtlanabilir, çünkü din felsefesi de mevcuttur. Ama din, öznel inançlardan doğmuştur.

Astrofizik okuyormuşsunuz anladığım kadarıyla, Big Bang öncesini anlamadığınız malum. Ben de okuyorum ancak fikrim tanrıya kaymıyor. Çünkü tanrı, boşlukları doldurmaktan ve tembellikten ötesi değildir. Dini inançlar, bilimle temellendirilebilir çünkü biz psikolojik olarak hüsnükuruntuya yatkınız. Dolayısıyla dindarlar, boşluklara taparlar. Tıpkı ilkel insanların tanrıyı yaratma sebepleri gibi, siz de bilimde gördüğünüz boşluklara tanrı hipotezini yerleştiriyor ve tanrıyı basit bir çözüm gibi görüyorsunuz. O halde şuna cevap verir misiniz: Tanrı nereden geliyor?

Düşünsenize, bizler aslında bir atomun alt parçacıklarından birinin içinde yaşayan bir evrene mensubuz. Aslında bizim en küçük yapı birimi dediğimiz şeyin içinde başka evrenler varmış. Bir başka ihtimalle de simülasyon olabilir tabii ki. Sizce evren nasıl oluştu? Peki gerçekten atomların çarpışması sonucu meydana gelen enerjiden oluştuysa evren biz de bir evren oluşturabilir miyiz?

Aynen bizde evren oluşturabilir hatta yeni insanlarda yaratabiliriz matrix filmindeki gibi :)

Neden konu dine kayıyor, anlamıyorum. Ben Din - Felsefe ve Bilimi bir tutmadım. Sadece bir nokta bu üçünün insan için belli noktalarda cevap verebileceğini öner sürdüm.

Ki mesajımda da Bing Bang öncesi zamanı tekilliğe benzettiğimi ve bunun insan için ulaşması zor bir alan olduğunu öner sürdüm. Kimse buna takılmıyor ama. Varsa yoksa din bu konularda...

Bir güve, mum yaktığınızda ateşe dalarak kendini öldürür. Bunun sebebi nedir? Güveler, ay ışığına doğru hareket edecek şekilde evrimleşmiş gözlere sahiptirler. Mum ışığıyla ay ışığı onlar için aynıdır, bu sebeple bir güve mum ışığını gördüğünde ona doğru hareket ederek kendini ateşin içine atar. Dinler de bunun gibi, evrimsel süreçte şekillenen psikolojimizin yan ürünüdür ve bizim için zararlıdır. Bilimde açık veren bir soruyu, dinle yanıtlayamayız. Felsefede açık veren bir soru, dinle yanıtlanabilir, çünkü din felsefesi de mevcuttur. Ama din, öznel inançlardan doğmuştur.

Astrofizik okuyormuşsunuz anladığım kadarıyla, Big Bang öncesini anlamadığınız malum. Ben de okuyorum ancak fikrim tanrıya kaymıyor. Çünkü tanrı, boşlukları doldurmaktan ve tembellikten ötesi değildir. Dini inançlar, bilimle temellendirilebilir çünkü biz psikolojik olarak hüsnükuruntuya yatkınız. Dolayısıyla dindarlar, boşluklara taparlar. Tıpkı ilkel insanların tanrıyı yaratma sebepleri gibi, siz de bilimde gördüğünüz boşluklara tanrı hipotezini yerleştiriyor ve tanrıyı basit bir çözüm gibi görüyorsunuz. O halde şuna cevap verir misiniz: Tanrı nereden geliyor?

Bunlar kendi aşırıcı düşüncelerin. Saygı duyarım ancak gerçek ve temellendirilebilir olduğunu düşünmüyorum. Ben evren ve oluşumu hakkındaki düşüncelerimi mesajlarımda belirttim.

Bunlar kendi aşırıcı düşüncelerin. Saygı duyarım ancak gerçek ve temellendirilebilir olduğunu düşünmüyorum.
Bunlar da sizin hüsnükuruntularınız. :)
Benim yazdığım her şey, nörolojik ve evrimsel psikoloji kaynaklarından okuduklarımdır. Bilimsel olmayan bir şeyi yazıya dökmem. Bunlar benim aşırı düşüncelerim değil, ve gördüğüm kadarıyla soruma da yanıt alamadım. Sağlıcakla kalın. :)

Evren, Kuantum Darwinizm hipotezindeki gibi, çoklu evrenlerin oluştuğu bir kuantum köpüğündeki dalgalanma sayesinde ortaya çıkmıştır. Büyük Patlama başlangıç anıdır. Elimizdeki en güçlü kanıt şu an bu, ancak Popper'ın da söylediği gibi, bilim yanlışlama ile yürür. Doğrusunu bulana kadar bilim yanlışlamaya devam eder. Sürekli işin içine tanrı katanlar da bilmelidir ki bilimde tanrıya yer yoktur.

Bunlar da sizin hüsnükuruntularınız. :)
Benim yazdığım her şey, nörolojik ve evrimsel psikoloji kaynaklarından okuduklarımdır. Bilimsel olmayan bir şeyi yazıya dökmem. Bunlar benim aşırı düşüncelerim değil, ve gördüğüm kadarıyla soruma da yanıt alamadım. Sağlıcakla kalın. :)

Evren, Kuantum Darwinizm hipotezindeki gibi, çoklu evrenlerin oluştuğu bir kuantum köpüğündeki dalgalanma sayesinde ortaya çıkmıştır. Büyük Patlama başlangıç anıdır. Elimizdeki en güçlü kanıt şu an bu, ancak Popper'ın da söylediği gibi, bilim yanlışlama ile yürür. Doğrusunu bulana kadar bilim yanlışlamaya devam eder. Sürekli işin içine tanrı katanlar da bilmelidir ki bilimde tanrıya yer yoktur.

Kuruntu? Evren ve oluşumu hakkında yazdıklarım değil de neden tanrı hakkında yazdıklarım bu kadar ilgilendiriyor sizi? Şahsen ben bu konuya bilim konuşmak için geldim, din değil. Ve din konuşmanın yanlış olduğunu da ilk mesajımda belirttim.

Tanrı benim inancımdan geliyor ve inancıma dayanıyor. Sana göre tembellik ve ilkellik olan bir kavram, bana göre başka bir manayı temsil edebilir. Buna tamamen saygı duyuyorum. Ancak bana göre aşırıcı bir düşünce olarak da ekliyorum zira okuduğum kaynaklar ve araştırmalarımda, bu tür konulara inatla dalan insanların hep benzer "aşırıcı görüşlere sahip olduklarını" görmüşümdür.

Her neyse, mesaj yazmak için bu günü beklediniz sanırım...

Bilimsel olmak belirli yöntemlerle tarafsızca ispatlanabilir olmaktır.
Bilim şuana kadar çalışan en iyi yöntemdir. Aksini iddia etmek mantığa terstir.
Bilim felsefesi var. O da bilimin nasıl işlediğiyle ilgilenir. Felsefe ölçülebilir verilere karışmaz.

Bu forumda anladığım bir şey var, o da insanların anlamayacağı benzetmeleri yapmamak. @Fernium adlı çoklu hesap olduğunu düşündüğüm arkadaş aşırıcılığını yapmaya devam etin (bilimsel olarak bilgisine saygım sonsuz ve konuda bilgili, en azından okumuş olduğunu düşünüyorum), ben şu Üçgen benzetmemi anlatayım.

Bilim zaten günümüzde bizlere yol veren ve yol gösteren bir sistem. Zamanında felsefe (ya da belki o zamanların bilimi, bugünün felsefe olarak bakılan düşünceleriydi) ile ortaya çıkan ve özellikle 17. Yüzyıl itibariyle sistemsel, deneye ve gözleme, sınamaya ve sorgulamaya bağlı bir sistem.

Ben diyorum ki, Big Bang öncesi zamanda birçok farklı teori ve sistem var. Bu nokta da Felsefe ve Din de olaya dahil olabiliyor.

İlk mesajımda bu tür konularda Din konuşmanın doğru olmadığını belirtmiştim ki bu "Allah yapmış, olmuş" diyen arkadaş içindi.

Nasıl tartışmak isteniyor ve konuşmak isteniyor bilmiyorum, ancak ben tekillik üzerinden tartışma yürür diye düşünmüştüm. Şu an niye dini tartışıyoruz, bilmiyorum. Bu forumda mesaj yazmak her geçen gün zorlaşıyor, bunu biliyorum işte.

Din, felsefenin altına konumlandırılabilir.
Yani din bilimden ayrıdır, ayrı incelenmelidir.

Bu konuda ayrıştığımızı zannetmiyorum.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı