Excel veri doğrulama

anilcank

Decapat
Daha fazla  
Excel'de belirlediğim bloglara sadece pazartesi günlerinin tarihlerini girmek istiyorum. Fakat bunu nasıl yapabileceğim hakkında araştırma yaptığımda bir sonuç bulamadım. Yardımcı olur musunuz?

Üstteki hücreye 19.02.2024 yaz, hücre biçimini uzun tarih yap. Ardından bir altındaki hücreye 26.02.2024 yaz ve hücre biçimini yine uzun tarih yap. Ardından iki hücreyi seçip sağ altından tutup çek.

1708586684503.png

1708586732701.png

1708586759306.png

Üstteki hücreye 19.02.2024 yaz, hücre biçimini uzun tarih yap. Ardından bir altındaki hücreye 26.02.2024 yaz ve hücre biçimini yine uzun tarih yap. Ardından iki hücreyi seçip sağ altından tutup çek.

Eki Görüntüle 2122948

Eki Görüntüle 2122949

Eki Görüntüle 2122950

Anlatmak istediğim sorun bu değildi. Yani ben 19.02.2024 yazdığımız bloğa eğer salı günlerinin tarihlerini girersem bana hata göstersin. Yani sadece o bloklara pazartesi günlerinin tarihlerini girebileyim ya da salı günü tarihiyazarsam beni en yakın pazartesi gününe yuvarlasın.

Anlatmak istediğim sorun bu değildi. Yani ben 19.02.2024 yazdığımız bloğa eğer salı günlerinin tarihlerini girersem bana hata göstersin. Yani sadece o bloklara pazartesi günlerinin tarihlerini girebileyim ya da salı günü tarihiyazarsam beni en yakın pazartesi gününe yuvarlasın.
Bunun için koşullu biçimlendirme kısmına bakabilirsiniz.

Eğer nasıl yapıldığını biliyorsanız veya bir makale vb. gibi dokümana sahipseniz. Ek olarak belirtebilir misiniz?
Üstte Giriş>Koşullu Biçimlendirme>Yeni Kural seçin ve en altta Biçimlendirilecek hücreleri belirlemekiçin formül kullan seçeneğini seçin.

Formüle =HAFTANINGÜNÜ($A1)<>2
yazın (tarihlerin A sütununda olduğunu varsayıyorum, değilse ilgili harfle değiştirin A yazan yeri) Ardından sağ altta biçimlendir kısmından sağdaki renk bölümünden kırmızı veya dikkat çekecek bir renk seçip tamam'a basın ve diğer ekranda da tamam'a basın.
IMG_20240222_112110913.jpg

Giriş kısmından tekrar koşullu biçimlendirmeye basıp kuralları yönet'e basın, yukarıdaki menüde bu çalışma sayfası'nın seçili olduğundan emin olun ve az önce oluşturduğunuz kuralınız görünecektir. Bu kuralın uygulama hedefi bölümüne =$A:$A yazın (tarihlerin olduğu sütun A sütunu değilse yine bu harfi değiştirmeyi unutmayın) ve tamam'a basıp kaydedin. Pazartesi olmayan günler kırmızı işaretlenecektir.
IMG_20240222_112103939.jpg

Hocam arkadaşın istediği "Pazartesinin tarihini girersem kabul etsin, girmezsem uyarı versin tarihi girmesin" şeklinde. Bunun için Excel makro tarafını kurcalamak lazım, kodlama kısmına giriyor. Makro kullanımı ile ilgili ücretsiz videolar varsa bakabilirsin, faydası olabilir.

Hocam arkadaşın istediği "Pazartesinin tarihini girersem kabul etsin, girmezsem uyarı versin tarihi girmesin" şeklinde. Bunun için Excel makro tarafını kurcalamak lazım, kodlama kısmına giriyor. Makro kullanımı ile ilgili ücretsiz videolar varsa bakabilirsin, faydası olabilir.
Bunun için VBA kısmına bakmak gerekiyor, aslında yapılır zor değil ama üşendim açıkçası şu an yapmaya. Aynı şekilde hücreleri pazartesi için checkleyip yanlış ise MsgBox formülü ile açılan pencere oluşturulabilir, veya yazılan değer silinebilir ya da en yakın pazartesiye yuvarlanabilir. Zamanı olup deneyebilen bir arkadaş bakabilirse çözülür aslında.

Screenshot_1111111111111111.png

Bu tabloda o işlemi gerçekleştiremiyorum. Farklı bir Excel dosyasında döylediğiniz adımları uyguladım ve başarılı bir işlem oldu fakat bu dosyada gerçekleştiremiyorum.
Üstte Giriş>Koşullu Biçimlendirme>Yeni Kural seçin ve en altta Biçimlendirilecek hücreleri belirlemekiçin formül kullan seçeneğini seçin.

Formüle =HAFTANINGÜNÜ($A1)<>2
yazın (tarihlerin A sütununda olduğunu varsayıyorum, değilse ilgili harfle değiştirin A yazan yeri) Ardından sağ altta biçimlendir kısmından sağdaki renk bölümünden kırmızı veya dikkat çekecek bir renk seçip tamam'a basın ve diğer ekranda da tamam'a basın.
Eki Görüntüle 2122977
Giriş kısmından tekrar koşullu biçimlendirmeye basıp kuralları yönet'e basın, yukarıdaki menüde bu çalışma sayfası'nın seçili olduğundan emin olun ve az önce oluşturduğunuz kuralınız görünecektir. Bu kuralın uygulama hedefi bölümüne =$A:$A yazın (tarihlerin olduğu sütun A sütunu değilse yine bu harfi değiştirmeyi unutmayın) ve tamam'a basıp kaydedin. Pazartesi olmayan günler kırmızı işaretlenecektir.
Eki Görüntüle 2122976

Hocam arkadaşın istediği "pazartesinin tarihini girersem kabul etsin, girmezsem uyarı versin tarihi girmesin" şeklinde. Bunun için Excel makro tarafını kurcalamak lazım, kodlama kısmına giriyor. Makro kullanımı ile ilgili ücretsiz videolar varsa bakabilirsin, faydası olabilir.

Çok doğru fakat makro tarafını kurcalamak istemiyorum. @@afkybnds arkadaşımın dediği de uyar benim için.

Eki Görüntüle 2122989

Bu tabloda o işlemi gerçekleştiremiyorum. Farklı bir Excel dosyasında döylediğiniz adımları uyguladım ve başarılı bir işlem oldu fakat bu dosyada gerçekleştiremiyorum.

Çok doğru fakat makro tarafını kurcalamak istemiyorum. @@afkybnds arkadaşımın dediği de uyar benim için.
Formülü =HAFTANINGÜNÜ($C1)<>2 ve =$C:$C olarak değiştirince çalışmıyor mu ?

Ayrıca alternatif olarak C sütununa filtre uygulayıp sadece Pazartesi sözcüğünü içeren satırları da gösterebilirsiniz fakat böyle yaparsanız grup seçimleri ve seçimlere uyguladığınız işlemler arada gösterilmeyen satırlara da uygulanacaktır o yüzden pek tavsiye etmiyorum. Karışıklık oluşabilir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı