F-35 ve F-16 İt Dalaşı Performansı

Katılım
22 Kasım 2016
Mesajlar
25.476
Makaleler
24
Çözümler
105
Yer
İstanbul
F-35'in savaş karakteristikleri genel olarak F-16 ile karşılaştırılıyor. Bunun sebepleri 2 uçağın da tek motorlu olması ve F-16'nın çevik bir savaşçı tanımına en uygun uçak olması olarak değerlendiriliyor.

F-16 Block 50+:
F110-GE-129 (29000 LB) motor.
Full yakıt (drop tank ve centerline depo) ve mühimmat ile toplam ağırlık: 17 ton.
Ton başına itki: 1706 LB.
Full menzil: 1400 km.

F-35A:
F135-PW-100 (43000 LB) motor.
Full yakıt ve mühimmat: 30 ton.
Ton başına itki: 1433 LB.
Gövde depolarıyla menzil: 1090 km.

F-35'in F-16'ya göre ton başına itkisi düşük olsa da F-35 Stealth modda mühimmat aldığında kanat altı mühimmat, drop tank taşımıyor ve böylelikle clean bir şekilde ekstra sürtünmeye maruz kalıp aerodinamik ve motor performansı düşmüyor. F-16 ise drop tank ve kanat altı mühimmat, ekstra podları açıkta taşıdığından F-35 yüklemesine göre clean olmuyor ve sürtünmeye maruz kalarak motor performansı clean haline göre düşüyor.

F-35 Stealth mod yüklenme ile F-16'ya göre minimum kayıpla savaşa girebiliyor ve böylelikle aerodinamik olarak ivme, hızlanma ve dönüş çapı açısından F-16'ya üstünlük kurabiliyor.

1592149232952.png

1592149245959.png

Evet, bu bilgilerle başlattım konuyu. Farklı fikirler, bakış açıları ve yorumlar geldikçe bu 2 uçağın performansını farklı açılardan konuşuruz. ABD'de ciddi anlamda F-16'lar ile F-35'ler yarıştırılıyor ve pilotların verileri de ortaya çıkıyor. Konu ilerledikçe bunlardan da bahsedeceğim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
F-16 safkan bir avcı uçağı olarak tasarlandığından ekstra yakıt tankları ile sürtünmesi arttığından performansı düşüyor. WVR angajmanında F-16 Block-40 ve 50'ler 50+'lara göre daha iyi performans göstereceğinden F-35'in karşısına bu iki uçak çıkarsa F-16'nın şansı çok yüksek ama iş BVR angajmanı olduğunda F-35'in F-16'ya göre şansı çok daha yüksek. F-16'nın manevra limiti F-35'in A ve B modelinden 2G F-35C modelinden 1.5G daha fazla. F-35'in bir diğer dezavantajı top mermisinin F-16'ya göre çok az olması. F-16 it dalaşında enerjisini korursa çok zorlu bir rakip olacaktır. F-16 Block 50+ ve üzeri versiyonları uzun menzilli bombalama uçağı tanımına daha iyi oturuyor bunun yanında yine iyi bir avcı uçağı ama ekstra yakıt tankları sürtünmeyi arttırıp itki/ağırlık oranını düşüreceğinden Block 40 ve 50 gibi safkan avcı uçağı performansı veremeyecektir.
 
İt dalaşında kinetik enerjinin korunma ve kaybedilen momentumun geri kazanılma süresi de en az güç/ağırlık oranı kadar önemli. Motor gücü bu kazanım konusunda fayda sağlar ama yüzey alanı ve uçağın uçuş dinamiğine bağlı olarak o fayda her uçakta aynı oranda değil. F-16 uçuş dinamikleri olarak dengesiz ve öngörülmesi zor bir yapıya sahip, bu yüzden bilgisayar kontrollü uçuş sistemi ile havada dengesini sağlayabiliyor. Yüzey alanına bakmadım ama yüzey alanı gözümün önünde olduğu kadarıyla F-16'da enerji kaybı oranı F-35A'ya göre daha az olacaktır. B ve C modelleri zaten it dalaşı kıyasında konu dışı, o yüzden A modelini referans alıyorum.

