Evrim teorisi hakkında sorular

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
- Ben evrimin varlığına inanmayacağım, diyorum. Madem siz bu kadar fazla araştırdınız ve karar verdiniz, o zaman siz açıklayın, diyorum. Yine de seni kırmayıp, araştıracağım. O zaman daha detaylı konuşuruz.
Araştırmadan neden evrimi redediyorsun? Ayrıca evrim bir inanç mevzusu değildir.
 
Böyle yapmak yerine arkadaşın sorularını cevaplamak daha güzel olurdu hocam. Merak edip sormuş, bakalım kim cevaplayacak?

Zaten diğer arkadaşlar cevaplamış ayrıca bilgi birikimine ulaşmanın daha kolay yolları var dediğim kitapları okuyabilir zaten söylediği argümanlar çok kullanılan bir argüman.
 
Öncelikle evrim bizim iddiamız değil ben henüz doğmadan profesör olmuş adamların hayatları boyunca yaptığı araştırmaların sonucudur. Onlar yapıyorlar araştırmalarını (belli sistematik ve en uygun düşünme tarzlarıyla, daha sonra yayınlıyorlar bizde okuyoruz). Fakat bunları kabul etmemizde ki en önemli etken aynı şeyleri Dünya'nın her yerinden insanların deneyip aynı sonuca varıyor. Varsa çevrende bir biyolog, gidin beraber birçok deneyi yapabilirsiniz.
Evrimin iki temel noktası vardır: mutasyon (genetik düzeyde değişim) ve doğal seçilim. Doğal seçilim sadece iklimle olmaz. En bilinenlerinden göktaşı mevzusu gerçektir ve dinazorlar dahil onlarca türün yok olmasına sebep olmuştur. Ya da bir kutup çeşitli mutasyonlarla beyaz olarak Dünya'ya gelen bir canlının asla kamufle olamamasından, avlanamamasından ve dolayısıyla üreyememesinden kaynaklı o gen devam edemez ve buna da doğal seçilim denir. Ayrıca farklı yerlerde aynı türlerin oluşumu pek olası değil dediğin gibi ancak hareket edebilen tek canlı biz değiliz. hemen her kısmi başarılı tür belki en az binlerce yıl Dünya'da kaldı. Ve sağa sola yürüyebilme yeteneği bize has bir özellik değil.

Bahsi geçen evrimde canlıların güçsüzleştiği söylenmez, bazen denk gelmiştir. Ve eğer güçsüz olan yeni oluşum yeterli başka becerilere sahip değilse kendisinden güçlü olan türler onu yok eder. Varsa bir zekası, avlanma veya kamufle olma gibi farklı yetenekleri hem güçlü eski tür hem güçsüz yeni tür varlığını devam ettirebilir. İnsanın evrimsel sürecinde primatların yok olmasının sebebi evrim kanunları değil, yeteri kadar zeki değillermiş ve bizler onbinlerce yıl evvel yaptığımız savaşları kazanarak öldürmüşüz veya dişilerin ilgisi çeken avantajlarımız olduğu için onlar üreyememişler. Bu durum her türde böyle değil örneğin bitkiler şuan doğada birbirlerinden evrimleşmiş olarak bir çoğu varlığını devam ettiriyor. Veya COVID mutasyona uğruyor ancak eski COVID virüsleri yenisi oluştu diye yok olmuyor.

Birçok bilim insanı kemik birleştiriyor dediğin bilim adamlarının hiç bir geçerlilikleri olmadığına eminim. Ayrıca artık günümüzde bu grubun sayılarının neredeyse bittiğine eminim.

Bir fosilin ne kadar eski olduğu konusuna karşı güvensizlik çok uygun değil. Zira nasıl ölçtükleri, hangi yöntemlerle tespit ettikleri makalelerinde yayınlanır ve dünya üstündeki tüm ülkelerde oralara ait biyologlar kendileri tespit ettikleri fosillerin yaşlarını kendileri hesaplarlar. Ve belli özellik olan bir fosil bulunduğunda ona "a" ismi verilir, yılı tespit edilir ve duyurulur. Daha sonrasında Dünya'nın farklı yerlerinde bulunan aynı özelliğe sahip "a" türleri keşfedilirse yaparlar araştırmalarını ve genelde aynı geçmişe sahip olduğu farkedilir. Farklılıklar olabilir o zamanda bilgiler zamanla güncellenir her yeni keşif ile beraber. Burada en önemli nokta bir bilim adamı "bu konu bence böyle" seviyesinde konuşursa kimse ciddiye almaz zaten ve bu konu bize bile gelmemiş olurdu. Bilimde bir merkez veya hiyerarşi yoktur. Kimse bir şeye bu kesin doğrudur bundan sonra doğru kabul edilecek diyemez. Her çalışma birbirinden bağımsız yüzlerce farklı olayla sağlaması yapılırsa artık sonrasında bir bilim adamı bir rapor yazarken şunu söyler "bu olayı bu düzden yaptım, çünkü şu bilim adamının bu makalesinde bu konu zaten tespit edilmişti, bende üstüne geliştirme yapıyorum" şeklinde referanslar koyulmaya başladığı ve genel kabul gördüğü zaman artık denir ki "beyler bu doğruymuş".

Köpekler (kurtların gelişmiş versiyonu sayılabilir), kediler (vahşi büyük kedigillerin gelişmiş versiyonu sayılabilir), kuşlar (dinazorların gelişmiş versiyonu denebilir)... Bunların tamamı eski atalarından daha güçsüz ve daha zeki.

Doğrulama konusunda kimi kastediyorsun bilmiyorum ancak Darwin'in Türlerin Kökeni Kitabının fikri kısımları hariç doğru hiç bir kısmı olmayabilir. Çok büyük kısmının belli hatalara sahip olduğu, zamanla yapılan araştırmalarla ayrıntılarının daha düzgün yapıldığı bir süreç geçirdik. Ancak fikir konusunda haklıydı. Şuan gördüğün tüm canlılar başka bir canlıdan evrimleşti.

İnsanın eski formu olduğu iddia edilen maymun türlerinin akıllı olduğuna ve zamanla değiştiğine dair tek bir kanıt bile yok.
Bu tamamen senin uydurman. İnsanın eski maymun türü diye birşey yok, dağiştiğine dair kanıtlar milyonlarca. Dünyanın birçok farklı yerinde bulunan fosillerin ufacık ufacık farklarla gittikçe bize ve günümüzdeki maymun-şempanze ailelerine doğru değişim yaşadığını gösteren fosiller var. Bu kampsamdaki tüm müzelerde görebilirsin bunları.

Aynı devam eden paragrafta daha çok sıkmışsın o yok bu yok, onların hepsi var, ve diğer canlıların zekası olmadığına dair tartışmaya girmek bile anlamsız. Bizim kadar olmasa da anlayabiliyorlar, değerlendirebiliyorlar ve karar alabiliyorlar. Ve kafalarına beyin aktivitelerini ölçen aletleri takıyoruz sonu bizimkiyle aynı çıkıyor.

Ek yanıt: Yanlış bilmiyorsam Mars'ta vaktiyle mikroskobik canlılar olmuş olabileceğini düşündüren maddeler bulundu. Ayrıca Dünya'daki evrimde zaten aha ortamı bulduk, gittikçe gelişelim diye olmadı. Muhtemelen kaç bin kez oluşma anında çok farklı sebeplerle oluşamamış olmalı. Ya da oluştuktan sonra bile Dünya'da insan var olmadan önce 6 büyük kıyamet oldu. Hepsinde canlılığın çok büyük kısmı yok oldu ve yeniden yaşam mücadelelerini devam ettirmeye çalışarak bu hale geldiler. (Örneğin 2 kez dünyayı lavlar kapladı, çok az tür buna dayanabildi ve sonrasında uygun zaman geldiğinde yeniden evrim devam etti, o zamankilerden farklı canlılar oluştu)
 
Arkadaşlar daha fazla cevap yazıyordum ama sizin anlayacağınız yok. O yüzden beynimi daha fazla yormayacağım. Çoğu sorunun cevabını az önce, yukarıda verdim.

Ancak sizler hala kesin olmayan şeyleri sunarak "bilim adamı diyorsa, bilimsel makale varsa kesinlikle doğrudur" algısından çıkmadığınız sürece maalesef tartışamayız.

@359149 soruların yanıtını verdim. Endonezya için şunu söyleyeyim, insanlık o dönemde ateşi bile ilk defa bulurken, basit taştan aletler yaparken tahtaları birleştirip dalgalara dayanabilecek botlar yapabilmelerinin bir mantığı yoktur.
Eugene Dubois evrimi destekleyen bir bilim adamı yalnız.
Desteklediğini ben de biliyorum. Öbür yandan Gürcistan, Afrika gibi yerlerde de başka insanlar tarafından böyle tespitler yapılmıştır. Böyle tespitlerin olması, evrimin tamamen doğru olduğu algısını kırmaz mı? Neyse, daha fazla uzatmayalım.

Herkese iyi forumlar.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı