Exe dosyasının kodlarını açma

efeleow

Decapat
Katılım
3 Kasım 2021
Mesajlar
290
Çözümler
2
Yer
Balıkesir
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Prodüktör
Merhaba. Exe dosyasının kodlarını nasıl görebiliriz acaba? Mesela bir dosyanın içinde virüs olup olmadığını, içinde RAT gibi kodların olup olmadığını nasıl görebiliriz?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
.exe dosyasının kodlarını göremezsin. Bu mesele koskoca Reverse Engineering'in temel aldığı bir problem. Compile edilmiş executable dosyaları disassemble ederek içerisinde RAT var mı veya verilerini bir sunucuya gönderiyor mu gibi hususları çözebilirsin ama epey zor ve zaman alan bir işlem.
 
Exe dosyasının kaynak kodlarını göremezsin. Eğer söz konusu program açık kaynak ise ve bilinen bir deposu varsa oradan kaynak kodlarına erişebilirsin. Bunun dışında bir hex editörü kullanarak exe dosyasının binary (ikili) modda görüntüleyebilir ve makine kodunu inceleyebilirsin.

Bir exe dosyasının kesin olarak kötü amaçlı kod içerip içermediğini anlamak mümkün değildir. Bunun için uzman olmak gerekir ki kimi zaman uzmanlar bile yanılabilirler. Bunun yerine VirusTotal'de taramak bir fikir verebilir ama o da kesin garanti vermez.

Genel olarak güvenilir programları kullanmak ve onları da resmî ve yasal kanallar üzerinden elde etmek en güvenli yoldur. Korsan ve bilinmeyen sitelerden indirilen ya da birisinin sana attığı bir exe dosyasını çalıştırmak risklidir.
 

Geri
Yukarı