Bazı kişilerin aksine F-35A modelinin it dalaşında çok kolay lokma olacağını sanmıyorum ama F-16 özellikle Block 30 ise şansı daha yüksek olabilir.
 
Amerikalılar bu uçağı tasarlarken F-16 gibi avcı uçağı tarzında tasarlamadı. F-35 aslında ''Deep Strike'' uçağı. Sensör füzyonu ile BVR angajmanında rakibi çok az. Milletin anlamadığı nokta F-35 sanki kağnı arabası F-16 ise Ferrari. F-35 F-16 gibi safkan avcı uçağı olmasada kendini savunabilecek bir uçak.
 
Amerikalılar bu uçağı tasarlarken F-16 gibi avcı uçağı tarzında tasarlamadı.
Aslında F-35A modeli F-16'nın yerine tam olarak uyan bir uçak. A modelinin mirasçısı F-16 olarak kabul ediliyor ABD ordusu tarafından, bu yüzden hareket kabiliyeti ve mühimmat desteği ona göre şekillendi. B ve C versiyonlarının avcı kabiliyeti epey kısıtlı ama onların kullanım amaçları direkt olarak senin dediğin iş olacak. A modelini biraz o genel algıdan ayırmak lazım.

Not: Ters söyledim, F-16'nın mirasçısı F-35A oluyor. :)
 
Aslında F-35A modeli F-16'nın yerine tam olarak uyan bir uçak. A modelinin mirasçısı F-16 olarak kabul ediliyor ABD ordusu tarafından, bu yüzden hareket kabiliyeti ve mühimmat desteği ona göre şekillendi. B ve C versiyonlarının avcı kabiliyeti epey kısıtlı ama onların kullanım amaçları direkt olarak senin dediğin iş olacak. A modelini biraz o genel algıdan ayırmak lazım.
A modelinin tek sıkıntısı düşük mermi kapasitesi ama onu da diğer özellikleriyle çok rahat şekilde kapatabiliyor. Yazılı ve görsel medyada o kadar çok kötülendi ki uçak insanlar F-35'i manevra kabiliyeti olmayan it dalaşında her uçağın rahatlıkla yenebileceği uçak olarak algılara yerleştirdiler. F-35 projesine devam edebilseydik F-35B modeliyle donanmanın harekat menzili artacaktı.
 
F-35 dediğinde insanlar tek bir uçak olarak görüyorlar ama geliştirici ülkelerin açısından bakarsan 3 ayrı uçak barındırıyor içinde. F-35A ile F-16'nın yaptığı tüm işleri iyi şekilde yapabiliyorsun, C modeli ile de F-18'in işlerini elinden alabiliyorsun. B modeli ise F-18 ile Harrier'ın işini birleştirebilen bir uçak.

B ve C modellerine bakarsak hareket kabiliyeti konusunda üst düzey olmadıkları ortada ama A modelinin hareket kabiliyeti çok kolay avlanılmayacak kadar iyi gibi görünüyor. Konu BVR'a geldiği zaman zaten işler değişiyor, bu uçakların asıl etkin olacağı kısım uzak mesafeli harp olacak. Yalnız A modelinin hızı daha iyi olmalıydı, önleme görevine çıkmak zorunda kalırsa ya da kaçması gerekirse ona büyük dezavantaj sağlayacak.
 
A modelinin tek sıkıntısı düşük mermi kapasitesi ama onu da diğer özellikleriyle çok rahat şekilde kapatabiliyor.
Bu konuda sana katılamayacağım.

F-35 pilotları şu anda medyaya çıkan haberlerde kolay kolay pot kırmasalar da şikayetçi oldukları konular çok fazla ve ABD hala bunu kara kara nasıl çözeceğiz diye düşünüyor. F-35 en temelde BVR angajman için tasarlansa da A modeli tarihinde illa ki it dalaşı görecek zira savaş sahasında her şey olabilir ve hiçbir şey planlandığı gibi gitmeyebilir bazen.

