F-35 ve F-16 İt Dalaşı Performansı

F-35'in yüksek AoA performansı da F-16'yı hazırlıksız yiyebilecek kadar üstün.
Arkada pozisyon almış bir F-16 pilotu kendisini + ve - vektörlerdeki toplamda 100 derecelik açıdan uzak tutmayı başarabilir sanırım. Acemi için sorun olabilir tabi, 100 derecelik sakınılması gereken bir açı içine girmek 1-2 saniyelik bir hataya bakar.

Aslında F-35 konusunda eskisi kadar önyargılı değilim sanırım. Zamanla bazı geliştirmeler ve düzeltmeler de olacak ve 3 farklı versiyon ile 3 farklı kritik görevi sorunları çözüldüğü zaman üstlenebilecek gibi görünüyor diye düşünmeye başladım son birkaç aydır.

Tam kapasite yüklenmiş bir F-35'in itki/ağırlık oranı çok düşecektir hocam bu da tırmanma hızı, anlık hızlanmaların düşmesi demek ki it dalaşında çok büyük dezavantaja dönüşür. Üstüne bir de enerjisini kaybetmişse F-16 pilotu acemi değilse çok büyük şansa sahip olur. F-35'in Amerika için son insanlı savaş uçağı projesi olduğunu düşünürsek bu uçağı geliştirebilecekleri kadar geliştireceklerdir diye düşünüyorum.

F-35 ve F-16 karşılaştırmasında aslında biraz F-16'cılara haksızlık etmişler. F-35 gövde içi mühimmatla girerken F-16 drop tanklı bir şekilde girmiş. Gerçek bir karşılaşmada it dalaşına gireceğini anlayan bir pilot drop tanklardan hemen kurtulur. Bu durumda (tüm reklam ve şişirmeler de işin içinde var) F-35 pilotları F-16'lara üstün geldiklerini söylemişler. Reklamlara rağmen kısmen doğru diyebiliriz çünkü clean bir şekilde motor ve aerodinamik olarak avantajı göz ardı edilemeyecek şekilde var.

İkisi de full dolu olduğunda pilot tecrübelerini eşit tutarsak F-35'in büyük bir üstünlük kuracağını düşünmüyorum ben F-16 ve muadil Rus avcılarına karşı. F-35 pilotları da sürekli olarak it dalaşından kaçınılması gerektiğini savunuyor halihazırda.

F-35 gibi bir uçakla it dalaşına girerek büyük bir hata yapmış olur zaten. Elinde bu kadar güçlü sensörlere sahip bir uçak varken uzun menzilden füzeyi ateşleyip gidip kola içip ve çekirdek çıtlamak varken it dalaşıyla uğraşırsa zaten kendi mezarını kazmaya başlamıştır

F-35A pilotu olsam hava üstünlüğü için ağırlık/güç oranı uygun block olan F-16 ve Su-27/30/35 gibi uçaklara karşı it dalaşına girmek, isteyeceğim son şeylerden biri olur herhalde. Manevra kabiliyetim kolay hedef olmayacağım kadar iyi ama kaçmam gerekirse kaçabilecek hıza sahip olmayacağımı bilirim.

F-15'e karşı şansın düşük olmayacağını düşünüyorum, F-15'ler geniş yüzeyi nedeniyle çok çabuk enerji kaybeden bir uçuş dinamiğine sahip. Arkada bile olsa 2 yada 3. manevrada AoA açısına almak daha kolay.

Son düzenleme:
@Because Im Batman Öyle deme yahu, İsrail bu aletleri rakiplerine çok yakın kullanıyor Suriye'de. Rusya uçak savunmasından çok HSS savunması izlese de (maliyet yüzünden S-200 bile yerleştirdiler) F-35'in beklenmeyen bir it dalaşına girmesi imkansız bir ihtimal olmaz.

Beklenmeyen diyorum çünkü bu uçağın eğitimde eminim ki (F-16'dan geçen pilotlara özellikle) altınızdaki bir F-16 değil, it dalaşı konusunda çok güvenmemeleri söyleniyordur.

Bir diğer husus yayınlanan raporlarda pilotların şikayetçi oldukları konular temel olarak tırmanma oranındaki zayıflık, atılan kilitten kurtulmanın zorluğu, kaskın büyüklüğü yüzünden uçağa düzgün bir şekilde hakim olamamak, F-16 gibi atak bir uçak karşısında savunma kısmında yetersiz kaldığı vs. gibi.

Topu zaten konuştuk, dahil etmiyorum. F-35 projesi ''suyundan da koy'' diye diye bu hale geldi. Her özelliğinin kusursuz olmasını beklemek ahmaklık olacaktır. ABD de bu konuda çok fazla kaşındı ve bedel de ödüyor, ödeyecek.

Rus avcıları karşısında abi çekeceğini düşünüyorum şahsen, bence çok yaklaşmasınlar.

Hocam İsrail'in elindeki EH kabiliyeti ile bu uçakları çok etkin kullanacaklarını düşünüyorum. Rus HSS'lerin en büyük zaafı EH'ye karşı zayıflığı ki İsrail bunu çok iyi kullanarak operasyonlar yapıyor. Ama iş it dalaşına kalırsa zaten F-16, F-15 ve F-35'ler ile kordineli bir harekat yaptıklarından F-16 ve F-15 ile F-35'i rahat koruyacaklardır. O değil de 3 kişi bu konuda ne yapıyoruz Başka arkadaşlarda fikirlerini yazarsa iyi olur.

@Because Im Batman gördükleri en modern tartışma konusu olduğu için bozmak istemiyorlardır.

Bu arada yeni pilotlar F-35 uçaklara kolay adapte olabildi mı? F-16 kadar olamayacaklarını düşünüyorum ilk etapta.

Konuyla etkileşim artsa, yeni fikirler, görüşler eklense daha iyi olur ancak birkaç kişi dışında kimsenin ilgisini çekmiyor sanırım bu tarz konular. Bir Rus ile batı uçağı kapışsa ben sabaha kadar konuşurum şahsen, o kapasitem var.

Bu arada yeni pilotlar F-35 uçaklara kolay adapte olabildi mı? F-16 kadar olamayacaklarını düşünüyorum ilk etapta.
Yeni sistemler çok daha teknolojik olduklarından alışma süreci aslında kolay oluyor, örneğin F-4 kullanan bir pilotun kullanamayacağı savaş uçağı yok çünkü baştan aşağı hidrolikle ve mekanikle uçan bir uçak F-4. Yine de multi role bir uçağın eğitim aşaması çok daha kompleks olur. Bunun dışında henüz 100 saatli Airbus pilotlarını gördüğümde ellerinde kitapçıkla buton arayabiliyorlar. 4000 saatli kaptan gözü kapalı aç kapa yapıyor sistemleri. Olay tecrübeden ibaret.

Batı pilotları her zaman şanslıdır çünkü askeri bütçeleri Ruslar'a göre çok daha yüksek olduğundan pratik tecrübeleri, sorti imkanları daha geniş olur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…