- Makaleler
- 42
Rus uçakları ben biraz yeni kurulan geliştirici firmalara benzetiyorum. Yeni tasarım, yeni ve daha fazla ozellik falan ama bu özelliklerin kazanç yerine kayıp yaşatacak durumları hesaplamaları daha zor.Batı pilotları her zaman şanslıdır çünkü askeri bütçeleri Ruslar'a göre çok daha yüksek olduğundan pratik tecrübe, sorti imkanları daha geniş olur.
Onca zaman Toros kullanmış adam Passat ile gözü kapalı gider gibi bir şey oldu buBunun dışına henüz 100 saatli Airbus pilotlarını gördüğümde ellerinde kitapçıkla buton arayabiliyorlar. 4000 saatli kaptan gözü kapalı aç kapa yapıyor sistemleri.
Rus savaş uçağı ekolünü bence küçümseme. Kendi alanlarında spesifik olarak çok becerikli uçaklar yapıyorlar. Su-34'ün tam karşılığı olan bir uçak batı tarafında yok mesela. Su-27 platformu da muhtemelen gelmiş geçmiş en geliştirmeye açık platformlarından biri. Zaten üstüne bir sürü uçak geliştirdiler.Rus uçakları ben biraz yeni kurulan geliştirici firmalara benzetiyorum.
Ruslar büyük AR-GE bütçelerine sahip olmadığından yapılan bir uçağın üzerine koya koya gidiyorlar. Örneğin SU-27 ile başlayan macerada üstüne koya koya çeşitli amaçlara hizmet eden birçok uçak yaptılar. Başarılı da oldular ve kendilerine özgü birçok sistem geliştirdiler.Rus uçakları ben biraz yeni kurulan geliştirici firmalara benzetiyorum.
2. Dünya Savaşı'nda İnönü'nün izlediği doğru politikayla tarafsız kalarak hem Almanya hem İngiltere tarafını çıkarlarımız doğrultusunda kullanmamız çok önemliydi. Almanların yanında savaşa girdiğimizi düşünsene, Almanya püskürtüldükten sonra Sovyetler 1 gün durmadan girerlerdi topraklara.Sovyetler döneminde doğu topraklarını bizden istediler, savaş tehdidinde bulundular da NATO'ya sarıldık.