Örneğin BVR için kaldırdığın bir F-35 uzun menzilden füzesini ateşledikten sonra rakibi bir şekilde bunu elimine ederse veya grup halinde toplanırlarsa F-35 kendini beklenmedik bir it dalaşında bulabilir ve bu dalaşta maksimum 3-4 füzesi olacaktır. (air to air load için) Kısa menzilde füzelerin ıskalanma oranı çok yüksek ve bu durumda iş eski usule, yani top savaşına kolayca kalabilir.

25 mm'lik 182 mermili top ile (30-60-60) günümüz uçaklarını tehlikeye sokabilecek bir zarar vermek için çok büyük kabiliyet gerekiyor. F-35'in top isabeti konusunda da hala resmi olarak açıklanmayan ama kara kara düşünülen sorunları mevcut.
 
Son düzenleme:
Bu konuda sana katılamayacağım.

F-35 pilotları şu anda medyaya çıkan haberlerde kolay kolay pot kırmasalar da şikayetçi oldukları konular çok fazla ve ABD hala bunu kara kara nasıl çözeceğiz diye düşünüyor. F-35 en temelde BVR angajman için tasarlansa da A modeli tarihinde illa ki it dalaşı görecek zira savaş sahasında her şey olabilir ve hiçbir şey planlandığı gibi gitmeyebilir bazen.

Örneğin BVR için kaldırdığın bir F-35 uzun menzilden füzesini ateşledikten sonra rakibi bir şekilde bunu elimine ederse veya grup halinde toplanırlarsa F-35 kendini beklenmedik bir it dalaşında bulabilir ve bu dalaşta maksimum 4 füzesi olacaktır. (air to air load için) Kısa menzilde füzelerin ıskalanma oranı çok yüksek ve bu durumda iş eski usule, yani top savaşına kolayca kalabilir.

25 mm'lik 182 mermili top ile (30-60-30) günümüz uçaklarını tehlikeye sokabilecek bir zarar vermek için çok büyük kabiliyet gerekiyor. F-35'in top isabeti konusunda da hala resmi olarak açıklanmayan ama kara kara düşünülen sorunları mevcut.
Evet it dalaşı görebilir hocam da yeni nesil kısa menzilli füzelerin IIR güdümleri o kadar çok gelişti ki ıskalama oranları çok düştü. Bugün yeni nesil IIR güdümlü füzelere karşı flare kesin çözüm değil artık. Iskaladığını varsayarsak iş top mermisine kaldığında zaten F-35A'nın düşük mermi kapasitesi ile çok bir şey yapmasını bekleyemezsin.
 
Bu arada başlığı direkt it dalaşı olarak açtım, BVR olarak pek bakmaya gerek yok F-16 için çünkü hepimiz bu konuda F-35'in çok daha üstün işler yapabileceğini biliyoruz.

@Because Im Batman İşte ben en kötü senaryoya vuruyorum, olur da F-35 elindeki kısıtlı IRIS-T'yi ıskalarsa tek seçeneği topu oluyor. F-35 pilotlarının da böyle bir senaryoya maruz kaldığında topun güvenilir olmadığı, çok kolay av olabileceklerini vurgulamışlar. Bunun üzerine 2018'de zaten ABD Savunma Bakanlığı topun yetersizliği hakkında raporlar yayınladı ve bir kere daha altını çizerek bu duruma dikkat çekti.

Peki F-35 stealth özelliğinden vazgeçip kanat altı yüklenirse üstün kim gelir sizce Block 30 ve 40 açısından? F-35 clean avantajını kaybedecek, bu durumda F-16'nın ön plana çıkabileceğini düşünüyorum bir miktar ancak F-35'in yüksek AoA performansı da F-16'yı hazırlıksız yiyebilecek kadar üstün.

F-35 kanat altı mühimatta yaptığı F-16 karşılaştırmalarını bulamadım internette, düşürmemiş olabilirler.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı